Olej gorczycowy to jeden z olejów, które docenia się ze względu na bogactwo prozdrowotnych właściwości. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z gorczycy, czyli tej samej rośliny, której zawdzięczamy musztardę. To wciąż nie do końca znany produkt na polskim rynku, jednak w ostatnim czasie i tak zyskał sporo na popularności. Każdy, kto kiedykolwiek miał styczność z olejem gorczycowym wie, że ma on charakterystyczny posmak. To zasługa organicznego związku siarki, występującego również w wasabi czy chrzanie. Tak intensywny smak może podbić walory większości potraw. Ze względu na stosunkowo wysoką temperaturę dymienia, olej gorczycowy będzie służył zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Ale warto stosować go przede wszystkim na zimno. Doskonale wzbogaci smak kasz, serów czy kanapek. Dla niejadków, które nie przepadają za surowymi warzywami, może być prawdziwym błogosławieństwem. Można bowiem dodawać go do warzyw, dzięki czemu stają się one smaczniejsze, a co najważniejsze – bogatsze w składniki odżywcze i witaminy. Olej gorczycowy składa się bowiem w ponad 90% z kwasów tłuszczowych nienasyconych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera kasy omega-3, omega-6 i omega-9, sterole i przeciwutleniacze z grupy tokoferoli oraz rzadko spotykane kwasy – eikozenowy i nerwonowy. To sprawia, że może przeciwdziałać występowaniu nowotworów, obniżyć ryzyko cukrzycy, zmniejszyć poziom cholesterolu oraz pozytywnie wpłynąć na kondycję skóry.