JAKOŚĆ TRADYCJA

Krajowy system jakościowy „Jakość Tradycja” stworzony przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych. Do systemu przyjmowane są wyłącznie produkty wysokiej jakości wynikające z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość, reputację lub inne cechy odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii.
DZIEDZICTWO KULINARNE

Inicjatywa ta wspiera lokalnych producentów sektora rolno-spożywczego. Narodziła się ona w 1995 r., jako efekt współpracy szwedzkich regionów południowo-wschodniej Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Efektem tej współpracy jest system jakości, pozwalający na promocję wytwórców, producentów oraz właścicieli restauracji, którym przyświeca wspólny cel– zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla poszczególnych regionów.
SMAKI REGIONÓW

Konkurs organizowany przez Polska Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.
FESTIWAL SMAKU W GRUCZNIE

To jedna z największych imprez kulinarnych w Polsce, w dodatku rekomendowana przez Slow Food, prestiżową międzynarodową organizację zajmującą się ochroną kultury smaków.
JARMARK KUJAWSKO-POMORSKI

Organizowany corocznie w Myślęcinku Jarmark Kujawsko-Pomorski to promocja smaków, tańców, muzyki i rzemiosła z całego regionu. Impreza odbywa się na polanie u podnóża Ośrodka Rekreacji Konnej. Zjeżdżają na nią wystawcy z województwa kujawsko-pomorskiego, m.in. gospodynie domowe, rękodzielnicy oraz producenci swojskich wyrobów. Jarmark to także okazja do degustacji regionalnych smakołyków i festiwal wczesnojesiennych owoców i roślin dla naszych ogrodów. Podczas imprezy przyznawane są Złote, Srebrne i Brązowe Rarytasy Jaramrku Kujawsko-Pomorskiego dla najlepszych przysmaków imprezy.
TARGI SMAKI REGIONÓW

Prestiżowe wyróżnienie przyznawane najlepszym producentom lokalnej i tradycyjnej żywności podczas corocznych targów “Smaki Regionów” w Poznaniu. .