Szukasz produktu, który urozmaici smak Twoich potraw i pozytywnie wpłynie na zdrowie? Z pewnością masz już za sobą doświadczenia z przyprawami pełnymi glutaminianu sodu. Ale nie musisz ich stosować, by Twoje dania zyskały intensywny aromat! Zamiast tego możesz wzbogacić żywność o wyjątkowe walory smakowe oraz cenne wartości odżywcze. Wystarczy, że postawisz na naturalne produkty.

Olej rydzowy należy do grona naturalnych artykułów, które wytwarzane są z roślin rosnących na polskich terenach. Lnianka siewna, z której produkowany jest olej rydzowy, trafiła do Polski w XV wieku. Obecnie nadal uprawia się ją w niektórych gospodarstwach, ale już na mniejszą skalę. To właśnie z nasion tej rośliny powstaje olej rydzowy. To produkt pełen właściwości, do których można zaliczyć:

  • kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 (około 90% zawartości oleju)
  • kwas eikozenowy – rzadko spotykany, działa zbawiennie na skórę
  • karotenoidy – zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworu, poprawiające stan skóry, dbające o zdrowie oczu
  • witaminy z grupy B, A i E
  • substancje fenolowe
  • tokoferole
  • sterole.

Olej rydzowy jest drugim olejem, zaraz po oleju lnianym, który odznacza się największym stężeniem kwasów z grupy omega-3. Do tego proporcja kwasów omega-6 do omega-3 jest naprawdę korzystna, czemu zawdzięczamy prozdrowotne działanie tego surowca.

Przeczytaj też o właściwościach oleju gorczycowego, klikając tutaj!

Gdzie kupić olej rydzowy?

Naturalne produkty stają się coraz popularniejsze, dlatego znajdziemy je w wielu sklepach. Niestety bardzo często zapomina się o oleju rydzowym. Nawet jeśli produkt znajduje się w danym punkcie, nie ma gwarancji, że odznacza się wysoką jakością. Właśnie dlatego zawsze należy sprawdzać pochodzenie surowca i kupować tylko od najlepszych producentów.

Konsumenci zazwyczaj kupują olej rydzowy:

– od rolnika

– w sklepie ze zdrową żywnością

– przez internet.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest kupno produktu od znajomego rolnika, którego rodzina od pokoleń zajmuje się wytwarzaniem oleju rydzowego. Jednak mało kto zna taką osobę. Niektórzy producenci rolni mają swoje sklepy lub punkty sprzedaży, w których można dostać pożądany produkt. Ale dostęp do nich mają tylko osoby mieszkające w danym mieście. Na szczęście jako gospodarstwo rolne z wieloletnim doświadczeniem, proponujemy naturalne oleje, które możesz kupić przez internet. Mamy też swoje punkty sprzedaży, ale dzięki temu, że działamy również online, możesz nabyć nierafinowany i tłoczony na zimno olej rydzowy najwyższej jakości. Tłoczymy ,,na świeżo”, więc zyskujesz produkt najbardziej zbliżony do tego, jaki otrzymałbyś od znajomego rolnika. W końcu sami szczycimy się tym, że jako producenci rolni działamy już od pokoleń.

Chcesz wiedzieć, ile z reguły kosztują oleje tłoczone na zimno? Sprawdź nasz wpis!

Zalety oleju rydzowego

Dzięki swoim unikalnym właściwościom nierafinowany olej rydzowy może urozmaicić dietę oraz wesprzeć Twój organizm. Sprawdź w poniższej tabeli, jakie korzyści przynosi stosowanie tego produktu!

Wpływ na zdrowie:Wpływ na urodę:
– minimalizuje ryzyko zawału lub udaru– opóźnia procesy starzenia
– łagodzi reakcje zapalne w organizmie– przeciwdziała zmianom trądzikowym
– wzmacnia ściany naczyń krwionośnych– pomaga w gojeniu się ran
– reguluje poziom cholesterolu i glukozy– nawilża skórę
– hamuje rozwój komórek nowotworowych– działa regenerująco
– poprawia stan psychiczny– wygładza
– łagodzi alergię– łagodzi zmiany skórne i oparzenia

Warto przy tym wspomnieć, że powyższe zalety posiada wyłącznie olej rydzowy tłoczony na zimno, nierafinowany oraz niefiltrowany. Taki produkt zachowuje właściwości pierwotnie występujące w komórkach roślinnych, dzięki czemu pozytywnie wpływa na organizm i działa prewencyjnie.

Do czego stosować olej rydzowy?

Poza oczywistymi zaletami, jakie niesie za sobą stosowanie oleju rydzowego, trzeba wyróżnić jeszcze walory smakowe, jakie nadaje produktom. Jego szparagowy smak będzie doskonale komponował się z kozim serem, ogórkiem i sałatą. Można śmiało używać go zamiast oliwy z oliwek. Poza tym olej rydzowy świetnie pasuje do:

  • kanapek
  • kasz
  • ziemniaków
  • dipów.

Należy pamiętać, że nie wolno używać oleju rydzowego do pieczenia, smażenia czy gotowania. Jego niska temperatura dymienia sprawia, że nadaje się tylko do spożywania na zimno. Świetnym pomysłem będzie picie go na czczo zamiast przyjmowania suplementów. Można też stosować go zamiennie z innym nierafinowanym olejem tłoczonym na zimno.

Jak przechowywać olej rydzowy?

Logicznym wydaje się fakt, że skoro najwięcej właściwości ma naturalny olej rydzowy, to najlepiej nabyć właśnie taki produkt. Jednak jest coś, o czym trzeba pamiętać. Wysokiej jakości olej rydzowy nie zawiera żadnych konserwantów. Z tego względu może być bardziej podatny na psucie. Jak w takim razie powinniśmy przechowywać olej? Najważniejsze, by znajdował się w miejscu bez dostępu do światła, w szczelnie zamkniętej butelce. Dobrze, gdy temperatura w pomieszczeniu nie przekracza 7°C. Dzięki temu produkt zachowa świeżość przez około 3 miesiące po otwarciu.

Sprawdź też nasze poprzednie wpisy na temat oleju rydzowego!