Olej lniany pozyskiwany z nasion lnu znany jest z wysokiej wartości odżywczej i właściwości zdrowotnych. Jednak, aby przekonać się, jak pozytywnie wpływa na organizm, trzeba spożywać go regularnie. Tu pojawia się pytanie o smak oleju lnianego. W końcu, jeśli ma być dodatkiem do potraw, warto wiedzieć, jakie smaki możesz w nim wyczuć. A także sprawdzić, gdzie znaleźć olej, który wyróżnia się nie tylko wysoką wartością odżywczą, ale i ciekawym smakiem.

Spis treści:

  1. Jaki smak powinien mieć olej lniany?
  2. Skąd się bierze gorzki smak oleju lnianego?
  3. Olej lniany bez gorzkiego posmaku- gdzie go znaleźć?

Jaki smak powinien mieć olej lniany?

Olej olejowi nierówny, jeśli chodzi o smak. A to dlatego, że wpływają na niego różne czynniki:

  • jakość surowca – olej lniany tłoczony ze zdrowych nasion będzie miał lepszy smak niż ten, który tłoczony jest z nasion uszkodzonych lub zainfekowanych. Dlatego, jeśli chcesz poznać niepowtarzalny smak oleju, wybierz ten pozyskiwany ze specjalnie wyselekcjonowanych ziaren.
  • Rodzaj surowca, czyli odmiana lnu, z którego jest pozyskiwany.
  • Warunki środowiskowe, w których dojrzewają nasiona lnu. Temperatura, stopień nasłonecznienia, rodzaj gleby, opady itp. nie pozostają obojętne dla ich smaku.
  • Temperatura tłoczenia – wysoka temperatura ma negatywny wpływ nie tylko na wartość odżywczą, ale i walory smakowe oleju. W związku z tym szukaj oleju tłoczonego na zimno, który zachowuje niepowtarzalny smak. W naszym gospodarstwie stosujemy innowacyjną metodę tłoczenia w temperaturze niższej niż 35℃, co czyni nasz olej wyjątkowym zarówno pod względem walorów zdrowotnych, jak i smaku.
  • Czas, który minął od wytłoczenia oraz warunki przechowywania. Olej lniany jest podatny na psucie, które pogarsza jego smak i wartości odżywcze. Dlatego zaleca się, aby przechowywać go w ciemnym miejscu, gdzie temperatura nie przekracza 7℃. Nie powinien być przechowywany zbyt długo. Najlepiej spożyć go w ciągu 6 tygodni od otworzenia butelki (jednak nie później niż 2 miesiące od momentu wytłoczenia oleju).
  • Profilu kwasów tłuszczowych – w oleju o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 mogą być wyczuwalne rybne nuty smakowe.

Powyższe czynniki decydują o tym, jaki smak ma olej pozyskiwany z nasion lnu. Pytanie, jaki smak powinien mieć? Możesz wyczuć w nim smak rybny, trawiasty, czy orzechowy. Są też nuty smakowe, które uważa się za niepożądane. Smak jełki i gorzki stają się coraz bardziej intensywne wraz ze starzeniem się produktu.

Skąd się bierze gorzki smak oleju lnianego?

Smak gorzki kojarzy się zazwyczaj z czymś zepsutym. Czy tak jest również w przypadku oleju lnianego? Na wstępie należy zaznaczyć, że olej tłoczony na zimno, nierafinowany zawiera zarówno kwasy tłuszczowe, jak i wiele dodatkowych substancji (m.in. tokoferole, peptydy, alkaloidy, peptydy, substancje fenolowe). Mogą one wpływać na smak produktu.

Dlatego osoby, które mają wyczulone kubki smakowe, mogą wyczuć bardzo delikatną nutę goryczy (której nie czują pozostali) nawet w świeżym oleju najwyższej jakości. Nie świadczy to jednak o jego zepsuciu i niskiej jakości.

Jeśli jednak gorzki smak z łatwością wyczuwa każdy, kto próbuje oleju, nawet osoba o mniej wyczulonych kubkach smakowych, nie jest to dobry znak. W tym przypadku gorycz świadczy o tym, że na jednym z etapów produkcji oleju lnianego lub podczas jego przechowywania zaszły niekorzystne zmiany, które wpłynęły na jakość i smak oleju.

Olej lniany zawarty w zdrowych nasionach lnu jest zamknięty w komórkach roślinnych i chroniony przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak światło, tlen i patogeny. W momencie rozerwania komórek (np. podczas tłoczenia oleju lub uszkodzenia nasion przez szkodniki) pod wpływem czynników zewnętrznych olej zaczyna ulegać procesom utleniania, hydrolizy oraz polimeryzacji tłuszczu. Zmiany te zachodzą intensywnej wraz ze wzrostem temperatury, dostępu światła i tlenu. W wyniku tych procesów następuje obniżenie wartości odżywczej, walorów smakowych (gorzki smak) oraz powstawanie szkodliwych dla zdrowia związków. Do takich związków należą wolne rodniki które powodują uszkodzenia komórek i zakłócenia procesów metabolicznych w organizmie.

Zobacz oferty oleju lnianego w naszym sklepie.

nasiona lnu do tłoczenia oleju lnianego bez gorzkiego smaku

Niestety nawet olej lniany wytłoczony na świeżo może nie spełniać parametrów jakościowych, a tym samym charakteryzować się gorszym smakiem. Taka sytuacja ma miejsce, gdy olej pozyskiwany jest z nasion niskiej jakości (które są uszkodzone przez szkodniki, zjełczałe, zagrzybione) lub tłoczony w wysokiej temperaturze. Dlatego właśnie dobrej jakości nasiona, niska temperatura tłoczenia, brak dostępu światła, przechowywanie w warunkach chłodniczych oraz świeżość są gwarantem wysokiej jakości oleju lnianego pozbawionego gorzkiego smaku.

Wysokolinolenowy olej lniany dostępny w znanych sieciach sklepowych charakteryzuje się zazwyczaj intensywną nutą goryczy i dodatkiem substancji konserwujących. Ponadto fakt, że najczęściej jest przechowywany na półce sklepowej w temperaturze pokojowej nie wróży nic dobrego.

W takim razie pojawia się pytanie, gdzie szukać oleju lnianego o wysokiej wartości odżywczej, a jednocześnie dobrym smaku bez wyraźnej nuty goryczy?

Kliknij tutaj, by dowiedzieć się, jak podawać olej lniany dzieciom.

Olej lniany bez gorzkiego posmaku-gdzie go znaleźć?

Na to, jaki smak ma olej, wpływa wiele czynników. Zaczynając od jakości nasion, z których powstaje, przez odpowiedni sposób tłoczenia, kończąc na właściwych warunkach przechowywania.

Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz olej lniany, który zachował zarówno cenne walory zdrowotne, jak i niepowtarzalny smak polecamy Ci produkty z naszego gospodarstwa.

olej lniany o delikatnym smaku bez goryczy

Olej lniany dostępny w naszej ofercie powstaje ze zdrowych i specjalnie wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z własnych upraw. Proces pozyskiwania z nich oleju przeprowadzany jest w temperaturze niższej niż 35℃.

Co więcej, olej, który uda się, uzyskać w ten sposób nie jest poddawany procesowi rafinacji, czy filtracji. Dodatkową zaletą jest to, że tłoczymy go na świeżo – małymi partiami kilka razy w tygodniu.

Dbałość o wybór najlepszych ziaren oraz najmniejsze szczegóły w trakcie tłoczenia oleju sprawiają, że oferowany przez nas olej jest wyjątkowy. Zarówno pod względem wartości odżywczej, jak i smaku. Nawet jeśli masz bardzo wrażliwe kubki smakowe, ciężko będzie Ci wyczuć w nim jakąkolwiek nutę goryczki.