Zaloguj się / Utwórz konto
515 277 717

Olej lniany na trądzik – czy jest skuteczny?

Czytaj więcej

Trądzik to problem, który dotyka obecnie mnóstwo osób. Nieestetyczne wypryski na twarzy mogą być powodem wielu kompleksów. W nadzwyczajnych przypadkach trądzik leczony jest specjalnymi antybiotykami. Dotknięci tym problemem stosują często ścisłą dietę, by ograniczyć ryzyko pojawiania się kolejnych zmian skórnych. Ich motywacja jest w pełni uzasadniona – w końcu po trądziku mogą zostać blizny, które trudno później zakryć. Na szczęście istnieją sposoby, które pomogły niektórym zminimalizować stan zapalny i poprawić wygląd cery. Czasami warto zdecydować się na naturalne rozwiązania, oczywiście po ewentualnej konsultacji z lekarzem. Ze swoich właściwości leczniczych znany jest olej lniany – produkt o wielu zastosowaniach. Stosowanie oleju lnianego to dobry sposób na złagodzenie niedoskonałości, antyoksydację i regenerację zmęczonej skóry. Aplikacja oleju lnianego od zewnątrz pomoże ponadto nawilżyć cerę, uelastycznić ją i zapobiec rogowaceniu. Surowiec ten jest bogaty w witaminę E, zwaną także ,,witaminą młodości”. To między innymi dzięki niej wykazuje działanie odmładzające i wygładzające. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są świetnym uzupełnieniem tej leczniczej formuły. A ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią aż 90% oleju lnianego, można uznać go za źródło tych prozdrowotnych substancji. Wraz z innymi składnikami, kwasy tłuszczowe tworzą uniwersalny produkt.

Gdzie kupić dobry olej rzepakowy?

Czytaj więcej

Nierafinowany olej rzepakowy to prawdziwe błogosławieństwo dla naszego organizmu. Rzepak to roślina, która pozwala stworzyć produkt o wielu właściwościach leczniczych. Przede wszystkim pozytywnie wpływa na poziom złego cholesterolu, obniżając go, dzięki czemu zachowujemy dobre zdrowie na dłużej. Do tego wspiera funkcjonowanie mózgu, wspomagając koncentrację. Niektórzy uznają, że obniża ryzyko wystąpienia nowotworów i obniża poziom glukozy we krwi. Jego działanie na tym się nie kończy. Dodatkowo poprawia kondycję skóry i usuwa oznaki starzenia, więc można stosować go jako zamiennik dla tradycyjnych kosmetyków. Gdzie w takim razie kupić ten wielofunkcyjny produkt? Najlepiej od producenta rolnego. Korzysta on z własnych pól uprawnych, więc jego oleje odznaczają się najwyższą jakością. W dobrym gospodarstwie selekcjonuje się nasiona w taki sposób, by pozyskać jak najwięcej właściwości zawartych w rzepaku. Warto przy tym pamiętać, że olej rzepakowy będzie zdrowy wyłącznie, gdy nie zostanie poddany procesowi rafinacji czy filtracji. Zachowa wtedy bogactwo kwasów omega-3 i omega-6, sterole, witaminy oraz tokoferole.

Olej gorczycowy – odkryj niezwykłe właściwości

Czytaj więcej

Olej gorczycowy to jeden z olejów, które docenia się ze względu na bogactwo prozdrowotnych właściwości. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z gorczycy, czyli tej samej rośliny, której zawdzięczamy musztardę. To wciąż nie do końca znany produkt na polskim rynku, jednak w ostatnim czasie i tak zyskał sporo na popularności. Każdy, kto kiedykolwiek miał styczność z olejem gorczycowym wie, że ma on charakterystyczny posmak. To zasługa organicznego związku siarki, występującego również w wasabi czy chrzanie. Tak intensywny smak może podbić walory większości potraw. Ze względu na stosunkowo wysoką temperaturę dymienia, olej gorczycowy będzie służył zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Ale warto stosować go przede wszystkim na zimno. Doskonale wzbogaci smak kasz, serów czy kanapek. Dla niejadków, które nie przepadają za surowymi warzywami, może być prawdziwym błogosławieństwem. Można bowiem dodawać go do warzyw, dzięki czemu stają się one smaczniejsze, a co najważniejsze – bogatsze w składniki odżywcze i witaminy. Olej gorczycowy składa się bowiem w ponad 90% z kwasów tłuszczowych nienasyconych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera kasy omega-3, omega-6 i omega-9, sterole i przeciwutleniacze z grupy tokoferoli oraz rzadko spotykane kwasy – eikozenowy i nerwonowy. To sprawia, że może przeciwdziałać występowaniu nowotworów, obniżyć ryzyko cukrzycy, zmniejszyć poziom cholesterolu oraz pozytywnie wpłynąć na kondycję skóry.

Co daje picie oleju z czarnuszki?

Czytaj więcej

,,Złoto faraonów” i ,,lekarstwo na wszystko, prócz śmierci” – właśnie tak niektórzy nazywają olej z czarnuszki. Co sprawia, że ten produkt jest tak wyjątkowy? Okazuje się, że swoją renomę zawdzięcza przede wszystkim leczniczym właściwościom. Olej z czarnuszki jest bowiem bogatym źródłem kwasu eikozadienowego, który wykazuje działanie przeciwzapalne, a przy tym jest rzadko spotykany. W oleju z czarnuszki występuje również tymochinon, czyli składnik o działaniu prozdrowotnym. Do tego mamy sterole, saponiny, alkaloidy, biotynę oraz witaminę E. Niewiele produktów może poszczycić się tak dużą ilością leczniczych związków. Właśnie dzięki nim picie oleju z czarnuszki daje takie efekty jak:

  • obniżenie poziomu glukozy we krwi
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu
  • lepsza praca wątroby i nerek
  • prawidłowy poziom cholesterolu

Olej lniany – producent

Czytaj więcej

Olej lniany od producenta to bogactwo właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm. Mimo to wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, czym właściwie różni się ten produkt od oleju lnianego dostępnego na sklepowej półce. Okazuje się, że jego pochodzenie ma znaczący wpływ na jakość. Tak jak w przypadku wszystkich innych artykułów, również ten surowiec jest najlepszy, gdy pochodzi z własnych upraw. Producent rolny nadzoruje powstawanie oleju już od samego zasiewu. Choć niektórym wydaje się, że produkcja to tylko tłoczenie, w rzeczywistości jest to jeden z jej końcowych etapów. Len musi bowiem rosnąć na odpowiedniej glebie, być właściwie doglądany oraz pielęgnowany. Dopiero wtedy w naszej kuchni może znaleźć się wysokiej jakości produkt, o nietuzinkowym smaku i apetycznym zapachu. Jak w takim razie powinien wyglądać proces produkcji oleju lnianego? Najważniejsze jest, by zacząć od gleby. Powinna ona mieć optymalne warunki wodno-powietrzne. Duże znaczenie ma oczywiście odmiana uprawianego lnu. W naszym gospodarstwie uprawiamy dwie odmiany lnu – brązową ,,Szafir” i złotą ,,Jantarol”. Charakteryzują się one wysoką zawartością kwasu omega-3, dlatego są naprawdę cenne. Aby jednak zachowały swoją wartość, powinny być hodowane bez użycia substancji chemicznych czy środków dosuszających. Uprawy w pełni naturalne to najlepszy sposób na uzyskanie leczniczego produktu, który wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Odpowiednia selekcja nasion pozwala wytłoczyć znakomity olej lniany.

Olej lniany – co powinieneś o nim wiedzieć?

Czytaj więcej

Poszukujesz sprawdzonego sposobu, by poprawić swoje zdrowie? Jeśli tak, to należysz do grona osób, którym zależy na swoim organizmie. Niestety – producenci suplementów diety często wykorzystują to, by sprzedać nieskuteczne preparaty, lub co gorsza – pełne chemii i szkodliwych substancji. Z tego względu lepiej zaufać tylko matce naturze, która przygotowała dla nas mnóstwo naturalnych leków na różne schorzenia. Jedną z roślin, która pozwala pozyskać prozdrowotny produkt, jest len. Len jest rośliną uprawną. To właśnie z niego powstaje olej lniany – jeden z najbardziej wartościowych olejów leczniczych na obecnym rynku. Zimnotłoczony i nierafinowany olej to lekarstwo na wiele schorzeń. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jest on niezwykle skuteczny przy terapii zaburzeń psychicznych. Produkt ten bowiem wspomaga profilaktykę i leczenie depresji, schizofrenii czy zaburzeń lękowych, a także jest zalecany do przyjmowania przez dzieci z ADHD. To jeden z nielicznych olejów, który tak dobrze wpływa na psychikę.

Producent oleju rzepakowego – jak powinieneś go używać?

Czytaj więcej

Słysząc o oleju rzepakowym, wiele osób myśli o produkcie znajdującym się w każdym supermarkecie. Jednak trzeba znać różnicę pomiędzy tradycyjnym olejem rzepakowym, a zimnotłoczonym i nierafinowanym surowcem. Każdy z nich bowiem charakteryzuje się nie tylko innym smakiem, ale również właściwościami. Olej rzepakowy dostępny w sklepach nie ma smaku, a jego spożywanie nie przynosi żadnych konkretnych korzyści dla zdrowia. Z kolei nierafinowany olej tłoczony na zimno to bogactwo dobroczynnych właściwości. Przede wszystkim wpływa na poziom cholesterolu, skutecznie go obniżając. Do tego zapobiega cukrzycy i chorobom nowotworowym, jak również wspomaga koncentrację. Można stosować go także jako alternatywę dla produktów do pielęgnacji skóry. To naturalny kosmetyk, który opóźnia procesy starzenia i pomaga w utrzymaniu zdrowej i promiennej skóry.

Najzdrowsze oleje tłoczone na zimno – sprawdź nasze rady

Czytaj więcej

Oleje należą do grona naturalnych produktów prozdrowotnych, które są niezwykle chętnie wybierane przez konsumentów. Nie powinno to nikogo dziwić, chociażby z uwagi na fakt, że posiadają mnóstwo właściwości, a przy tym przydają się w kuchni. Producenci oferują najróżniejsze oleje, które mają za zadanie pozytywnie wpłynąć na organizm i poprawić stan skóry oraz włosów. Ale jakie oleje sprawdzają się najlepiej? Okazuje się, że najważniejszy jest tutaj nie rodzaj wykorzystanych nasion, ale raczej sposób pozyskiwania. W zależności od metody, olej może posiadać więcej lub mniej właściwości. Różnić się będzie także jego smak i jakość. Najzdrowsze oleje to takie, które są tłoczone na zimno. Tłoczenie w wysokich temperaturach sprawia, że olej traci część swoich właściwości. Przez to jego spożywanie nie przynosi tak wielu korzyści. Za taki stan produktu końcowego odpowiada również poddawanie oleju procesowi rafinacji. Producenci robią to po to, by był neutralny w smaku i miał dłuższą datę ważności. Również filtracja służy uzyskiwaniu wymiernych korzyści przez producenta, ponieważ pozwala wyprodukować większą ilość oleju. Niestety to wszystko nie wpływa dobrze na jakość surowca. Przestaje on nadawać potrawom wyjątkowe walory smakowe, a także nie zawiera cennych witamin i składników odżywczych. Przez to jest mniej wartościowy dla zdrowia. Zupełnie inaczej jest w przypadku nierafinowanych olejów tłoczonych na zimno. Zachowują one swój charakterystyczny smak i wszystkie właściwości lecznicze.

Olej z gorczycy – właściwości i wpływ na urodę

Czytaj więcej

Chociaż drogerie pękają w szwach od coraz to nowszych produktów do ciała i włosów, wciąż trudno jest znaleźć naprawdę dobry kosmetyk. Z tego względu rosnącą popularnością cieszą się naturalne preparaty. Wracamy do korzeni i stawiamy na to, co niegdyś stosowały nasze mamy i babcie. Dotyczy to zarówno dbania o siebie od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Kluczowe znaczenie ma oczywiście zbilansowana dieta, pełna warzyw i owoców. Niezbędne witaminy i minerały zawarte są także w rybach i olejach, które również należy włączyć do swojego jadłospisu. Warto przyjrzeć się szczególnie olejom, ponieważ to właśnie one zaliczane są do grona najbardziej prozdrowotnych surowców. Wśród nich króluje między innymi olej rzepakowy, ale na uwagę zasługują również mniej znane oleje. Olej z gorczycy to prawdziwy dowód na to, że produkty, o których mało się mówi, świadczą same za siebie.

Olej makowy – zastosowanie

Czytaj więcej

Olej makowy to surowiec pozyskiwany z nasion maku. Posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych, więc nic dziwnego, że budzi tak duże zainteresowanie. Zanim trafi na nasz stół, musi zostać odpowiednio pozyskany. Chociaż na rynku działa wielu producentów, którzy zapewniają, że posiadają w asortymencie wyłącznie naturalne produkty, nie korzystają z własnych upraw. Olej makowy od producenta rolnego jest mądrym wyborem, ponieważ pochodzi z wyselekcjonowanych ziaren. Wysokiej jakości olej makowy tłoczony jest na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje właściwości lecznicze. Nie poddaje się go również procesowi rafinacji, więc pozostaje w pierwotnej, niezmienionej formie.