Olej konopny to jeden z produktów odznaczających się najwyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona konopi jako jedne z nielicznych wzbogacają organizm o tak duże ilości kwasu omega-3. Co ważne, stosunek zawartości kwasu omega-6 do omega-3 wynosi 3:1, więc jest on bardzo dobry. Ale co właściwie odróżnia olej konopny od innych produktów? Przede wszystkim obecność niezwykle rzadkiego kwasu tłuszczowego gamma-linolenowego GLA i kwasu stearydynowego. GLA ma pośredni wpływ na niektóre procesy fizjologiczne, związane między innymi z właściwą kondycją skóry. Wspomaga leczenie trądziku, gojenie się oparzeń, kurację atopowego zapalenia skóry, zmniejsza podatność na alergie, a także spowalnia proces starzenia się skóry. Dobroczynne działanie GLA można dostrzec również na innych polach. Poprawia koncentrację, wspiera chorych na stwardnienie rozsiane, nowotwory, reumatoidalne zapalenie stawów oraz reguluje gospodarkę hormonalną, redukując objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy. Ponadto pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Z kolei kwas stearydynowy jest niezbędny, by organizm mógł wytworzyć kwasy odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Olej konopny – zastosowanie

Obecność GLA, kwasów omega-3 i omega-6 oraz innych związków pozytywnie wpływających na organizm sprawia, że olej konopny jest niezbędnym składnikiem w diecie każdego z nas. Mimo to niewiele osób ma tego świadomość. A szkoda, bo olej ten ma niezwykle przyjemny, lekko słodki, orzechowy smak. Może więc nie tylko odmienić dobrze znane nam potrawy, ale również dodać im wartości odżywczych. Co bardzo ważne, nie jest to produkt przeznaczony do smażenia czy obróbki w wysokich temperaturach. Między innymi ze względu na niską temperaturę dymienia można go spożywać wyłącznie na zimno. Olej konopny stanowi doskonały dodatek do sałatek, kanapek czy dressingów, ale wiele osób spożywa go na czczo, bezpośrednio z butelki. Stosowany jest jako zamiennik suplementów diety lub naturalne lekarstwo. Wystarczą 2-3 łyżki, by zapewnić organizmowi bogactwo witamin i minerałów. Aby produkt nie popsuł się, powinien być przechowywany w temperaturze poniżej 7 stopni Celsjusza. Dzięki temu dłużej zachowa swoją świeżość.

Kliknij tutaj, by kupić najwyższej jakości olej konopny.

Produkcja oleju konopnego – o czym powinieneś wiedzieć?

Produkcja oleju konopnego zaczyna się od zasiewu nasion, które są doglądane aż do momentu żniw. Sumienna dbałość o rośliny pozwala uzyskać najwyższej jakości olej bogaty w substancje odżywcze. Aby jednak nie pozbawić produktu jego naturalnych właściwości, najlepiej tłoczyć olej na zimno, w temperaturze poniżej 35 stopni Celsjusza. W naszym gospodarstwie w Wielkim Rychnowie dbamy, by oleje nie były poddawane procesowi rafinacji czy filtracji. Tłoczymy na zimno, z wyselekcjonowanych, pełnych i zdrowych nasion z ekologicznych upraw. Dzięki zachowaniu pierwotnej, niezmienionej formy, produkt zatrzymuje w sobie wszystko to, co najlepsze. Co jeszcze musisz wiedzieć o oleju konopnym? Przede wszystkim to, że nie zawiera THC, więc nie działa psychoaktywnie i jest w pełni legalny. To wręcz wskazane, by przyjmować go regularnie. Z pewnością skorzysta na tym Twój organizm. Dbając o zdrowie w naturalny sposób, robisz wszystko co możesz, by chronić siebie i swoich bliskich. Wybierz jakość i wieloletnie doświadczenie, a na pewno nie pożałujesz.