Olej makowy królował na polskich stołach jeszcze w pierwszej połowie XX wieku. Niestety wyparły go inne oleje, przez co został zapomniany. Choć wielu myślało, że czasy świetności ma już za sobą, olej makowy ponownie wraca do łask i coraz częściej pojawia się w polskich domach. To bardzo dobrze, ponieważ posiada cenne właściwości prozdrowotne, których często brakuje w naszej diecie. Ale zacznijmy od początku.

Olej makowy powstaje z nasion maku niebieskiego. Rośliny dorastają na czystych ziemiach, dzięki czemu wydają obfite plony. Nasiona są poddawane czyszczeniu i selekcji. Następnie tłoczy się z nich olej, który później trafia na sklepowe półki. Nie wiemy dokładnie, kto zapoczątkował tradycję tłoczenia oleju z ziaren maku. Wiemy tylko, że kiedyś z ziarenek wytwarzano głównie opium służące do celów leczniczych. To właśnie ono było najpopularniejszym produktem pozyskiwanym z maku. Na szczęście szybko zauważono, że z nasion może powstać również olej, który nie tylko świetnie sprawdza się do wielu potraw, ale też posiada lecznicze właściwości.

Olej makowy tłoczony na zimno – jakie cenne właściwości posiada?

Olej makowy to skarbnica minerałów oraz cennych substancji odżywczych. Jego niewątpliwym atutem jest duża zawartość kwasów tłuszczowych z grupy Omega. Produkt aż w 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu stanowi ich bogate źródło. Do tego zawiera sterole, które regulują poziom cholesterolu. Znajdziemy w nim także duże ilości przeciwutleniaczy z grupy tokoferoli oraz witamin K i A.

Warto przy tym wspomnieć, że takie właściwości wykazuje jedynie olej makowy tłoczony na zimno. Proces tłoczenia wyraźnie wpływa bowiem na działanie olejów. Podczas tłoczenia surowiec może stracić lwią część leczniczych składników odżywczych. Właśnie dlatego warto wybierać wyłącznie olej makowy tłoczony na zimno.

Olej z maku niebieskiego – jakie ma właściwości lecznicze?

Mówiąc o właściwościach leczniczych oleju z maku niebieskiego, nie można nie wspomnieć o tym, jakie korzyści zapewniają nam one w praktyce. A jest ich naprawdę sporo! Olej makowy:

  • reguluje pracę mięśnia sercowego
  • zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wieńcowej
  • zwiększa elastyczność żył
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • wspiera procesy trawienia
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy
  • może wspomagać leczenie anemii
  • działa przeciwzapalnie
  • zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej
  • regeneruje skórę i włosy
  • opóźnia procesy starzenia.

Olej makowy w kosmetyce – dlaczego warto stosować go na twarz?

Jak z pewnością zauważyłeś, jedną z właściwości leczniczych oleju makowego jest regeneracja skóry. Nic więc dziwnego, że produkt jest tak chętnie wykorzystywany w kosmetyce. Olej makowy, podobnie jak inne oleje roślinne, doskonale nawilża. Trafia w głąb skóry, dzięki czemu chroni ją przed wysuszeniem. To szczególnie ważne zimą, kiedy to skóra narażona jest na niskie temperatury, wiatr i śnieg. Olej makowy odżywia, a także wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając tym samym powstawaniu naczynek. Ponadto przeciwdziała zaskórnikom i uelastycznia. Niektórzy twierdzą, że może być sprzymierzeńcem w walce z cellulitem. Ponadto:

– to naturalny produkt, więc nie trzeba martwić się, że zawarte w nim substancje negatywnie wpłyną na skórę

– działa wyjątkowo delikatnie, dlatego mogą stosować go nawet osoby z cerą wrażliwą, łuszczycową i atopową

– wspomaga leczenie trądziku.

Wszystkie te zalety sprawiają, że coraz więcej osób postanawia włączyć olej makowy tłoczony na zimno do swojej pielęgnacji. Co ciekawe, nadaje się on także do stosowania na włosy. Jest to więc uniwersalny kosmetyk.

Jak powinna wyglądać pielęgnacja skóry z użyciem oleju makowego? Najlepiej rozpocząć ją od oczyszczania, aby składniki odżywcze zawarte w oleju mogły wniknąć w głąb skóry. Można pozostawić olej na całą noc, jak również zmyć go po kilku minutach. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb skóry oraz czasu, jakim dysponujemy. Jedno jest pewne – włączenie produktu do swojej rutyny powinno przynieść pozytywne rezultaty.

Olej z maku niebieskiego – idealny na zmarszczki

Olej z maku niebieskiego jest idealny na zmarszczki, ponieważ wzmacnia, uelastycznia oraz spowalnia procesy starzenia się. Świetnie wygładza i wspomaga regenerację. Warto też wspomnieć, iż korzyści może przynieść nie tylko stosowanie go bezpośrednio na skórę, ale również włączenie go do swojej diety. Olej makowy ma delikatny smak, dlatego idealnie nadaje się do wielu potraw. Wiele osób dodaje go do tatara z łososia, ponieważ doskonale podkreśla smak ryb. Jednak równie dobrze można przyjmować go samodzielnie, w ilości przynajmniej jednej łyżki dziennie.

Jakie korzyści zapewnia to naszej skórze? Przede wszystkim wzbogaca organizm w witaminę E, która nazywana jest ,,witaminą młodości”. To właśnie ona pozwala opóźnić procesy starzenia. Cennym składnikiem diety dla osób z cerą dojrzałą okażą się także nasiona maku niebieskiego. Nasiona maku zawierają duże ilości witamin wspierających kondycję skóry. A co najważniejsze – mogą być ciekawym dodatkiem do wielu polskich dań.