Cenne działanie czarnuszki i pozyskiwanego z niej oleju było znane już w starożytności. Na szczęście pomimo upływu lat nie poszło w zapomnienie. Wręcz przeciwnie – picie oleju z czarnuszki cieszy się coraz większą popularnością. Część osób traktuje go jako dodatek do potraw o ciekawym smaku. Z kolei inni używają oleju z czarnuszki do picia na czczo, po jedzeniu lub na noc – podpowiadamy jakie wady i zalety ma każde z tych rozwiązań oraz dlaczego warto go pić.

Spis treści:

  1. Jak pić olej z czarnuszki? Na czczo czy po jedzeniu?
  2. Picie oleju z czarnuszki – jakie daje efekty?
  3. Jakie są przeciwwskazania dla spożywania oleju z czarnuszki?
  4. Który olej z czarnuszki jest najlepszy do picia?

Jak pić olej z czarnuszki? Na czczo czy po jedzeniu?

Najbardziej skoncentrowaną formą czarnuszki wcale nie są ziarna, ale pozyskiwany z nich olej. Ciekawostką jest, że 1 łyżeczka oleju odpowiada około 2,5 łyżeczkom nasion. Pozostaje jeszcze pytanie o to, jak włączyć go na stałe do jadłospisu? O ile sprawa z nasionami jest prosta (świetnie sprawdzają się np. jako dodatek do zup kremów, sałatek) to w przypadku stosowania oleju pojawia się kilka pytań.

Pierwsze z nich dotyczy tego, czy olej z czarnuszki powinien być podawany na zimno, czy na ciepło. Najlepiej nie poddawać go obróbce termicznej, która ma negatywny wpływ na jego wartość odżywczą. Zdecydowanie lepszą opcją jest dodawanie olejów roślinnych (poza kilkoma wyjątkami) do potraw na zimno. W związku z tym, jeśli chcesz poznać działanie prozdrowotne oleju z czarnuszki, stosuj go jako dodatek do sałatek, sosów na zimno, domowych past kanapkowych lub twarożku. Pamiętaj o tym, że posiada bardzo intensywny ziołowo korzenny smak i aromat – dlatego doskonale sprawdzi się jako orientalna przyprawa.

Olej z czarnuszki może być stosowany jako dodatek do potraw. Jednak to nie jedyny sposób, aby skorzystać z jego cennych właściwości. Dlatego drugie pytanie, które często pojawia się w odniesieniu do tego produktu, dotyczy możliwości picia go na czczo, po jedzeniu lub na noc. Czy spożywany w ten sposób również ma pozytywny wpływ na zdrowie? Oczywiście, że tak – pytanie, która z wymienionych opcji jest najlepsza. Sprawdźmy!

Picie oleju z czarnuszki na czczo

Ile oleju z czarnuszki powinny pić osoby dorosłe? Zaleca się, aby były to 1-2 łyżeczki dziennie – zaleca się, aby osoby, które wcześniej nie stosowały tego oleju, zaczęły od mniejszej dawki i obserwowały reakcję organizmu.

Po olej z czarnuszki możesz sięgnąć tuż po wstaniu z łóżka i wypić go jeszcze przed śniadaniem. Jednak raczej zaleca się, aby podawać go do posiłku. Szczególnie jeśli pijesz go dopiero od niedawna. Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki ma intensywny zapach i smak, więc lepiej na początku stopniowo się do niego przyzwyczajać. Ponadto bardzo często przez pierwsze dni stosowania olej może wywoływać efekt “odbijania”, który najczęściej ustępuje po około 10 dniach.

olej z czarnuszki do picia w mieszance z syropem z owoców i kwiatów czarnego bzu

Pomóc może łączenie oleju z czarnuszki z innymi olejami roślinnymi np. z nierafinowanym, tłoczonym na zimno olejem rzepakowym lub produktami, które nieco zmienią jego smak. Przykładem jest kwaśna cytryna (która jest dodatkowo dobrym źródłem witaminy C), sok z jagody kamczackiej, syrop z owoców i kwiatów czarnego bzu czy miód (będą świetnym wyborem w okresie jesienno-zimowym, ponieważ w naturalny sposób wzmacniają odporność i wykazują działanie antybakteryjne).

Picie oleju z czarnuszki po jedzeniu

Olej z czarnuszki możesz pić również bezpośrednio po jedzeniu. Jest to z reguły lepsza opcja dla osób, które dopiero przyzwyczajają się do charakterystycznego smaku i zapachu, bądź zmagają się z efektem “odbijania”.

Poza tym picie oleju roślinnego pozyskiwanego z nasion czarnuszki tuż po jedzeniu ma inną ważną zaletę. Ma pozytywny wpływ na wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. Są one odpowiedzialne m.in. za sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego, prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi, a także neutralizację wolnych rodników. W związku z tym warto szukać sposobów na to, aby zmniejszyć ryzyko ich niedoborów.

W związku z tym, że zazwyczaj zaleca się picie 1-2 łyżeczek oleju z czarnuszki dziennie warto rozłożyć sobie to na 2 porcje. Przykładowo 1 łyżkę wypić tuż po śniadaniu, a drugą po kolacji.

Picie oleju z czarnuszki na noc

Jeszcze inną opcją jest picie oleju roślinnego na noc. Przy czym można sięgnąć po niego zarówno jakiś czas po spożyciu ostatniego posiłku, jak i wypić łyżeczkę oleju tuż po zjedzeniu kolacji. Pierwsza opcja będzie prawdopodobnie lepsza, jeśli dobrze znasz ten olej i jego intensywny smak nie jest przeszkodą do picia go na czczo. Z kolei w przypadku, gdy jeszcze się do niego nie przyzwyczaiłeś, spróbuj wypić go do posiłku lub tuż po kolacji (dodając np. cytrynę, miód).

Dla osiągnięcia dobrych efektów ważne jest regularne picie oleju w zalecanych dawkach. To kiedy go wypijesz, ma mniejsze znaczenie. W tym przypadku najlepiej kierować się tym, co Ci najbardziej odpowiada. Jeśli wiesz, że regularne picie oleju będzie dla Ciebie łatwiejsze, jeśli sięgniesz po niego tuż po wstaniu z łóżka, zdecyduj się na taką opcję. Z kolei, gdy przekonałeś się, że intensywny smak utrudnia Ci picie oleju na czczo, sięgnij po niego po jedzeniu (lub dodaj do ulubionych potraw na zimno).

Picie oleju z czarnuszki – jakie daje efekty?

Tymochinon to jeden ze składników oleju z czarnuszki, który zasługuje na szczególną uwagę. Wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Zaobserwowano, że ma on najsilniejsze działanie wobec bakterii, takich jak Bacillus subtilis, Staphylococcus albus, Escherichia coli i Vibrio cholera. Oznacza to, że olej z czarnuszki może być stosowany w ramach profilaktyki oraz wspomagania leczenia infekcji bakteryjnych i wirusowych [1].

nasiona do tłoczenia oleju z czarnuszki do picia o wysokiej zawartości tymochinonu

Naukowcy zaobserwowali również, że tymochinon obecny w oleju wykazuje właściwości antynowotworowe. Wynikają one ze zdolności do hamowania cyklu komórkowego i syntezy kwasów nukleinowych, co uniemożliwia namnażanie się komórek nowotworowych. Takie działanie zaobserwowano względem m.in. gruczolaka trzustki, mięsaka macicy [2].

Za prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki odpowiadają również składniki, takie jak:
• nienasycone kwasy tłuszczowe,
• olejki eteryczne
• witamina E,
• fitosterole,
• alkaloidy
• garbniki

W oleju z czarnuszki występuje kwas linolowy (należący do grupy omega-6), który jest niezbędny m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego i procesu krzepnięcia krwi.

Z kolei witamina E jest silnym antyoksydantem, który neutralizuje wolne rodniki. Ich nadmiar w organizmie przyczynia się do zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, cukrzycy typu II.

Ostatni z wymienionych składników, czyli fitosterole, należy do związków, które w naturalny sposób wzmacniają odporność i zapobiegają zaburzeniom lipidowym. Ich obecność w oleju z czarnuszki sprawia, że jest on polecany m.in. osobom, które mają za wysoki poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL. W profilaktyce i wspomaganiu leczenia zaburzeń lipidowych dużą rolę odgrywają również inne składniki oleju – tymochinon i nienasycone kwasy tłuszczowe [3].

Składniki oleju z czarnuszki cenione są również za działanie przeciwzapalne, które mogą być wykorzystywane w przypadku chorób o podłożu zapalnym. Badacze zaobserwowali zmniejszenie dolegliwości choroby reumatoidalnej stawów (porannej sztywności stawów, opuchnięcia stawów, bólu) po ośmiu tygodniach suplementacji olejem z czarnuszki [4].

Olej z czarnuszki polecany jest również osobom, które cierpią na alergię. W jednym z badań wykazano, że suplementacja olejem z czarnuszki przez miesiąc pomaga złagodzić objawy alergicznego nieżytu nosa (swędzenie, kichanie, wyciek wodnistej wydzieliny)

Podsumowując, istnieje wiele argumentów przemawiających za regularnym piciem oleju roślinnego pozyskiwanego z nasion czarnuszki. Od naturalnego wzmacniania odporności, przez zapobieganie i wspomaganie leczenia różnych chorób po zapobieganie uszkodzeniom komórek, spowodowanymi przez wolne rodniki. Liczne związki o działaniu prozdrowotnym, które pomogą Ci zadbać o zdrowie zarówno teraz, jak i w przyszłości.

Więcej informacji na temat właściwości oleju z czarnuszki znajdziesz w artykule właściwości nasion i oleju z czarnuszki.

Jakie są przeciwwskazania dla spożywania oleju z czarnuszki?

Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że toksyczna dawka oleju z czarnuszki wynosi około 30 ml na 1 kg masy ciała, tak więc osoba dorosła ważąca 80 kg musiałaby wypić jednorazowo aż 2,4 litra oleju. Pamiętaj jednak, że stosowanie oleju z czarnuszki warto rozpocząć od mniejszych dawek i obserwować reakcję organizmu.

Pomimo, że jest to produkt w pełni naturalny, zawiera bardzo silne substancje, których nadmierne spożycie może doprowadzić np. do znacznego obniżenia ciśnienia krwi, poziomu glukozy we krwi lub podrażnienia przewodu pokarmowego. Ponadto olej wykazuje działanie przeciwskurczowe, dlatego należy skonsultować się z lekarzem w przypadku stosowania go w trakcie ciąży.

Który olej z czarnuszki jest najlepszy do picia?

Skoro wiesz już, dlaczego warto regularnie pić olej z czarnuszki czas odpowiedzieć na kolejne pytanie, który olej jest najlepszy do picia?

tłoczony na zimno olej z czarnuszki do piciaz polskich upraw od rolnika

Z pewnością nie ten produkowany na masową skalę, który długo zalega na półkach sklepowych. Zdecydowanie lepszym wyborem jest olej z czarnuszki powstający w gospodarstwie rolnym dbającym o to, aby każdy produkt miał niepowtarzalny smak i wysoką wartość odżywczą. Zawsze zwracaj uwagę na intensywność smaku i aromatu, ponieważ im bardziej intensywny olej tym wyższa zawartość olejków eterycznych, które determinują właściwości prozdrowotne.

Gdzie możesz zamówić taki olej? Znajdziesz go w naszym sklepie internetowym. Oferowany przez nas olej z czarnuszki pozyskiwany jest ze starannie wyselekcjonowanych nasion z własnych ekologicznych upraw. Podczas wytłaczania z nich cennego oleju nie stosujemy wysokiej temperatury, procesu rafinacji i filtracji. Co więcej, wszystkie oleje tłoczymy na świeżo – małymi partiami kilka razy w tygodniu. Wszystko po to, żeby przekazać w Twoje ręce najwyższej jakości olej z czarnuszki o niepowtarzalnym smaku i zapachu, a także cennych walorach zdrowotnych.

Źródła

[1] Kaźmierczak A, Wcisło-Dziadecka D, Zmarzły N. Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych. Post N Med 2018; XXXI(1A): 61-64.
[2] Mańkowska D, Bylka W: Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność
biologiczna. Herba Polonica 2009; 55(1): 110-125.
[3] Rashidmayvan M, Mohammadshahi M, Seyedian SS, Haghighizadeh MH. The effect of Nigella sativa oil on serum levels of inflammatory markers, liver enzymes, lipid profile, insulin and fasting blood sugar in patients with non-alcoholic fatty liver. J Diabetes Metab Disord. 2019 Sep 11;18(2):453-459.
[4] Gheita et al. and Kenawy. Effectiveness of Nigella sativa Oil in the Management of Rheumatoid Arthritis Patients: A Placebo Controlled Study. Phytotherapy Research, 2012, 26:1246-1248.
[5] Nikakhlagh et al. Herbal treatment of allergic rhinitis: the use of Nigella sativa. American Journal of Otolaryngology – Head and Neck Medicine and Surgery, 2011, 32:402-407.