Przyjmowanie naturalnych olejów nierafinowanych to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. To zdecydowanie lepsza alternatywa dla suplementów diety dostępnych w sklepach. W zależności od tego, jaki olej wybierzesz, możesz czerpać korzyści z różnych prozdrowotnych właściwości. Niektóre oleje pozytywnie wpływają na pracę serca, inne przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, a jeszcze inne poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Do wyboru mamy wiele surowców, takich jak olej z czarnuszki, rydzowy czy makowy. Ale jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych jest olej rzepakowy.

Wiele osób może zaskoczyć fakt, że olej rzepakowy posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jednak produkt, którego używamy na co dzień różni się od bogatego w witaminy i minerały surowca. Co powoduje taką różnicę? Przede wszystkim proces wytwarzania. Olej rzepakowy nierafinowany i tłoczony na zimno zachowuje swoje wartości odżywcze. Do tego doskonale smakuje. Aromat kwiatu rzepaku i naturalny smak słonecznikowo-orzechowy sprawiają, że produkt ten jest chętnie dodawany do wielu potraw. Charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych, witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy, steroli oraz substancji fenolowych. Dzięki temu pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy i rozwoju nowotworów, a także wspomaga koncentrację. Ponadto opóźnia procesy starzenia oraz pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry. Aby jednak tak było, olej rzepakowy musi być pozyskiwany z wysokiej jakości nasion. To właśnie one bezpośrednio wpływają na smak i jakość oleju.

Olej rzepakowy – używaj go na zimno

Tak jak wcześniej zostało wspomniane, nierafinowany olej rzepakowy stanowi świetny dodatek do wielu dań. Z uwagi na stosunkowo wysoką temperaturę dymienia, sprawdza się do pieczenia, gotowania oraz smażenia. Nadaje potrawom wyjątkowy smak i aromat. Jeśli jednak chcemy w pełni czerpać z właściwości zdrowotnych tego surowca, najlepiej spożywać go na zimno. Należy przy tym pamiętać, by przechowywać go w chłodnym miejscu, nie dłużej niż sześć miesięcy po wytłoczeniu.

Martwisz się, że codzienne przyjmowanie oleju rzepakowego negatywnie wpłynie na figurę? Nic bardziej mylnego! Spożywania oleju nie należy łączyć z problemem otyłości. Wręcz przeciwne – produkt ten może przyspieszyć metabolizm, dzięki czemu odchudzanie będzie bardziej skuteczne. Olej rzepakowy wyraźnie poprawi stan zdrowia tylko pod warunkiem, że pochodzić będzie od sprawdzonego producenta, który nie poddaje surowca procesowi rafinacji i tłoczy wyłącznie na zimno. Oleje Wielkie Rychnowo to miejsce, w którym otrzymasz olej rzepakowy prosto od rolnika.

Klikając tutaj możesz kupić olej rzepakowy prosto z naszego gospodarstwa.

Na naszych polach uprawnych rośnie rzepak, którego doglądamy już od momentu zasiewu. Nie dosuszamy chemicznie, dlatego otrzymujesz całkowicie naturalny produkt. Cierpliwe czekamy, aż rośliny samoistnie dojrzeją. Po tym przeprowadzamy staranną selekcję i dbamy o to, by olej był najwyższej jakości. Dzięki temu produkt, jaki trafia na Twój stół, jest pełen właściwości zdrowotnych oraz odpowiedni do spożywania na zimno.