Zaloguj się / Utwórz konto
515 277 717
smaczny olej lniany bez goryczy

Olej lniany – jaki ma smak?

Czytaj więcej

Olej lniany pozyskiwany z nasion lnu znany jest z wysokiej wartości odżywczej i właściwości zdrowotnych. Jednak, aby przekonać się, jak pozytywnie wpływa na organizm, trzeba spożywać go regularnie. Tu pojawia się pytanie o smak oleju lnianego. W końcu, jeśli ma być dodatkiem do potraw, warto wiedzieć, jakie smaki możesz w nim wyczuć. A także sprawdzić, gdzie znaleźć olej, który wyróżnia się nie tylko wysoką wartością odżywczą, ale i ciekawym smakiem.

olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno o wysokich właściwościach zdrowotnych

Właściwości oleju rydzowego z lnianki

Czytaj więcej

Lnianka siewna (Camelina sativa), nazywana jest także rydzem, co związane jest z rdzawą barwą nasion, przywodzącą na myśl kolor znanego grzyba – rydza, rosnącego na obszarze Polski. Lnianka siewna jest rośliną oleistą wykazującą pokrewieństwo do rzepaku. Istnieją dwie odmiany tej rośliny: lnianka ozima i jara, która cechuje się intensywniejszym smakiem.

olej lniany dla dzieci i niemowlaków tłoczony na zimno

Olej lniany dla dzieci, niemowląt i kobiet w ciąży

Czytaj więcej

Olej lniany znany jest ze swoich cennych właściwości prozdrowotnych. Polecany jest m.in. w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych, reumatoidalnego zapalenia stawów, przewlekłych biegunek, nowotworów. Ponadto znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. A co z dziećmi i kobietami w ciąży? Czy olej lniany to produkt, który korzystnie wpływa również na wzrost i rozwój młodego organizmu? Czy jego spożywanie jest wskazane w przypadku kobiet ciężarnych? Poznaj odpowiedzi na te pytania!

tłoczony na zimno olej lniany do picia w kieliszku

Olej lniany do picia

Czytaj więcej
Picie oleju lnianego to sprawdzony sposób na wzmocnienie organizmu. Produkt zawiera kwasy tłuszczowe z grupy Omega oraz witaminy A, D, E i K. Korzystnie wpływa na odporność, układ pokarmowy oraz urodę. Do tego wspiera układ nerwowy i hormonalny. Jego dużym atutem jest również delikatny smak, który świetnie pasuje do wielu potraw. Ale czy stosowanie go w kuchni nie sprawia, że jest mniej skuteczny? Może lepiej pić go na czczo? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz w tym artykule!
Olej rzepakowy do smażenia w szklanej butelce na tle pola rzepakowego

Olej rzepakowy do smażenia – jaki wybrać?

Czytaj więcej

Dużo mówi się o tym, że należy unikać smażenia potraw. Z drugiej strony wiadomo, że czasami przychodzi nieodparta ochota na coś smażonego. Co robić w takim przypadku? Jak znaleźć „złoty środek” i przygotować potrawę, którą będziesz mógł zjeść okazjonalnie bez większych wyrzutów sumienia? Kluczem jest wybór odpowiedniego oleju, na którym go przygotujesz. Sprawdź, jaki olej rzepakowy wybrać do smażenia.

nierafinowany olej rzepakowy od producenta

Najlepszy nierafinowany olej rzepakowy od producenta – jaki wybrać

Czytaj więcej

Olej rzepakowy, czyli „oliwka północy” to jeden z najchętniej kupowanych olejów w Polsce. Duża popularność tego produktu sprawia, że pojawia się w wielu sklepach w różnych formach. Znajdziemy olej rzepakowy nierafinowany lub rafinowany, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia lub drugiego tłoczenia, olej rzepakowy tłoczony na zimno lub na gorąco, olej rzepakowy od producenta in.. Jednak nie każdy olej dostępny w sprzedaży jest tak samo dobry. Dlatego, zanim go kupisz, sprawdź czym kierować się przy wyborze najlepszego oleju rzepakowego.

Właściwości nasion i oleju z czarnuszki

Czytaj więcej

Czarnuszka siewna to roślina, która pojawia się nie tylko w opracowaniach na temat zdrowego odżywiania. Jej smak i cenne właściwości są znane od tysięcy lat. Mówił o nich sam Hipokrates nazywany „ojcem medycyny”. Wzmianki o „leczniczym czarnym kminku” znaleźć można również w Biblii. Skoro wiedza na temat czarnuszki przetrwała aż do dziś, oznacza to jedno – jest to roślina warta uwagi! Sprawdź, jakie cenne składniki znajdziesz w jej nasionach i oleju z nich pozyskiwanym.

Olej lniany

Czytaj więcej

Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum L.) to roślina jednoroczna należąca do rodziny lnowatych. Od czerwca do lipca możesz podziwiać jej piękne kwiaty, które są ozdobą wielu ogródków. Jednak len zwyczajny to nie tylko roślina ozdobna – od tysięcy lat z jej włókien produkowane się zwiewne ubrania. Bardzo wartościowe są także nasiona lnu, z których pozyskiwany jest olej lniany. Jest to produkt wyróżniający się nie tylko ciekawym smakiem i kolorem, ale i wysoką wartością odżywczą oraz licznymi właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, jakie cenne składniki kryją się w oleju lnianym i dlaczego warto włączyć go do jadłospisu.