Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczymy w temperaturze poniżej 35o C z wyselekcjonowanych zdrowych i pełnych nasion pochodzących z własnych upraw, których nie dosuszano chemicznie. Ponadto olej nie jest rafinowany ani filtrowany, ulega jedynie naturalnemu procesowi sedymentacji (opadaniu). W ten sposób pozyskujemy olej charakteryzujący się wysokimi parametrami biochemicznymi w formie niezmienionej czyli w takiej samej w jakiej naturalnie zalega w komórkach roślinnych. Uprawiamy dwie odmiany lnu o wysokiej zawartości kwasów omega-3: brązową „Szafir” oraz złotą „Jantarol”. Olej z naszego gospodarstwa charakteryzuję się delikatnym smakiem bez przeważającego gorzkiego posmaku. Olej lniany tłoczymy „na świeżo ” małymi partiami co kilka dni. Do momentu sprzedaży  przechowywany jest w chłodni bez dostępu światła. Nie zawiera żadnych dodatków konserwujących .

Wartości odżywcze oleju lnianego

Oleju lniany wysokolinolenowy w około 90 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponad 70% z nich to kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Olej lniany jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3 i ma najwyższy stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ze wszystkich olei roślinnych. Ponadto jest bogatym źródłem steroli, przeciwutleniaczy z grupy tokoferoli (Witamina E) oraz substancji fenolowych . 

 – Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 73 %
    – omega-3: 60 %
    – omega 6: 12 %
– Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 17 %
    – omega- 9: 15 %
– Kwasy tłuszczowe nasycone: 10%
– Stosunek omega 6 do omega 3: 0,2
– Karotenoidy: 150 mg/kg
– Sterole: 700 mg/100 g
– Tokoferole(witamina E): 700 mg/kg
– Substancje fenolowe: 100 mg/kg

Właściwości zdrowotne oleju lnianego

– Łagodzi reakcje zapalne w organizmie
– Obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego HDL
– Może hamować rozwój komórek nowotworowych szczególnie w przypadku raka piersi, jelita i prostaty
– Zwiększa elastyczność żył zmniejszając ryzyku udaru i zawału
– Zapobiega zwapnieniu arterii
– Przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi
– Łagodzi alergię
– Reguluje poziom glukozy we krwi
– Poprawia stan psychiczny, szczególnie w przypadku schizofrenii, depresji i lęków
– Działa uspokajająco na hiperaktywne dzieci (ADHD)
– Łagodzi dolegliwości związane z menopauzą

Stosowanie oleju lnianego

Ze względu na niską temperaturę dymienia i wiele cennych składników przeznaczony jest do spożywania tylko na zimno. Olej można spożywać samodzielnie np. na czczo, jednak świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatek, serów, warzyw, ziemniaków, kasz lub sosów. 

Przechowywanie oleju lnianego 

Olej lniany wysokolinolenowy jest bardzo podatny na psucie, dlatego powinien być przechowywany w temperaturze poniżej 7o C w szczelnie zamkniętej butelce bez dostępu światła. Najlepiej spożyć go w ciągu sześciu tygodni po otwarciu.

 
 
 
Close Menu