Na rynku działa wielu producentów olei. Jak wybrać najlepszego? To pytanie zadaje sobie mnóstwo osób, tak naprawdę nie znając kryteriów, jakie powinien spełniać dobry producent. Od jakości surowca, procesu tłoczenia oraz sposobu magazynowania zależy też jakość oleju, a nawet jego właściwości biochemiczne. Właśnie dlatego to takie ważne, by umiejętnie dobrać produkt.
Aby mieć pewność co do jakości, najlepiej szukać olei u źródła. Co to w praktyce oznacza? Mianowicie to, że wybrany producent nie tylko powinien sam wytwarzać olej, ale też pozyskiwać go z własnych upraw.
Praca rolnika wcale nie jest prosta. Każdy z etapów, których musi dopilnować, jest tak samo ważny i wymaga dużego nakładu pracy, cierpliwości, a przede wszystkim serca. Dobry producent olejów:
1. Nadaje glebie odpowiednią granulację i zapewnia jej optymalne warunki wodno-powietrzne
2. Stale monitoruje wzrost roślin oleistych i odpowiednio je pielęgnuje
3. Zbiera plony
4. Wykonuje selekcję nasion oraz dokładnie je czyści
5. Magazynuje surowiec, systematycznie sprawdzając warunki i parametry fizykochemiczne
6. Tłoczy olej na zimno.
Sprawdzony rolnik pozyskuje surowiec najwyższej jakości. Nie stosuje chemicznych środków dosuszających, tylko pozwala roślinom dojrzeć w naturalny sposób. To wszystko sprawia, że otrzymujesz produkt pełen prozdrowotnych właściwości.
Sprawdź tutaj, jak wytwarzamy nasze oleje.
Polski producent olejów spożywczych
Świetnym sposobem na wspieranie polskiej gospodarki jest wybieranie olejów od polskich producentów. To działanie jest korzystne nie tylko dla kraju, ale przede wszystkim dla Ciebie. Wielu polskich producentów olejów spożywczych korzysta wyłącznie z własnych upraw. Rośliny oleiste dorastają więc na czystych, zielonych terenach. To z kolei wpływa na jakość oleju, w tym jego smak. Doskonale widać to na przykładzie oleju lnianego. Niektórzy skarżą się, że ma gorzki posmak. Jednak w rzeczywistości, gorzki posmak jest spowodowany słabej jakości surowcem. Olej lniany wytwarzany ze stosowną starannością będzie miał delikatny smak, idealny do wielu potraw.
Zdrowe oleje spożywcze
Czy oleje spożywcze są dobre dla zdrowia? I tak i nie. Wszystko zależy tak naprawdę od sposobu wytwarzania produktu. Większość olei, które znajdziemy na sklepowych półkach, nie ma nic wspólnego z leczniczymi surowcami.
Oto kilka kwestii, na które powinieneś zwrócić uwagę, jeśli chcesz otrzymać prozdrowotny produkt:
- Olej musi zostać wytłoczony na zimno – wyłącznie tłoczenie na zimno zapobiegnie utracie właściwości surowca. Dzięki tłoczeniu w temperaturze poniżej 35°C olej zachowa pierwotną formę, jaka naturalnie znajduje się w komórkach roślinnych.
- Olej nie może być rafinowany ani filtrowany – proces rafinacji i filtracji pozytywnie wpływa na wygląd oleju i pozwala producentom zaoszczędzić. Jednak dla konsumentów zdecydowanie lepszym wyborem są oleje nierafinowane i niefiltrowane. Tylko wtedy przyniosą korzyści dla zdrowia.
- Olej powinien pochodzić ze sprawdzonych upraw, najlepiej polskich – dobry olej to taki, który został wytworzony z wysokiej jakości surowca. Aby produkt był smaczny i pełen wartości odżywczych, musi być monitorowany już od momentu zasiewu.
Oleje prosto od polskiego producenta – tłoczone na zimno, naturalne
Tak jak przed chwilą wspomnieliśmy, najlepsze oleje to takie, które pochodzą prosto od polskiego producenta i są tłoczone na zimno oraz naturalne. Dlaczego należy zwracać aż taką uwagę na pochodzenie oleju? Ponieważ ten produkt może przynieść mnóstwo korzyści dla zdrowia. Należy do nich między innymi:
- regulacja poziomu cholesterolu
- prewencja chorób nowotworowych
- obniżenie poziomu glukozy we krwi
- złagodzenie objawów alergii
- obniżenie ciśnienia krwi
- poprawa stanu psychicznego
- zwiększenie koncentracji
- regulacja gospodarki hormonalnej
- zmniejszenie ryzyka zawału i udaru
- poprawa kondycji skóry i włosów.
Skąd mamy taką wiedzę na temat dobroczynnego działania olejów tłoczonych na zimno? Posiadamy wieloletnie doświadczenie w uprawie roślin oleistych oraz tłoczeniu najwyższej klasy olejów. Chcesz poznać nas bliżej? Kliknij tutaj!
Jaki olej dobrać najlepiej do swojej diety?
Eksperci są zgodni co do tego, że codzienna dieta może wpłynąć na zdrowie, a nawet długość życia. Jadłospis powinien być bogaty w produkty z dużą zawartością witamin, białka i innych składników odżywczych. Jak w takim razie dobrać najlepszy olej do swojej diety? Przede wszystkim należy sprawdzić, jakich kwasów tłuszczowych brakuje w diecie. Jeśli brakuje Ci kwasu omega-3, wybierz na przykład olej lniany, który je uzupełni. Jeśli zaś nie masz pewności, postaw na olej konopny. To produkt świetnie zbilansowany. Charakteryzuje się dużą zawartością kwasów tłuszczowych – wszystkich po trochu.
Szukasz dobrego oleju tłoczonego na zimno? Kliknij tutaj i sprawdź nasze produkty!
Naturalne oleje tłoczone na zimno doskonale wpływają też na stan cery i włosów.
Jeśli Twoje włosy są: | Wybierz: |
niskoporowate | olej kokosowy |
średnioporowate | olej lniany olej konopny |
wysokoporowate | olej z czarnuszki olej rzepakowy |
Olej lniany i olej konopny są odpowiednie zarówno do włosów o średniej porowatości, jak i wysokiej. Możesz używać ich bezpośrednio na włosy, jak i dodawać do potraw.
Ze względu na dużą ilość witamin i właściwości nawilżające i zmiękczające, oleje są doskonałą bazą do wielu naturalnych kosmetyków. Świetnie sprawdzają się również do pielęgnacji twarzy. Działają:
- przeciwstarzeniowo
- antytrądzikowo
- łagodząco
- wzmacniająco
- ujędrniająco.
Wybierz oleje od sprawdzonego producenta, by cieszyć się zdrowszym ciałem i piękniejszą skórą.