Czarnuszkę wyróżniają piękne, niebieskie kwiaty, obok których trudno przejść obojętnie. Jednak najważniejsze jest to, co kryje się w środku. Bowiem najwięcej właściwości znajduje się w ziarnach czarnuszki. To właśnie z nich wytłaczany jest prozdrowotny olej. Wykazano, że naturalny olej z wysokiej jakości ziaren czarnuszki, który jest tłoczony na zimno i nierafinowany, działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, a nawet może hamować rozwój nowotworów.

Jakie drogocenne składniki znajdują się w oleju z czarnuszki? To między innymi:

  • kwas eikozadienowy – to właśnie on wykazuje właściwości przeciwzapalne
  • tymochinon – składnik olejku eterycznego, od którego stężenia zależy lecznicze działanie produktu, jak również intensywność zapachu
  • kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – 60% zawartości oleju
  • omega-9 – 20% zawartości oleju
  • biotyna – związek organiczny z grupy witamin B, od którego zależy kondycja skóry, włosów i paznokci
  • beta-karoten – prowitamina witaminy A, która wykazuje działanie antyoksydacyjne i chroni skórę przed promieniami UV
  • saponiny – związki chemiczne przyspieszające trawienie tłuszczów i działające przeciwzapalnie
  • przeciwutleniacze – działają prewencyjnie, wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek i zapobiegają nowotworom czy chorobie niedokrwiennej serca
  • alkaloidy – związki pochodzące od aminokwasów, które wspomagają procesy trawienia, pracę serca oraz stymulują układ nerwowy
  • garbniki – zwalczają bakterie i grzyby, jak również hamują rozwój wolnych rodników i nowotworów
  • sterole – obniżają poziom cholesterolu, mobilizują układ odpornościowy, poprawiają stan skóry
  • witamina E – witamina młodości, która jest silnym przeciwutleniaczem.

Sprawdź też właściwości innych olejów! Na przykład tutaj znajdziesz artykuł na temat oleju konopnego.

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Tak duża ilość właściwości sprawia, że olej z czarnuszki ma na nas zbawienny wpływ. Przede wszystkim wspiera organizm, ale także chroni go. Działa wielowymiarowo – również na skórę, włosy i paznokcie. Wielu ekspertów poleca stosowanie oleju z czarnuszki w przypadku problemów skórnych, takich jak atopowe zapalenie skóry, trądzik, łupież czy liszaj.

Właściwości oleju z czarnuszki okażą się bezcenne również w przypadku:

  • zbyt wysokiego poziomu cholesterolu lub glukozy
  • chorób wrzodowych
  • problemów gastrycznych
  • obniżonej odporności
  • alergii
  • skurczów.

Warto także stosować olej z czarnuszki prewencyjnie. Codzienne spożywanie tego produktu może przyczynić się do ogólnej poprawy zdrowia oraz zniwelowania dokuczliwych dolegliwości. Olej z czarnuszki ponadto okaże się doskonałą alternatywą dla wielu tradycyjnych kosmetyków.

Do pielęgnacji sprawdzi się również olej makowy kosmetyczny, o którym więcej przeczytasz tutaj.

Olej z czarnuszki a proces produkcji

Proces produkcji olejów w znaczący sposób wpływa na właściwości końcowego produktu. Nie inaczej jest w tym przypadku. Olej z czarnuszki o działaniu leczniczym powinien być tłoczony na zimno i nierafinowany. Tylko wtedy zachowa swoje prozdrowotne działanie. Najlepiej, gdy jest także niefiltrowany, a ulega jedynie naturalnemu procesowi sedymentacji.

W naszym gospodarstwie właśnie w taki sposób produkujemy nasze oleje. Czerpiemy z wiedzy naszych dziadków, by dostępny asortyment zadowolił nawet najbardziej wymagających. Olej z czarnuszki powstaje z wyselekcjonowanych nasion, prosto z naszych upraw. Podczas uprawy nie używamy żadnych substancji dosuszających – dbamy, by rośliny oleiste dojrzały same. Do oleju nie dodajemy konserwantów, ponieważ zależy nam, by surowiec pozostał w pierwotnej, niezmienionej formie. Tłoczymy na świeżo, więc otrzymujesz najwyższej jakości olej, który posiada intensywny, ostry ziołowo-korzenny smak i zapach. Dzięki temu z pewnością wzbogaci smak wielu potraw.

Do czego używać olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki możesz dodawać do:

  • zup
  • sosów
  • sałatek
  • przetworów
  • serów.

Zaleca się, by pić go również na czczo. Nie należy jednak używać oleju z czarnuszki do gotowania, pieczenia czy smażenia. Ze względu na niską temperaturę dymienia, sprawdzi się wyłącznie do stosowania na zimno.

Naturalny olej z czarnuszki – gdzie go kupisz?

Czarnuszka nie traci na popularności od czasów starożytnych. Już Mahomet mówił o niej, że jest lekarstwem na wszystko prócz śmierci. Obecnie panuje moda na zdrowe i naturalne odżywianie, dlatego produkt ten wciąż gości w wielu polskich domach. Zauważyli to producenci olejów, dlatego na rynku można spotkać tak wiele sklepów oferujących olej z czarnuszki. Jednak, aby znaleźć odpowiednie źródło, należy zwrócić uwagę na proces produkcji oleju. Jeśli jest wytwarzany z polskich nasion czarnuszki, rosnących na czystych, zielonych terenach, jest godny uwagi. Powinien być także tłoczony na zimno i nierafinowany. W naszym gospodarstwie trzymamy się tych zasad, dlatego jeśli poszukujesz naturalnego oleju z czarnuszki o wysokim stężeniu olejku eterycznego, skorzystaj z naszej oferty.

Jeśli już kupiłeś naturalny olej z czarnuszki, zastanów się jeszcze nad olejem rydzowym. O tym, jak możesz go wykorzystać dowiesz się, klikając tutaj.