Nierafinowany olej rzepakowy to prawdziwe błogosławieństwo dla naszego organizmu. Rzepak to roślina, która pozwala stworzyć produkt o wielu właściwościach leczniczych. Przede wszystkim pozytywnie wpływa na poziom złego cholesterolu, obniżając go, dzięki czemu zachowujemy dobre zdrowie na dłużej. Do tego wspiera funkcjonowanie mózgu, wspomagając koncentrację. Niektórzy uznają, że obniża ryzyko wystąpienia nowotworów i obniża poziom glukozy we krwi. Jego działanie na tym się nie kończy. Dodatkowo poprawia kondycję skóry i usuwa oznaki starzenia, więc można stosować go jako zamiennik dla tradycyjnych kosmetyków. Gdzie w takim razie kupić ten wielofunkcyjny produkt? Najlepiej od producenta rolnego. Korzysta on z własnych pól uprawnych, więc jego oleje odznaczają się najwyższą jakością. W dobrym gospodarstwie selekcjonuje się nasiona w taki sposób, by pozyskać jak najwięcej właściwości zawartych w rzepaku. Warto przy tym pamiętać, że olej rzepakowy będzie zdrowy wyłącznie, gdy nie zostanie poddany procesowi rafinacji czy filtracji. Zachowa wtedy bogactwo kwasów omega-3 i omega-6, sterole, witaminy oraz tokoferole.

Na szczęście w naszym gospodarstwie znajdziesz nierafinowany olej rzepakowy tłoczony na zimno, który pozwoli Ci czerpać w pełni z dobroczynnych substancji zawartych w tej wyjątkowej roślinie. Możesz kupić u nas olej rzepakowy w wygodny sposób, bez wychodzenia z domu. Oferujemy lecznicze oleje tłoczone na zimno online, więc możesz je nabyć niezależnie od tego, gdzie aktualnie przebywasz.

Sprawdź oferty oleju rzepakowego w naszym sklepie.

Jak powstaje olej rzepakowy?

Zacznijmy od tego, że proces pozyskiwania naturalnego oleju rzepakowego przebiega zupełnie inaczej, niż w przypadku produktów dostępnych na sklepowych półkach. Proces produkcji rozpoczyna się już od momentu zasiewu roślin oleistych. Odpowiednio przygotowana gleba zapewnia warunki, w których rośliny oleiste mogą osiągnąć dojrzałość bez pomocy substancji dosuszających. Dobry producent nie będzie używał także żadnych środków chemicznych, które mogłyby negatywnie wpłynąć na surowiec. Dopiero po tym, jak ziemia wyda plon, pozyskuje się nasiona, które poddawane są dokładnej selekcji. To właśnie z nich tłoczy się złocisty olej, którego możesz później używać w swojej kuchni.

Tutaj dowiesz się, jak prawidłowo używać oleju rzepakowego.

Dobry olej rzepakowy to taki, który tłoczy się w temperaturze poniżej 35 stopni Celsjusza. Wtedy zachowuje podobną formę do tej, która pierwotnie znajdowała się w roślinie. I chociaż rafinowanie zapewnia korzyści producentom, którzy niższym kosztem mają więcej oleju, nie jest to korzystne dla konsumenta, dlatego warto wybierać tylko osoby starające się utrzymać najwyższy standard produkcji. Inwestycja w całkowicie naturalny produkt przyniesie mnóstwo pozytywnych skutków dla organizmu i wzbogaci dietę w niezbędne mikroelementy. To zalety, z których można czerpać kupując nierafinowany olej rzepakowy z zaufanego źródła – od kogoś, kto zna się na tym, co robi i ma w tym wieloletnie doświadczenie. Taka dbałość o jakość wpłynie nie tylko na właściwości oleju, ale i na smak.