Przepisy

Pieczywo maczane w oleju tłoczonym zimno.

Najlepiej nada się pieczywo pełnoziarniste w postaci kromki chleba lub grzanki. Dobór oleju tłoczonego na zimno to już kwestia indywidualna. W diecie śródziemnomorskiej fundamentem jest spożywanie pieczywa z oliwą z oliwek. My możemy wybrać naszą oliwkę północy, czyli olej rzepakowy, jednak olej lniany i gorczycowy także znajdą swoich zagorzałych zwolenników .Tak przygotowany posiłek można doprawić solą, pieprzem, czosnkiem itp.

Surówka z białej kapusty.

Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę drobno pokroić. Całość mieszamy i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Następnie przygotowujemy zalewę, którą należy zagotować, a później lekko przestudzić i zalać nią warzywa na około 10 godzin. Tak przygotowaną surówkę można poporcjować w słoiki i schować do lodówki. Olejem lnianym surówkępolewamy bezpośrednio przed spożyciem.


Składniki:
Większa główka białej kapusty
2 duże marchewki
1 czerwona papryka
5 ząbków czosnku
Zalewa:
3,5 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli

Sos sałatkowy

Sos idealny do sałatki z rzodkiewką, ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem. Mieszamy ze sobą musztardę, wodę i cukier, następnie energicznie mieszając powoli dolewamy olej. Tak przygotowany sos można polać lub wymieszać z sałatką.
Skłądniki:
2 czubate łyżeczki musztardy
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka cukru lub pół łyżeczki miodu
szczypta soli
2 łyżki oleju gorczycowego lub rzepakowego
4 łyżki oleju lnianego