Zaloguj się / Utwórz konto
515 277 717
Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni produkujemy z nasion, które pochodzą z naszych upraw i charakteryzują się wysoką jakością.  Zachowuje moc cennych składników odżywczych, bo tłoczymy go w temperaturze poniżej 35 stopni Celsjusza. Nie stosujemy rafinacji i filtrowania. Nasz olej z pestek dyni zawiera substancje o działaniu prozdrowotnym, w tym beta-sitosterol, tokoferole i kwasy nienasycone. Tłoczymy go niewielkimi partiami, na indywidualne zamówienia klientów, aby zachował świeżość. Ma delikatny, orzechowo-karmelowy smak.

Świeżo tłoczony olej
Tłoczony na świeżo,
na Twoje zamówienie
Dzień dostawy
Wysyłamy
od poniedziałku do środy
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 300zł
100 ml
25,00 
250 ml
55,00 
Wyczyść
Ilość:
Ilość:

Dlaczego warto?

Własne nasiona

Używamy wysokiej jakości nasion pochodzących tylko i wyłącznie Z WŁASNYCH UPRAW

image
Proces tłoczenia

Tłoczony jest na zimno w ściśle określonym zakresie temperaturowym poniżej 35 st. na tłoczni własnej konstrukcji

image
Obróbka

Nie jest filtrowany ani rafinowany, ulega jedynie naturalnemu procesowi sedymentacji (opadaniu)

image
Świeżość

Tłoczony jest na świeżo małymi partiami kilka razy w tygodniu

image
Przechowywanie

Od momentu wytłoczenia przechowywany jest w temperaturze chłodniczej

Jakość

Charakteryzuje się wysokimi parametrami biochemicznymi i bogactwem składników naturalnych

Więcej informacji

Olej z pestek dyni od producenta w uczciwej cenie

Wszystkie etapy produkcji oleju z pestek dyni są przez nas kontrolowane. Najpierw wysiewamy nasiona na swoich polach, a później zbieramy plony i suszymy pestki. Następnie na indywidualne zamówienia klientów tłoczymy z nich olej, robimy to niewielkimi partiami, aby wyrób finalny jak najdłużej zachował świeżość. Jego atutem jest subtelny, orzechowo-karmelowy smak. W procesie produkcji wykorzystujemy wyłącznie najwyższej jakości nasiona.

Olej dyniowy obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty, na które wysoka temperatura działa destrukcyjnie. Mając to na uwadze, tłoczymy go przy użyciu stworzonej przez siebie prasy ślimakowej w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza. Wspomniane rozwiązanie pozwala zachować cenne substancje o działaniu prozdrowotnym.

Osad na dnie oleju z pestek dyni stanowi naturalną cechę produktu. Rezygnujemy bowiem z filtracji i rafinowania na rzecz sedymentacji. Wspomniany proces jest całkowicie naturalny i polega na opadaniu cząstek na dno naczynia pod wpływem sił grawitacji. Dzięki sedymentacji profil biochemiczny oleju pozostaje niezmieniony.

Jako producent, który uprawia dynię na własnych polach, a następnie tłoczy olej na zimno, gwarantujemy, że nasz wyrób jest w 100% naturalny i bezpieczny dla zdrowia.

Wartości odżywcze oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni wyróżnia się ciemnozielonym zabarwieniem. Obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są podatne na utlenianie, dlatego produkt sprzedajemy w butelkach z ciemnego szkła. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce, co przedłuża jego trwałość. Szacuje się, że suche pestki dyni, z których wytwarzamy olej, aż w 47% składają się z tłuszczu.

Profil tłuszczowy oleju z pestek dyni:

    • Kwasy tłuszczowe nasycone
      -kwas palmitynowy – 13
      -kwas stearynowy – 7.
    • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone
      -kwas oleinowy – 30%,
    • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone
      -kwas linolowy – 49%,

Pozostałe składniki zawarte w oleju z pestek dyni:

    • tokoferole – 450 mg/kg oleju,
    • skwalen – 1324,3 mg/kg oleju,
    • fenole – 106,6 mg/kg oleju,
    • flawonoidy – 64,2 mg/kg oleju,
    • chlorofil – 6,63 mg/kg oleju,
    • fitosterole 5459,9 mg/kg oleju, w tym m.in.:
      -beta-sitosterol – 470 mg/kg oleju,
      -kampesterole – 43,8 mg/kg oleju,
      -stigmasterole – 27,5 mg/kg oleju.

Właściwości zdrowotne oleju z dyni

Nierafinowany olej z dyni tłoczony na zimno obfituje w cenne składniki odżywcze. Na szczególną uwagę zasługuje kwas linolowy, tokoferole, skwalen, chlorofil, beta-sitosterol.

    • Działanie kwasu linolowego:
      -obniża stężenie cholesterolu we krwi i wspiera profilaktykę miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.
    • Funkcje skwalenu:
      -chroni DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniami spowodowanymi przez stres oksydacyjny.
    • Działanie chlorofilu:
      -może zapobiegać uszkodzeniom białek, lipidów i kwasów nukleinowych przez stres oksydacyjny.
    • Właściwości witaminy E:
      -chroni makromolekuły komórkowe przed uszkodzeniami wynikającymi ze stresu oksydacyjnego,
      -wspiera prawidłowe funkcje układu odpornościowego,
      -wspomaga zdrowie kości, zębów, włosów, skóry i paznokci,
      -może przyczyniać się do wzrostu sił witalnych,
      -wspiera neutralizację wolnych rodników i chroni serce przed uszkodzeniami,
      -wspomaga zdrowie oczu,
      -wspiera funkcje poznawcze,
      -wspomaga zdrowie psychiczne.
    • Działanie beta-sitosterolu:
      -wspomaga prawidłowy profil lipidowy, obniżając stężenie LDL (“złego” cholesterolu), przez co może -zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia,
      -może przyczyniać się do wzrostu masy mięśniowej, gdyż wykazuje właściwości anaboliczne,
      -wspiera zdrowie prostaty,
      -wspomaga płodność u mężczyzn.

Zastosowanie oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni ze względu na wysoką zawartość cennych substancji można przyjmować doustnie lub stosować go zewnętrznie w celach kosmetycznych. Wspiera zdrowie skóry i włosów, które dzięki niemu odzyskują dobrą kondycję.

Dawkowanie oleju z pestek dyni

Choć olej z pestek dyni wpływa korzystnie na zdrowie i urodę, to nie wolno spożywać go w nadmiernych ilościach. Warto stosować się do zaleceń dietetyków i lekarzy, aby uniknąć działań niepożądanych. Maksymalne dzienne spożycie nie powinno przekraczać 2 łyżeczek oleju. Przekraczając tę ilość, należy liczyć się z dyskomfortem ze strony żołądka, biegunką i nudnościami.

Olej z pestek dyni w kuchni – zastosowanie kulinarne

Sięgając po olej z pestek dyni, należy pamiętać, że stosuje się go wyłącznie na zimno. Wspomniany produkt nie nadaje się do smażenia czy pieczenia, ponieważ wysoka temperatura negatywnie oddziałuje na nienasycone kwasy tłuszczowe. Można go wykorzystać, przygotowując:

    • dipy
    • sosy winegret
    • humus
    • pasty
    • dressingi
    • sałatki
    • lody waniliowe

Poza tym olej z pestek dyni sprawdzi się jako dodatek do:

    • makaronów
    • ziemniaków
    • sera
    • ryb
    • mięsa
    • kasz
    • pieczywa

Olej z pestek dyni – zastosowanie kosmetyczne

Olej z pestek dyni cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony przemysłu kosmetycznego. Jego unikatowy skład wspiera zdrowie skóry, włosów i paznokci. Obfituje w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia włókien kolagenowych i elastynowych. Ponadto dostarcza skwalen, który wykazuje duże podobieństwo do ludzkiego sebum, przez co jest świetnie tolerowany przez skórę. Olej z pestek dyni dodaje się do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej. Naturalne tłuszcze roślinne sprawdzają się w roli emolientów, które zapobiegają przeznaskórkowej utracie wody i pośrednio nawilżają skórę. Niestety, olej z pestek dyni stosowany solo może zapychać ujścia gruczołów łojowych, dlatego zaleca się dodawanie kilku kropel do ulubionego kremu czy serum. Pozwala to cieszyć się z jego dobrodziejstw, unikając działania komedogennego.

Włosy wysokoporowate charakteryzują się tym, że wykazują tendencję do puszenia. Trudno je zdyscyplinować. Ponadto sprawiają wrażenie suchych i szorstkich. Wynika to z odchylonej łuski włosa, przez którą traci on wilgoć. Można znacząco poprawić stan wysokoporowatych kosmyków, nakładając na nie na 30 minut przed myciem głowy olej z pestek dyni.

Przechowywanie i trwałość oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno nie zawiera żadnych konserwantów, dlatego po otwarciu trzeba go przechowywać w lodówce. Niska temperatura i ograniczony dostęp światła chronią nienasycone kwasy tłuszczowe przed jełczeniem. Produkt może zawierać osad na dnie butelki, który stanowi efekt sedymentacji i nie wpływa negatywnie na jego cechy użytkowe. Wykazuje też tendencję do naturalnego mętnienia. Zimnotłoczony olej z pestek dyni należy spożyć w ciągu 5 miesięcy od otwarcia. Wytwarzamy go niewielkimi partiami pod indywidualne zamówienia klientów, aby zapewnić im świeże produkty.

Dodatkowe informacje

Wagabrak
Pojemność

100 ml, 250 ml

  1. Alicja Kublik

    Olej z pestek dyni wspaniale się sprawdza do kuracji przeciw pasożytniczej.

Dodaj opinię

Nasze gospodarstwo otrzymało wiele nagród i wyróżnień za jakość naszych wyrobów

Nasze certyfikaty

Opinie klientów

Olej z pestek dyni wspaniale się sprawdza do kuracji przeciw pasożytniczej.
Rozwiń

Alicja Kublik