Olej rzepakowy tłoczony na zimno

 

Olej rzepakowy tłoczymy z nasion rzepaku bezerukowego w temperaturze poniżej 35o C z wyselekcjonowanych zdrowych i pełnych nasion pochodzących z własnych upraw, które nie były dosuszane chemicznie. Ponadto olej nie jest rafinowany ani filtrowany, ulega jedynie naturalnemu procesowi sedymentacji (opadaniu). W ten sposób pozyskujemy olej charakteryzujący się wysokimi parametrami biochemicznymi w formie niezmienionej czyli w takiej samej w jakiej naturalnie zalega w komórkach roślinnych. Olej rzepakowy z naszego gospodarstwa charakteryzuję się łagodnym, wyraźnym orzechowo słonecznikowym smakiem. Olej tłoczymy „na świeżo ” małymi partiami co kilka dni. Do momentu sprzedaży przechowywany jest w chłodni bez dostępu światła. Nie zawiera żadnych dodatków konserwujących .

Wartości odżywcze oleju rzepakowego

Olej rzepakowy nie bez powodu nazywany jest „oliwką północy”, w ponad 90 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowe i tylko 7% jego wartości odżywczej stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Jest źródłem kwasów wielonienasyconych: omega-3 i omega-6. Posiada odpowiedni stosunek kwasów omega-3 do omega 6. Ponadto olej rzepakowy jest bogatym źródłem steroli, przeciwutleniaczy z grupy tokoferoli (Witamina E), witaminy K i A

-Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 29 %
   -omega-3: 10 %
   -omega-6: 19 %
-Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 63 %
   -omega- 9: 60 %
-Kwasy tłuszczowe nasycone: 7 %
-Stosunek omega 6 do omega 3: 2:1
-Sterole: 700 mg/kg
-Tokoferole(witamina E) 600 mg/kg

Właściwości zdrowotne oleju rzepakowego

-Pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu
-Pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry
-Może wpływać na obniżenie ryzyka cukrzycy
-Wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju nowotworow
-Opóźnia procesy starzenia
-Wspomaga koncentrację

Stosowanie oleju rzepakowego

Właściwości oleju rzepakowego wykorzystamy najlepiej, używając go na zimno, do surowych warzyw, sałatek, kanapek, past, zmieniaków, kasz, serów. Zważywszy na stosunkowo wysoką temperaturę dymienia (ponad 185 o C) nasz olej nadaje się również do pieczenia, gotowania i smażenia, nadając potrawą charakterystyczny smak i aromat.

Przechowywanie oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest bardzo trwałym olejem i bez problemu wytrzyma kilka miesięcy w temperaturze pokojowej, jednak przechowywanie go w lodówce znacząco wydłuży jego trwałość. Najlepiej spożyć go w ciągu sześciu miesięcy po wytłoczeniu.

Close Menu