Słysząc o oleju rzepakowym, wiele osób myśli o produkcie znajdującym się w każdym supermarkecie. Jednak trzeba znać różnicę pomiędzy tradycyjnym olejem rzepakowym, a zimnotłoczonym i nierafinowanym surowcem. Każdy z nich bowiem charakteryzuje się nie tylko innym smakiem, ale również właściwościami. Olej rzepakowy dostępny w sklepach nie ma smaku, a jego spożywanie nie przynosi żadnych konkretnych korzyści dla zdrowia. Z kolei nierafinowany olej tłoczony na zimno to bogactwo dobroczynnych właściwości. Przede wszystkim wpływa na poziom cholesterolu, skutecznie go obniżając. Do tego zapobiega cukrzycy i chorobom nowotworowym, jak również wspomaga koncentrację. Można stosować go także jako alternatywę dla produktów do pielęgnacji skóry. To naturalny kosmetyk, który opóźnia procesy starzenia i pomaga w utrzymaniu zdrowej i promiennej skóry.

Naturalny olej rzepakowy warto przyjmować nie tylko z uwagi na ogrom jego właściwości, ale także zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli, witamin i przeciwutleniaczy. Jego delikatny smak z pewnością wzbogaci wiele potraw. Można go stosować zarówno na zimno, jako dodatek do sałatek, kanapek, kasz i serów, jak i na ciepło – do pieczenia, smażenia i gotowania. Odpowiada za to stosunkowo wysoka temperatura dymienia. Mimo to zaleca się przyjmowanie produktu na zimno, ponieważ zachowuje on wtedy więcej leczniczych właściwości. Olej rzepakowy działa jak suplement diety, w przy tym jest naturalny i nie powoduje żadnych niepożądanych skutków.

Odkryj nasze przepisy z użyciem oleju rzepakowego i nie tylko.

Producenci oleju rzepakowego w Polsce

Producenci oleju rzepakowego rzadko kiedy korzystają ze swoich własnych pól uprawnych. A szkoda, bo naturalne produkty najlepiej wpływają na zdrowie każdego z nas. Warto korzystać z oferty polskich rolników, którzy sami uprawiają surowiec. Decydując się na ich olej należy jednak sprawdzić, czy aby na pewno rzepak nie był dosuszany chemicznie. Często bowiem używa się środków chemicznych takich jak glifosat, by przyspieszyć dojrzewanie rośliny. Oczywistym jest, że negatywnie wpływają one na jakość końcowego produktu. Olej rzepakowy powinien być pozyskiwany w naturalny sposób, tak by można było stosować go jako lekarstwo na różne dolegliwości. Co jeszcze jest niezwykle istotne przy produkcji oleju rzepakowego? To, w jakim stopniu jest poddawany obróbce. Wielu producentów rafinuje i filtruje produkt, co oczywiście przynosi im korzyści finansowe, jednak poważnie odbija się na jakości. W naszym gospodarstwie rolnym produkujemy tylko oleje nierafinowane i niefiltrowane, które pochodzą z własnych upraw. Dzięki temu uzyskujemy smaczny i zdrowy produkt, który śmiało możesz włączyć do swojej diety.

Godni uwagi producenci oleju rzepakowego w Polsce działają w zgodzie z naturą, dlatego ich produkty są przyjazne dla środowiska. Staranne monitorowanie procesu wzrostu i nieużywanie substancji chemicznych doskonale świadczą także o jakości oleju rzepakowego. Wybierając surowce od tego typu sprzedawców, wspierasz polskie firmy, a także korzystasz z dobrodziejstw, które przygotowała dla nas matka natura.