Zaloguj się / Utwórz konto
515 277 717
Olej rzepakowy do smażenia w szklanej butelce na tle pola rzepakowego

Olej rzepakowy do smażenia – jaki wybrać?

Czytaj więcej

Dużo mówi się o tym, że należy unikać smażenia potraw. Z drugiej strony wiadomo, że czasami przychodzi nieodparta ochota na coś smażonego. Co robić w takim przypadku? Jak znaleźć „złoty środek” i przygotować potrawę, którą będziesz mógł zjeść okazjonalnie bez większych wyrzutów sumienia? Kluczem jest wybór odpowiedniego oleju, na którym go przygotujesz. Sprawdź, jaki olej rzepakowy wybrać do smażenia.

nierafinowany olej rzepakowy od producenta

Najlepszy nierafinowany olej rzepakowy od producenta – jaki wybrać

Czytaj więcej

Olej rzepakowy, czyli „oliwka północy” to jeden z najchętniej kupowanych olejów w Polsce. Duża popularność tego produktu sprawia, że pojawia się w wielu sklepach w różnych formach. Znajdziemy olej rzepakowy nierafinowany lub rafinowany, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia lub drugiego tłoczenia, olej rzepakowy tłoczony na zimno lub na gorąco, olej rzepakowy od producenta in.. Jednak nie każdy olej dostępny w sprzedaży jest tak samo dobry. Dlatego, zanim go kupisz, sprawdź czym kierować się przy wyborze najlepszego oleju rzepakowego.

Właściwości nasion i oleju z czarnuszki

Czytaj więcej

Czarnuszka siewna to roślina, która pojawia się nie tylko w opracowaniach na temat zdrowego odżywiania. Jej smak i cenne właściwości są znane od tysięcy lat. Mówił o nich sam Hipokrates nazywany „ojcem medycyny”. Wzmianki o „leczniczym czarnym kminku” znaleźć można również w Biblii. Skoro wiedza na temat czarnuszki przetrwała aż do dziś, oznacza to jedno – jest to roślina warta uwagi! Sprawdź, jakie cenne składniki znajdziesz w jej nasionach i oleju z nich pozyskiwanym.

Olej gorczycowy

Olej gorczycowy tłoczony na zimno

Czytaj więcej

Gorczyca to roślina znana od wieków. Wspominał o niej sam Jezus Chrystus, co udokumentowano na kartach Nowego Testamentu. Jej rodzimym obszarem występowania jest Europa Południowa, Azja Zachodnia, Pakistan oraz Afryka Północna. Rośnie także w Polsce, gdzie uprawiana jest od XVI stulecia. Ta roślina należąca do rodziny kapustowatych jest wykorzystywana nie tylko jako przyprawa, ale również lekarstwo. Z dobrodziejstw nasion i oleju gorczycowego korzystali już Sumerowie, starożytni Grecy i Rzymianie. Stosowali ją w leczeniu dolegliwości żołądkowych, ukąszeń oraz jako afrodyzjak czy kosmetyk.

Współcześnie również korzysta się z gorczycy jako leczniczej rośliny. Najczęściej stosuje się gorczycę białą. To właśnie z jej ziaren powstaje olej, który wielu Polaków ma w swojej kuchni. Olej gorczycowy, zwany też musztardowym, ma wyrazisty smak, dlatego doskonale uzupełnia walory smakowe wielu dań. Aby go uzyskać, rolnicy tłoczą nasiona gorczycy w niskiej temperaturze. Tylko wtedy bowiem surowiec nie traci swoich właściwości – zarówno smakowych, jak i zdrowotnych.

olej do ssania i płukania ust

Płukanie ust olejem – jak ssanie oleju wpływa na nasze zdrowie?

Czytaj więcej

Płukanie ust olejem wywodzi się z indyjskiej medycyny naturalnej Ajurwedy, której początki sięgają XII w. p.n.e. Termin w wolnym tłumaczeniu oznacza “wiedza o życiu”. Jest to system leczniczy, który został oficjalnie uznany przez Światową Organizację Zdrowia i zajmuje się zdrowiem fizycznym, psychicznym i duchowym, ponadto jedną z wykorzystywanych w nim metod leczenia jest chirurgia. Lekarze ajurwedyjscy ponad 2000 lat temu zauważyli, że płukanie ust olejem roślinnym oczyszcza jamę ustna i utrzymuje ją w dobrej kondycji, a to z kolei przekłada się na kondycję zdrowotną całego organizmu.
Metodę tę spopularyzował ukraiński lekarz dr Karach, który praktykował także medycynę ajurwedyjską. Z jego doświadczeń wynikało, że ssanie oleju usuwa toksyny i szkodliwe drobnoustroje z organizmu, a przez to wzmacnia układ odpornościowy. Związek między zdrowiem jamy ustnej a kondycją całego ciała zauważał także starożytny lekarz Hipokrates. Badania przeprowadzone w ciągu ostatnich lat tylko potwierdzają zasadność stosowania tej metody.

Olej z gorczycy na stawy – lekarstwo na różne schorzenia

Czytaj więcej

Nie od dziś wiadomo, że natura oferuje najlepsze lekarstwa na wiele dolegliwości. Doskonale wiedziały o tym nasze babcie, które miały sprawdzone receptury na każde schorzenie. Na szczęście moda na stosowanie naturalnych rozwiązań powróciła do łask. Konsumenci chętniej wybierają naturalne produkty. Nie bez powodu więc oleje zyskały taką popularność. Do wyboru mamy mnóstwo olejów powstałych z najróżniejszych surowców, które odpowiadają za ich lecznicze działanie. Który z nich warto wybrać na bolące stawy?

Olej gorczycowy

Olej z gorczycy na włosy – sposób na zadbaną fryzurę

Czytaj więcej

Nie od dziś wiadomo, że pielęgnacja włosów ma kluczowy wpływ na ich kondycję. Potrzeba wysokiej jakości kosmetyków, by odpowiednio zadbać o fryzurę. Niestety większość szamponów i odżywek dostępnych w drogeriach zawiera wysuszający alkohol i parabeny, które negatywnie wpływają na kosmyki. Z tego powodu ,,włosomaniaczki” chętnie wybierają naturalne alternatywy popularnych produktów.

Nasiona i olej z czarnuszki a COVID-19

Czytaj więcej

Pandemia koronawirusa SARS CoV-2 zmusiła naukowców z całego świata do wzmożonych wysiłków w celu znalezienia leku przeciwko COVID-19 . Prócz szczepionek i leków syntetycznych naukowcy analizują wpływ naturalnych produktów, w przypadku których już wcześniej udowodniono silne działanie przeciwwirusowe oraz stymulujące układ odpornościowy. Do takich produktów należą nasiona i olej z czarnuszki. Poniżej przedstawiono dokonania naukowców w zakresie przeciwdziałania zarażeniu koronawirusem oraz leczeniu powikłań nim wywołanym.

Olej z czarnuszki a zdrowie – na co jest pomocny?

Czytaj więcej

Ziołowo-korzenny smak, wysoka zawartość olejku eterycznego oraz właściwości prozdrowotne, to cechy charakterystyczne oleju z czarnuszki. Produkt ten może być sprzymierzeńcem osób zmagających się z wieloma dolegliwościami. Wiedzieli o tym starożytni Egipcjanie, którzy używali oleju z czarnuszki jako leczniczego eliksiru. Nie bez powodu nazywany był ,,złotem faraonów”. Jakie korzyści możemy obecnie odnieść ze spożywania tego produktu?