Olej rzepakowy to jeden z najbardziej znanych olejów. Praktycznie każdy z nas używa go w swojej kuchni. Przez to, że większość osób stosuje olej rafinowany i tłoczony na gorąco, produkt ten okrył się złą sławą. Nie tylko nie posiada szczególnego smaku czy aromatu, ale dodatkowo jest pozbawiony wielu prozdrowotnych związków. Proces rafinacji wymaga bowiem kilkukrotnego podgrzewania do wysokich temperatur, co niszczy dobroczynne składniki. Na szczęście w naszym gospodarstwie otrzymasz olej rzepakowy tłoczony na zimno, pozyskiwany z wysokiej jakości nasion pochodzących z własnych upraw. Stosując go zamiast tradycyjnego oleju sporo zyskasz. Przede wszystkim wzmocnisz smak i aromat potraw. Możesz używać oleju do smażenia czy pieczenia, ponieważ posiada wysoką temperaturę dymienia (a przy tym wciąż wzbogaca dania o inne walory smakowe niż rafinowany). Mimo to zaleca się, by spożywać go na zimno z uwagi na fakt, iż przynosi wtedy największe korzyści dla zdrowia. Jakie konkretnie?

Nierafinowany olej rzepakowy tłoczony na zimno pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy, a także chorób nowotworowych. Za sprawą zawartych w nim witamin A i E, produkt pomaga utrzymać skórę i włosy w dobrej kondycji. Do tego opóźnia procesy starzenia, wspomaga koncentrację i zapewnia organizmowi bogactwo kwasów omega-3 i omega-6. To skarbnica kwasu oleinowego, polifenoli i przeciwutleniaczy. Na tle innych olejów wyróżnia się idealną proporcją kwasów omega-6 i omega-3 (2:1). Jako jedyny składa się w około 90% z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacnia układ nerwowy, przeciwdziała chorobom serca, i poprawia krążenie krwi. Powinien być składowym elementem diety, gdyż przyspiesza metabolizm. Wszystkie dobroczynne właściwości nierafinowanego oleju rzepakowego czynią go produktem niezwykle ważnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Tradycyjne potrawy wielkanocne – wykorzystaj produkt

Nie jest tajemnicą, że olej rzepakowy tłoczony na zimno najczęściej wykorzystywany jest w kuchni. Tak jak na wstępie zostało wspomniane, z uwagi na wysoką temperaturę dymienia, produkt ten nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. Najlepiej używać go również na zimno do sałatek, past, serów czy kasz. Zbliża się Wielkanoc, więc warto zastanowić się nad tym, do jakich potraw użyć nierafinowanego oleju rzepakowego. Może on wzbogacić walory smakowe tradycyjnych świątecznych dań oraz dodać im więcej wartości odżywczych. Dobrym tego przykładem są chociażby jajka. Wcale nie muszą być przygotowane w znanej wszystkim formie. Możesz chociażby przyrządzić smaczną sałatkę jajeczną, do której wykorzystasz jajka panierowane z wykorzystaniem oleju rzepakowego. Nie zapominaj też o majonezie. W tym roku przygotuj domowy majonez, wykorzystując olej rzepakowy z naszego gospodarstwa. Wystarczy dodać żółtko, trochę soli, cukru, musztardy i octu winnego, by zyskać całkowicie naturalny produkt.

Klikając tutaj możesz otrzymać wysokiej jakości oleje w promocyjnej cenie.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć również babki. Ta smaczna słodycz gości w świątecznym okresie u każdego z nas. Dodaj do niej nierafinowany olej rzepakowy pochodzący z naszego gospodarstwa, a zostanie wzbogacona o cenne składniki odżywcze i witaminy. Pamiętaj, by zawsze wybierać oleje prosto od rolnika, których produkcja nadzorowana jest już od momentu zasiewu. Dzięki temu zadbasz o zdrowie swoje i swoich bliskich, a Twoje wypieki zyskają wielowymiarowy smak. To prosta zmiana, która przyniesie mnóstwo korzyści.