Szukasz produktu, który urozmaici Twoje ulubione potrawy lub pozwoli Ci poeksperymentować z nowymi smakami? Do dyspozycji masz mnóstwo przypraw, jednak na szczególną uwagę zasługują naturalne oleje zimnotłoczone. To właśnie one stanowią doskonałe uzupełnienie diety, z uwagi na bogactwo składników odżywczych i witamin. Jednym z najznamienitszych olejów jest olej lniany. Używano go już w starożytności, ponieważ świetnie wspomagał pracę układu pokarmowego. Do tej pory poleca go wielu ekspertów i nic w tym dziwnego – w końcu pozytywnie wpływa na cały organizm. Czas pokrótce wspomnieć o jego właściwościach. Olej lniany:

  • poprawia ogólny stan psychiczny
  • reguluje poziom cholesterolu
  • obniża poziom cukru we krwi
  • łagodzi bóle żołądka
  • przeciwdziała nowotworom.

Co ciekawe, to tylko nieliczne z właściwości tego produktu. Dowodzi to temu, że dodając go do swojego jadłospisu sporo zyskamy.

A jak sprawa się ma jeśli chodzi o smak oleju lnianego? Wszystko zależy od tego, w jaki sposób jest przetwarzany. Wiele osób zauważa, że olej lniany ma charakterystyczny gorzki posmak, co nie każdemu odpowiada. Jednak wysokiej jakości olej lniany będzie miał delikatny, lekko orzechowy posmak. Na co w takim razie zwrócić uwagę, by znaleźć olej, który będzie smaczny?

Olej lniany – gdzie znaleźć olej bez gorzkiego posmaku?

Tak jak zostało powyżej wspomniane, na smak oleju lnianego wpływa sposób produkcji. Surowiec powinien być nie tylko właściwie pozyskiwany, ale także odpowiednio przetwarzany. Najwyższej jakości olej lniany:

  • będzie pochodził z polskich pól uprawnych
  • zostanie wytworzony bez użycia chemicznych środków dosuszających
  • będzie tłoczony tylko na zimno
  • nie będzie rafinowany ani filtrowany.

W naszym gospodarstwie monitorujemy proces produkcji oleju lnianego już od momentu zasiewu. To nas wyróżnia, dlatego wybierając olej z naszego sklepu, zyskujesz smaczny i zdrowy produkt. Odpowiada za to nasze wieloletnie doświadczenie w produkowaniu olejów. Dbamy nie tylko o rośliny oleiste, ale także o glebę, na której dorastają, ponieważ uważamy, że troska o najmniejsze szczegóły przełoży się na smak oleju lnianego. Uprawiamy dwie odmiany lnu ,,Szafir” i ,,Jantarol”, z których to powstają nasze lecznice surowce.

Dobry olej lniany może stanowić świetne uzupełnienie diety. Sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Należy jednak pamiętać, by spożywać go wyłącznie na zimno, ze względu na niską temperaturę dymienia. Jeśli znajdziesz wysokiej jakości olej lniany, jego delikatny smak doskonale podkreśli walory sałatek, kasz, ziemniaków i sosów. Dzięki niemu warzywa nabiorą głębszego smaku, więc wszelkie niejadki będą chętniej je jeść. Jest to więc pomocne rozwiązanie dla wszystkich rodziców. Warto przy tym wspomnieć, że nierafinowany olej lniany tłoczony na zimno doda potrawom nie tylko smaku, ale także kwasu omega-3 i omega-6. To niezwykle cenne składniki, pozytywnie wpływające na dobrostan całego organizmu. Pamiętaj tylko, że aby z nich skorzystać, musisz przechowywać olej w chłodnym miejscu bez dostępu do światła.

Kliknij tutaj, by dowiedzieć się, jak stosować olej lniany.