Olej gorczycowy to jeden z olejów, które docenia się ze względu na bogactwo prozdrowotnych właściwości. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z gorczycy, czyli tej samej rośliny, której zawdzięczamy musztardę. To wciąż nie do końca znany produkt na polskim rynku, jednak w ostatnim czasie i tak zyskał sporo na popularności. Każdy, kto kiedykolwiek miał styczność z olejem gorczycowym wie, że ma on charakterystyczny posmak. To zasługa organicznego związku siarki, występującego również w wasabi czy chrzanie. Tak intensywny smak może podbić walory większości potraw. Ze względu na stosunkowo wysoką temperaturę dymienia, olej gorczycowy będzie służył zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Ale warto stosować go przede wszystkim na zimno. Doskonale wzbogaci smak kasz, serów czy kanapek. Dla niejadków, które nie przepadają za surowymi warzywami, może być prawdziwym błogosławieństwem. Można bowiem dodawać go do warzyw, dzięki czemu stają się one smaczniejsze, a co najważniejsze – bogatsze w składniki odżywcze i witaminy. Olej gorczycowy składa się bowiem w ponad 90% z kwasów tłuszczowych nienasyconych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera kasy omega-3, omega-6 i omega-9, sterole i przeciwutleniacze z grupy tokoferoli oraz rzadko spotykane kwasy – eikozenowy i nerwonowy. To sprawia, że może przeciwdziałać występowaniu nowotworów, obniżyć ryzyko cukrzycy, zmniejszyć poziom cholesterolu oraz pozytywnie wpłynąć na kondycję skóry.

Olej gorczycowy: sklep – czyli gdzie kupić ten leczniczy produkt?

Właściwości oleju gorczycowego przekonują wiele osób, że jest to produkt jak najbardziej wart uwagi. Z tego względu zastanawiają się, gdzie kupić olej gorczycowy. Odpowiedź na to pytanie, wbrew pozorom, wcale nie jest taka prosta. Tego produktu nie znajdziesz w każdym sklepie – a przynajmniej nie wysokiej jakości. Najlepszy olej gorczycowy to bowiem taki, który jest tłoczony na zimno i nierafinowany. Tylko wtedy zachowuje on wszystkie swoje właściwości, na których tak bardzo nam zależy. Bardzo ważne dla jakości oleju jest również to, by był niefiltrowany. Czym naturalniej, tym lepiej. Surowiec wtedy zachowa swoją pierwotną formę i uraczy nas swoim dobroczynnym działaniem.

Warto wiedzieć, że proces produkcji oleju gorczycowego, który później trafi do sklepu, zaczyna się już na etapie zasiewu. Bowiem od tego, jakie nasiona zostają zasadzone oraz jakiej jakości jest gleba, zależy, jakie właściwości będzie miał powstały produkt. W naszym gospodarstwie doskonale o tym wiemy, dlatego korzystamy wyłącznie z własnych pól uprawnych. Doglądamy roślin oleistych na każdym etapie ich wzrostu, nie dosuszając ich przy tym. Dzięki temu olej gorczycowy jest całkowicie naturalny, a zażywanie go może przynieść realne korzyści dla zdrowia. Starannie selekcjonujemy nasiona, więc finalnie tłoczymy olej tylko z najlepszych ziaren. To wszystko oczywiście wpływa nie tylko na właściwości oleju, ale i smak.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat prozdrowotnych olejów? Kliknij tutaj.