Olej makowy to surowiec pozyskiwany z nasion maku. Posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych, więc nic dziwnego, że budzi tak duże zainteresowanie. Zanim trafi na nasz stół, musi zostać odpowiednio pozyskany. Chociaż na rynku działa wielu producentów, którzy zapewniają, że posiadają w asortymencie wyłącznie naturalne produkty, nie korzystają z własnych upraw. Olej makowy od producenta rolnego jest mądrym wyborem, ponieważ pochodzi z wyselekcjonowanych ziaren. Wysokiej jakości olej makowy tłoczony jest na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje właściwości lecznicze. Nie poddaje się go również procesowi rafinacji, więc pozostaje w pierwotnej, niezmienionej formie.

Olej makowy posiada smak i aromat nasion maku – jest lekko słodkawy. Dzięki temu produkt doskonale komponuje się między innymi z makaronami, sałatkami, marynatami i sosami. Ponieważ ma stosunkowo wysoką temperaturę dymienia, można używać go do różnych ciast oraz wypieków. Niektórzy wykorzystują go do pieczenia ryb w niskich temperaturach lub do tatara z łososia.

Jednak olej makowy znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Warto zawsze mieć go w swojej apteczce, ponieważ stanowi naturalne źródło witamin. Składniki odżywcze i minerały zawarte w tym produkcie nie tylko pozytywnie wpływają na organizm, ale również poprawiają kondycję skóry oraz włosów. Olej makowy stosowany regularnie przynosi mnóstwo korzyści zarówno dla zdrowia, jak i urody.

Sprawdź inne nasze oleje, które warto stosować do pielęgnacji skóry i włosów.

Olej makowy – właściwości i działanie

Niewiele osób wie, że olej makowy w ponad 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera kwasy omega-3, omega-6 i omega-9, które wspomagają pracę mózgu i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, olej makowy jest źródłem steroli i witaminy K, A oraz E. Dostarcza również witamin z grupy B, takich jak niacyna czy kwas foliowy. W składzie oleju makowego znajduje się również potas, mangan, cynk, żelazo, wapń oraz fosfor. Wszystkie związki i substancje, w jakie obfituje omawiany surowiec, pozytywnie wpływają na organizm. Olej makowy bowiem zwiększa elastyczność żył, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej. Odpowiadają za to zawarte w oleju kwasy –linolenowy, linolowy oraz oleinowy. Według ekspertów przyjmowanie 2 łyżek produktu dziennie wpływa na podwyższenie odporności. Warto spożywać go także przy cukrzycy. Olej regeneruje tkanki nabłonkowe między innymi w układzie pokarmowym i oddechowym oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia sklerozy.

Olej makowy jest doskonałym lekarstwem również dla osób cierpiących na łuszczycę czy inne choroby skóry. Dogłębnie natłuszcza, dlatego może być stosowany jako odżywczy balsam do ciała. Działa regenerująco, łagodzi stany zapalne i jest całkowicie bezpieczny, więc mogą go stosować również dzieci. Olej makowy pozwala także przywrócić włosom farbowanym i poddawanym różnym zabiegom nawilżenie oraz miękkość. Surowiec działa więc wielowymiarowo. Zdecydowanie warto mieć go w swoim domu i włączyć do codziennej rutyny.