Olej rydzowy tłoczony na zimno

Olej rydzowy tłoczony jest z nasion lnicznika siewnego zwanego też lnianką, rydzem, lennicą, ryżykiem, a nawet rydzykiem. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawianych na ziemiach polskich i najstarsza wśród roślin oleistych. Olej rydzowy tłoczymy w temperaturze poniżej 35o C z wyselekcjonowanych zdrowych i pełnych nasion pochodzących z własnych upraw, na których nie stosowano środków ochrony roślin. Ponadto olej nie jest rafinowany ani filtrowany, ulega jedynie naturalnemu procesowi sedymentacji (opadaniu). W ten sposób pozyskujemy olej charakteryzujący się wysokimi parametrami biochemicznymi w formie niezmienionej czyli w takiej samej w jakiej naturalnie zalega w komórkach roślinnych. Olej rydzowy z naszego gospodarstwa charakteryzuję się łagodnym wyraźnym smakiem. Olej tłoczymy “na świeżo ” małymi partiami co kilka dni. Do momentu sprzedaży przechowywany jest w chłodni bez dostępu światła. Nie zawiera żadnych dodatków konserwujących .

Wartości odżywcze oleju rydzowego 

Około 90 % zawartości tłuszczu w oleju rydzowym stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, a ponad połowa z nich to kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Olej ten cechuje się bardzo wysoką zawartością kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (drugi po lnie) i bardzo korzystną proporcją kwasów omega-6 do omega-3. W skład oleju rydzowego wchodzi także rzadko spotykany kwas eikozenowy, który pozytywnie oddziałuje na skórę. Ponadto olej rydzowy jest bogatym źródłem karotenoid, steroli, przeciwutleniaczy z grupy tokoferoli (Witamina E) oraz substancji fenolowych . 

– Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 58 %
    -omega-3: 35 %
    -omega 6: 22 %
– Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 32 %
    – omega- 9: 31 %
– Kwasy tłuszczowe nasycone: 9 %
– Stosunek kwasów omega 6 do omega 3: 0,6
– Karotenoidy: 150 mg/kg
– Sterole: 500 mg/100 g
– Tokoferole(witamina E) 800 mg/kg
– Substancje fenolowe 130 mg/kg

Właściwości zdrowotne oleju rydzowego

– Łagodzi reakcje zapalne w organizmie
– Obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego HDL
– Może hamować rozwój komórek nowotworowych
– Zwiększa elastyczność żył zmniejszając ryzyku udaru i zawału
– Łagodzi alergię
– Reguluje poziom glukozy we krwi
– Poprawia stan psychiczny, szczególnie w przypadku schizofrenii, depresji i lęków
– Działa uspokajająco na hiperaktywne dzieci (ADHD)
– Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni krwinki czerwone przed rozpadem
– Opóźnia procesy starzenia
– Wspomaga koncentrację

Stosowanie oleju rydzowego

Ze względu na niską temperaturę dymienia i wiele cennych składników przeznaczony jest do spożywania tylko na zimno. Olej można spożywać samodzielnie np. na czczo, jednak świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatek, serów, warzyw, ziemniaków, kasz lub sosów. 

Przechowywanie oleju rydzowego

Olej rydzowy powinien być przechowywany w temperaturze poniżej 7o C w szczelnie zamkniętej butelce bez dostępu światła. Najlepiej spożyć go w ciągu trzech miesięcy po otwarciu.

 
 
Close Menu