Wbrew temu, co można pomyśleć, słysząc określenie „rydzowy”, nie jest to olej pozyskiwany z grzybów. W takim razie skąd wzięła się taka nazwa i jak wygląda porównanie oleju rydzowego z popularnym olejem lnianym?
Z czego tłoczony jest olej rydzowy?
Olej rydzowy tłoczony jest z nasion lnianki siewnej – rośliny jednorocznej, która była uprawiana w Europie już 3000 lat temu. Nazwa rydz pochodzi od brunatno-rdzawej barwy nasion.
Fachowa nazwa rośliny to lnianka siewna lub lnicznik. Jednak potocznie nazywana jest lennicą, rydzem, ryżekim a nawet rydzykiem. Tak duże bogactwo nazw ludowych to dowód na to, że właściwości rośliny są znane i wykorzystywane od wielu lat. W Polsce lnianka siewna była uprawiana w kulturze łużyckiej już 3000 lat temu. Nasiona rydza znajdowano w wykopaliskach prowadzonych w Biskupinie i Strzegoniu Śląskim.

Roślina cieszyła się dużą popularnością do połowy XX wieku po czym została niemal całkowicie wyparta przez rzepak. Dopiero w latach 90 zaczęto znów uprawiać ją na większą skalę.
Na końcu warto przedstawić jeszcze jedną ciekawostkę na temat lnianki siewnej. Dla większości osob zaskakujący będzie fakt, że powiedzenie “lepszy rydz niż nic” nigdy nie dotyczyło grzyba, a lnianki siewnej. Dlaczego? Odpowiedzi różnią się w zależności od regionu. Jedną z przyczyn może być fakt, że jest to roślina o niskich wymaganiach glebowych. W związku z tym nawet na słabym glebach lepiej było zasiać rydza niż zostawiać ziemię odłogiem.
Inne wyjaśnienie odnosi się do sytuacji, w której zastępowano drogie tłuszcze zwierzęce tańszym olejem roślinny pozyskiwany z “rydza”. Dziś wiemy, że tak naprawdę był to lepszy wybór. Niezależnie od genezy tego pochodzenia dziś lnianka jest cenioną rośliną z której wytłacza się olej o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych, a przez to powiedzenie lepszy rydz niż nic stało się nieco nieaktualne.
Olej rydzowy i lniany- czy mają podobne właściwości?
Jednym z najpopularniejszych olejów używanych w polskich kuchniach jest olej lniany. Pytanie, czy ma on podobne właściwości do tego, który pozyskiwany jest z nasion lnianki siewnej?

Zacznijmy od tego, że oba produkty są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które:
- regulują stężenie cytokin – jego wzrost sprzyja powstawaniu nowotworów, miażdżycy, przewlekłego stanu zapalnego;
- zmniejszają ryzyko arytmii serca;
- mają pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową;
- usprawniają przesyłanie sygnałów między komórkami nerwowymi;
- stabilizują ciśnienie tętnicze krwi;
- łagodzą alergię
Olej rydzowy zawiera około 30-40% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a lniany około 50-60%. Ważne jest również to, że oba oleje charakteryzują się bardzo dobrym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3. Dlaczego ma to takie znaczenie? Jeśli stosunek ten jest zaburzony i kwasy omega-6 występują w nadmiarze, wykazują działanie prozapalne.
Jeśli chodzi o cenne tłuszcze, na uwagę zasługuje również fakt, że olej roślinny pozyskiwany z nasion lnianki siewnej zawiera kwas eikozenowy. Należy on do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – podobnie jak kwas oleinowy obecny w oliwie z oliwek, o którym słyszy się częściej. Nie oznacza to jednak, że kwas eikozenowy jest mniej wartościowy. Wykazuje wiele cennych właściwości: reguluje ciśnienie krwi i poziom glukozy we krwi, obniża poziom trójglicerydów oraz „złego cholesterolu”, a także zapobiega powstawaniu kwasów żółciowych.
Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych ważnym składnikiem oleju lnianego i rydzowego jest witamina E. W przypadku oleju pozyskiwanego z nasion lnianki siewnej jej zawartość jest nieco większa.
Witamina E to jeden z najsilniejszych antyoksydantów występujących w żywności. Oznacza to, że neutralizuje wolne rodniki i zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnemu. Jest to ważne, ponieważ wiąże się on z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, czy chorób neurodegeneracyjnych.
Porównując właściwości oleju rydzowego i lnianego, nasuwa się jedno pytanie. Czy olej pozyskiwany z lnianki siewnej może być zamiennikiem popularnego oleju lnianego? Jak najbardziej tak, ponieważ ich właściwości są zbliżone. Ponadto oba oleje świetnie sprawdzają się w kuchni jako składnik wzbogacający smak i wartość odżywczą różnych potraw.
Więcej informacji na temat właściwości oleju rydzowego.
Gdzie kupić najlepszy olej rydzowy w dobrej cienie?
Na półkach sklepowych ciężej zobaczyć olej rydzowy niż oliwę z oliwek, czy olej rzepakowy. W takim razie pojawia się pytanie o to, gdzie kupić olej z lnianki siewnej, który wyróżnia się wysoką jakością i dobrą ceną?
Możesz zamówić go w naszym sklepie internetowym. Zaletą jest nie tylko fakt, że oferowane przez nas produkty kupisz bez wychodzenia z domu. Najważniejsze jest to, że wszystkie oleje (w tym rydzowy), który znajdziesz w naszej ofercie, wyróżniają się najwyższą jakością. Wszystko, dzięki temu, że zwracamy uwagę na każdy szczegół – zarówno, jeśli chodzi o uprawę nasion, z których pozyskujemy oleje, jak i sposób produkcji oraz warunki przechowywania.

Olej rydzowy dostępny w naszym sklepie jest tłoczony ze starannie wyselekcjonowanych nasion pochodzących z własnych ekologicznych upraw. Co więcej, do jego produkcji nie używamy wysokiej temperatury, która niszczy nie tylko smak, ale i cenne składniki. Oprócz tego, że tłoczymy olej w temperaturze poniżej 35℃, nie poddajemy go procesowi rafinacji i filtracji. Dzięki temu zachowuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne, niepowtarzalny smak i aromat.
Dbamy również o odpowiednie warunki przechowywania olejów roślinnych. Od momentu wytłoczenia trzymamy je w temperaturze chłodniczej. Nie ma jednak potrzeby, aby przechowywać je zbyt długo, ponieważ wszystkie oleje są tłoczone na świeżo – małymi partiami kilka razy w tygodniu.
Smak i trwałość oleju rydzowego z lnianki
Jak smakuje olej z lnianki siewnej? Jego smak jest delikatny. Można wyczuć w nim nuty zielonych szparagów, które doskonale podkreślają smak wielu dań.
Co z trwałością takiego oleju? Pomimo wysokiej zawartości kwasów omega-3, olej rydzowy charakteryzuje się wyższą trwałością w porównaniu do oleju lnianego. Jednak, jeśli chcesz aby zachował swoje cenne właściwości pamiętaj o kilku zasadach. Po pierwsze o tym, że należy spożyć go w ciągu trzech miesięcy po otwarciu (ale nie później niż cztery miesiące po wytłoczeniu).
Po drugie o tym, aby zapewnić mu odpowiednie warunki przechowywania. Olej rydzowy trzymaj w szczelnie zamkniętej butelce. Powinna być ona umieszczona w miejscu, do którego nie dociera światło, a temperatura jest niższa niż 7℃.
Stosowanie oleju rydzowego
Olej roślinny pozyskiwany z nasion lnianki siewnej ma niską temperaturę dymienia. Oznacza to, że podobnie jak olej lniany powinien być spożywany wyłącznie na zimno. Nie używaj go do smażenia, podsmażania, czy pieczenia potraw.
Zamiast tego potraktuj go jako pyszny i zdrowy dodatek do sałatek warzywnych, domowych sosów, własnoręcznie robionych past kanapkowych, czy twarożków. Jego smak dobrze komponuje się również z potrawami na bazie ziemniaków, kasz, śledzi, makaronów, czy mięsa.

Na jego bazie możesz przygotować również popularną pastę budwigową. Co prawda w oryginalnym przepisie jest mowa o oleju lnianym, ale ten pozyskiwany z lnianki siewnej charakteryzuje się wyższą trwałością. Dzięki temu o wiele wolniej traci cenne właściwości.
Warto wiedzieć, że olej rydzowy znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce. Możesz potraktować go jako naturalny kosmetyk, który poprawi kondycję Twojej skóry i włosów. Wystarczy, że nałożysz kilka kropli oleju bezpośrednio na skórę lub włosy albo dodasz go do ulubionych kosmetyków. Składniki zawarte w oleju rydzowym pomogą przywrócić prawidłowy poziom nawilżenia, poprawią elastyczność skóry, złagodzą podrażnienia i przyspieszą proces gojenia się ran.
Janusz
15 grudnia 2022Dokładnie tak, olej rydzowy to świetna alternatywa dla oleju lnianego budwigowego.
Anna
20 grudnia 2022Olej rydzowy bije na głowę olej lniany pod wzgledem smaku.
Magda
2 stycznia 2023Olej rydzowy świetnie pasuje do zielonych sałatek a do tego jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3. To mój ulubiony olej.