Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zapewne już teraz wiele gospodyń zastanawia się, jakie potrawy przyrządzić. Można postawić na wigilijną klasykę lub spróbować nowych smaków. Czasami warto zaryzykować, więc może w tym roku odświeżymy trochę tradycyjne dania? Wystarczy drobna zmiana, by odkryć zupełnie nowe walory smakowe znanych posiłków.

Zapewne znasz olej rzepakowy. Produkt można spotkać prawie w każdej kuchni. A czy wiesz, że świetnie sprawdzi się podczas przyrządzania świątecznych potraw? Olej rzepakowy nie tylko nadaje się do smażenia czy pieczenia. Jest doskonały również do zimnych przekąsek. Musi tylko być produkowany w odpowiednich warunkach. Proces obróbki wpływa bowiem na smak i aromat oraz właściwości oleju.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – jakie ma właściwości?

Olej rzepakowy tłoczony na zimno znacznie różni się od tradycyjnego. Przede wszystkim nie jest mdły. Ma orzechowo-słonecznikowy smak oraz delikatny aromat, dzięki czemu wzbogaca potrawy, do których jest dodawany. Jednak podstawową różnicą są właściwości, jakie zachowuje produkt. Już 1 łyżka oleju rzepakowego dziennie może:

  • wspomóc pracę mózgu i koncentrację
  • obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy czy nowotworów
  • opóźnić procesy starzenia
  • poprawić kondycję skóry.

Jednak olej rzepakowy tłoczony na zimno jest znany przede wszystkim z tego, że reguluje poziom cholesterolu. To dowodzi, że wbrew powszechnej opinii oleje mogą obniżać zły cholesterol LDL. Muszą być tylko tłoczone na zimno.

Olej rzepakowy do pieczenia – jaką ma przewagę nad słonecznikowym?

Właściwości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno wykorzystamy najlepiej, używając go na zimno. Jednak stosunkowo wysoka temperatura dymienia umożliwia też gotowanie czy pieczenie. To ciekawa alternatywa dla oleju słonecznikowego, który znajdziemy w każdym sklepie. Niestety wciąż nie wszyscy zwracają uwagę na to, co jedzą, przez co nie widzą różnicy pomiędzy olejem rzepakowym a słonecznikowym. Sprawdźmy więc, jak olej rzepakowy wypada w porównaniu z popularnym olejem słonecznikowym!



Olej rzepakowy

Olej słonecznikowy

Witamina K (μm/100g)

150

9

Witamina A (μm/100g)

550

4

Witamina E (mg/100g)

19

62

Omega-3

10%

śladowe ilości

Omega-6

20%

68%

Stosunek omega-6 do omega-3

2:1

ok. 136:1

Nasycone kwasy tłuszczowe

7%

14%

Temperatura dymienia

185°C

225°C

KCAL (łyżka stołowa)

90 kcal

83 kcal

Jak widać olej rzepakowy tłoczony na zimno ma zdecydowanie lepszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Do tego zawiera więcej kwasów omega-3, jak również witamin K i A. Za to ma o połowę mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą wpływać na podwyższenie poziomu cholesterolu. Mimo nieznacznie niższej temperatury dymienia, wciąż nadaje się do gotowania. Jak więc wynika z porównania, olej rzepakowy do pieczenia ma przewagę nad olejem słonecznikowym w wielu kwestiach.

Olej rzepakowy nierafinowany – do jakich potraw będzie idealny?

Świąteczne dania charakteryzują się dużą kalorycznością. Na szczęście, używając oleju rzepakowego tłoczonego na zimno można zmniejszyć kaloryczność ryb, takich jak karp, pstrąg czy łosoś o 5-10%. Ponadto produkt idealnie nadaje się do:

  • kapusty z grzybami
  • uszek
  • pierogów
  • klusek z makiem
  • krokietów
  • pasztecików
  • śledzi
  • sałatek
  • przekąsek na zimno

Olej rzepakowy świetnie sprawdza się do sałatek jako zamiennik oliwy z oliwek. Nie bez powodu nazywany jest oliwką północy. Jednak ma od niej więcej kwasów omega-3 i omega-6 oraz więcej witamin, dlatego dodatkowo dba o nasz organizm od środka.

Producent oleju rzepakowego – gdzie kupić sprawdzony produkt?

Olej rzepakowy może być doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ale tylko pod warunkiem, że surowiec został poddany odpowiedniej obróbce. Wtedy nie straci swoich właściwości. Na co w takim razie zwracać uwagę, kupując olej rzepakowy? Dobry produkt jest:

  • nierafinowany
  • niefiltrowany
  • tłoczony na zimno
  • tłoczony na świeżo

Tłoczenie na zimno sprawia, że olej zachowuje prozdrowotne składniki odżywcze. Oleje nierafinowane mają roślinny smak i zachęcający aromat, podczas gdy surowce poddane rafinacji stają się mdłe. Rafinowanie dodatkowo sprawia, że zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe zmieniają się w syntetyczne tłuszcze trans, które szkodzą naszemu zdrowiu. Nierafinowany olej rzepakowy poznasz po ciemniejszej barwie. Najszybciej znajdziesz go u producenta rolnego.

Niestety w sklepach trudno znaleźć wysokiej jakości olej rzepakowy, który pochodzi z własnych pól uprawnych. Bardzo często bowiem jest sprowadzany i rozlewany do butelek. A przecież nic nie zastąpi produktu powstałego z roślin rosnących na polskich, czystych ziemiach. Na szczęście w naszym gospodarstwie znajdziesz olej rzepakowy, który pochodzi z własnych pól uprawnych. Jesteśmy producentem rolnym, który dogląda wzrostu roślin już od momentu zasiewu. Nie używamy też żadnych środków dosuszających, a nasze oleje są wolne od konserwantów. Tłoczymy na zimno i nie poddajemy produktów procesowi rafinacji czy filtracji. To sprawia, że nasz olej rzepakowy idealnie nadaje się zarówno do świątecznych potraw, jak i do stosowania na co dzień.

Przeczytaj też nasz poprzedni wpis!