Lnianka siewna to jedna z najstarszych uprawianych w Polsce roślin oleistych. Świadczy o tym chociażby liczba nazw ludowych, którymi określa się lniankę: rydz, lnicznik czy ryżyk. Roślina świetnie adaptuje się do środowiska, więc można uprawiać ją na różnych rodzajach gleby. Być może dlatego olej rydzowy z lnianki jest tak popularny.

Olej rydzowy swoją nazwę zawdzięcza złocistej, czerwono-brunatnej barwie. Kolor zależy od gleby, na której lnianka była uprawiana. Cechą charakterystyczną oleju jest wyraźny orzechowo-cebulowy smak z wyczuwalną nutą zielonych szparagów. To sprawia, że produkt świetnie sprawdza się w kuchni. Gospodynie często wykorzystują go jako marynatę do śledzi, ponieważ świetnie podkreśla ich smak. Olej rydzowy jest również chętnie stosowany jako dodatek do pieczywa. Może być podstawą dressingów, dodatkiem do sałatek czy zup, jak również warzyw oraz kasz. Trzeba tylko pamiętać, by nie poddawać go działaniu wysokich temperatur, gdyż produkt ma stosunkowo niską temperaturę dymienia. Olej rydzowy może także służyć jako naturalny kosmetyk ze względu na jego pozytywny wpływ na skórę i włosy.

Olej z lnianki – poznaj jego właściwości

Olej rydzowy z lnianki to nie tylko idealny dodatek do wielu dań, ale także źródło cennych dla zdrowia właściwości. Zaraz po lnie, jest olejem z największą zawartością kwasów omega-3 (aż 35%). Dużym atutem jest także korzystna proporcja kwasów omega-6 do omega-3. Olej z lnianki zawiera ponadto sterole, karotenoidy, tokoferole oraz substancje fenolowe. Taki skład mocno odbija się na właściwościach produktu. Dzięki nim olej rydzowy:

  • reguluje poziom cholesterolu
  • łagodzi objawy alergii
  • zmniejsza ryzyko zawału, udaru i rozwoju komórek nowotworowych
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
  • wspomaga pracę mózgu
  • łagodzi reakcje zapalne
  • obniża poziom glukozy
  • wspiera zdrowie psychiczne
  • opóźnia procesy starzenia.

Olej rydzowy może być przyjmowany zamiast suplementów diety, ponieważ posiada mnóstwo właściwości, a przy tym jest naturalny i nie zawiera chemii. Działa jak naturalne lekarstwo, a przy tym jest bezpieczny. Można podawać go również dzieciom.

Olej rydzowy – czy jest dobry na włosy?

Picie oleju rydzowego wzmacnia organizm od wewnątrz, na czym korzystają też włosy. Jak powszechnie wiadomo, zdrowa dieta pozytywnie wpływa na stan kosmyków. Jednak olej z lnianki może zrobić jeszcze więcej. Stosowany w ramach olejowania, odżywia włosy od zewnątrz i chroni je przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Jak prawidłowo go nakładać?

1. Spryskaj włosy mgiełką nawilżającą.

2. Zaaplikuj olej rydzowy, wczesując go we włosy.

3. Załóż czepek foliowy i trzymaj w nim włosy przez min. 30 minut.

4. Zmyj olej i nałóż ulubioną odżywkę. Trzymaj ją przez około 10 minut.

5. Spłucz włosy i tradycyjnie umyj je szamponem.

Olej rydzowy warto stosować około raz w tygodniu, by zauważyć efekty. Niektórzy też używają go jako alternatywę dla serum na końcówki. Pozwala to scalić rozdwojone kosmyki.

Regularne stosowanie oleju z lnianki na włosy powinno przywrócić im blask, nadać sypkość i nawilżyć. W niektórych przypadkach olej zwiększa gęstość kosmyków oraz sprawia, że mniej się plączą. Można używać go w ramach olejowania lub dodać do ulubionych kosmetyków.

Olej rydzowy – czy pomoże na refluks?

Refluks to nieprzyjemna dolegliwość, która wiąże się z cofaniem się treści żołądkowej do przełyku. Na szczęście można jej się pozbyć, stosując odpowiednią dietę. Zmiana nawyków żywieniowych, zrezygnowanie z picia gazowanych napojów oraz słodyczy powinno pozytywnie wpłynąć na układ trawienny. Włączenie do jadłospisu oleju rydzowego dodatkowo ochroni przewód pokarmowy i pozwoli zapomnieć o refluksie. To prosty sposób na pozbycie się męczącej zgagi.

Olej rydzowy z lnianki – gdzie możesz go kupić?

Stosowanie oleju rydzowego przynosi mnóstwo korzyści, pod warunkiem, że pochodzi on ze sprawdzonego źródła. Produkt możemy znaleźć w niektórych sklepach, jednak nie każdy będzie wart uwagi. Czasem bowiem surowce nie są właściwie obrabiane, przez co tracą swoje dobroczynne właściwości. Warto więc wybrać sklep, który oferuje wysokiej jakości naturalne oleje.

Dobry olej rydzowy będzie przede wszystkim nierafinowany i niefiltrowany. Będzie za to tłoczony na zimno i na świeżo. Dlaczego tak? Ponieważ dzięki temu zachowa cenne wartości odżywcze i będzie miał szansę realnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Jeśli szukasz dobrego oleju rydzowego, zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty. Jako producent rolny zapewniamy, że pozyskujemy nasiona z własnych pól uprawnych. Wzrost lnianki monitorujemy od momentu zasiewu oraz dbamy, by podczas uprawy nie były używane żadne środki dosuszające. Rośliny dorastają na polskich, czystych glebach, dlatego są wolne od zanieczyszczeń. Nasze produkty nie zawierają konserwantów, co sprawia, że są całkowicie naturalne. Dzięki odpowiedniej obróbce surowców, oleje są bogate w prozdrowotne właściwości, a przy tym zachowują swój charakterystyczny, roślinny smak.

Przeczytaj nasz poprzedni wpis i dowiedz się, dlaczego warto wybierać oleje nierafinowane!