,,Złoto faraonów” i ,,lekarstwo na wszystko, prócz śmierci” – właśnie tak niektórzy nazywają olej z czarnuszki. Co sprawia, że ten produkt jest tak wyjątkowy? Okazuje się, że swoją renomę zawdzięcza przede wszystkim leczniczym właściwościom. Olej z czarnuszki jest bowiem bogatym źródłem kwasu eikozadienowego, który wykazuje działanie przeciwzapalne, a przy tym jest rzadko spotykany. W oleju z czarnuszki występuje również tymochinon, czyli składnik o działaniu prozdrowotnym. Do tego mamy sterole, saponiny, alkaloidy, biotynę oraz witaminę E. Niewiele produktów może poszczycić się tak dużą ilością leczniczych związków. Właśnie dzięki nim picie oleju z czarnuszki daje takie efekty jak:

  • obniżenie poziomu glukozy we krwi
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu
  • lepsza praca wątroby i nerek
  • prawidłowy poziom cholesterolu

Ponadto olej z czarnuszki działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwrzodowo i przeciwwirusowo.

Kiedy pić olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki, ze względu na dużą ilość właściwości, jest produktem zalecanym do stosowania na co dzień. Włączenie go do swojego jadłospisu może przyczynić się do wyraźnej poprawy stanu zdrowia. Świadczą o tym badania przeprowadzone przez ekspertów. Warto jednak wiedzieć, że olej z czarnuszki można spożywać wyłącznie na zimno. Powodem tego jest niska temperatura dymienia. Z tego powodu wiele osób przyjmuje go na czczo. Dobrym pomysłem jest również dodanie go do niektórych dań. Świetnie podbije smak zup, przetworów, sałatek i sosów. To sprawia, że może z powodzeniem zastąpić niektóre przyprawy.

Sprawdź tutaj nasz olej z czarnuszki.

Aby móc czerpać w pełni z właściwości i smaku oleju z czarnuszki, należy kupić go w sprawdzonym miejscu. Najlepiej szukać producentów rolnych, którzy korzystają z własnych upraw. Najważniejsze, by oferowali olej z czarnuszki w jak najbardziej naturalnej formie – nierafinowany i niefiltrowany. Surowiec musi być tłoczony na zimno, by nie stracić swojego prozdrowotnego działania. Dopiero wtedy uraczy nas bogactwem właściwości.

Olej z czarnuszki – jak przechowywać?

Wybierając naturalny olej z czarnuszki, musisz liczyć się z tym, że nie zawiera on żadnych substancji konserwujących. Z tego względu będzie miał krótszą datę ważności. Należy spożyć go w ciągu trzech miesięcy po otwarciu. Nie powinno to dla nikogo stanowić problemu, zwłaszcza że surowiec ten może tak wiele zdziałać dla całego organizmu. Warto przy tym wspomnieć, że olej z czarnuszki można pić do 3 miesięcy po otwarciu, ale pod warunkiem, że jest odpowiednio przechowywany. Olej z czarnuszki musi znajdować się w miejscu bez dostępu do światła, koniecznie w szczelnie zamkniętej butelce. W miejscu przechowywania powinna być temperatura poniżej 7 stopni Celsjusza. Tylko wtedy uda się zachować produkt w dobrym stanie.

Zobacz tutaj przepisy w których możesz wykorzystać oleje.

Właściwie przechowywany olej z czarnuszki odwdzięczy się dłuższą datą przydatności oraz mnogością substancji odżywczych, cennych kwasów tłuszczowych i witamin, które świetnie wpłyną na cały organizm.