Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Olej z czarnuszki tłoczymy w temperaturze poniżej 35o C z wyselekcjonowanych zdrowych i pełnych nasion pochodzących z własnych upraw, na których nie stosowano środków ochrony roślin. Ponadto olej nie jest rafinowany ani filtrowany, ulega jedynie naturalnemu procesowi sedymentacji (opadaniu). W ten sposób pozyskujemy olej charakteryzujący się wysokimi parametrami biochemicznymi w formie niezmienionej czyli w takiej samej w jakiej naturalnie zalega w komórkach roślinnych. Olej z czarnuszki z naszego gospodarstwa charakteryzuję się bardzo intensywnym, ostrym ziołowo-korzennym smakiem i aromatem. Olej tłoczymy „na świeżo” małymi partiami co kilka dni. Do momentu sprzedaży przechowywany jest w chłodni bez dostępu światła. Nie zawiera żadnych dodatków konserwujących .

Wartości odżywcze oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Islamski prorok Mahomet mówił o niej, że jest lekarstwem na wszystko prócz śmierci. Olej z czarnuszki jest cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera rzadko występującego w przyrodzie kwas eikozadienowy  o działaniu przeciwzapalnym. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, garbniki, alkaloidy, saponiny oraz przeciwutleniacze. Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, który ma szerokie działanie prozdrowotne. Przeważnie zawartość olejku jest bardzo zróżnicowana. Nasiona czarnuszki zawierają od 0,5 do 2,5 % olejku eterycznego. Wysoka zawartość olejku eterycznego generuje bardzo intensywny zapach. Takim właśnie zapachem charakteryzują sie nasiona pozyskane z tradycyjnych polskich upraw w tym te z naszego gospodarstwa. 

– Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 64 %
    – Kwasy omega- 6: 59 %
    – Kwasy omega- 3: 1 %
    – Kwas eikozadienowy: 4%
– Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 21 %
    – Kwasy omega- 9: 20 %
– Kwasy tłuszczowe nasycone: 14 %
– Sterole: 500 mg/100 g
– Tokoferole: 400mg/kg

Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki

– Obniża poziom glukozy we krwi, działa przeciwcukrzycowo
– Działa przeciwnowotworowo
– Działa antyoksydacyjnie
– Działa przeciwzapalnie
– Działa przeciwwrzodowo
– Wywiera korzystny wpływ na pracę wątroby i nerek
– Ma działanie rozkurczowe
– Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo
– Zwalcza pasożyty jelitowe
– Reguluje poziom cholesterolu
– Działa antyalergicznie

Stosowanie oleju z czarnuszki

Ze względu na niską temperaturę dymienia i wiele cennych składników przeznaczony jest do spożywania tylko na zimno. Olej można spożywać samodzielnie np. na czczo, jednak świetnie się sprawdzi jako skoncentrowana przyprawa do sałatek, serów, sosów, zup, przetworów itp. 

Przechowywanie 

Olej z czarnuszki powinien być przechowywany w temperaturze poniżej 7o C w szczelnie zamkniętej butelce bez dostępu światła. Najlepiej spożyć go w ciągu 3 miesięcy po otwarciu. 

Close Menu