Chociaż mogłoby się wydawać, że olej rydzowy pozyskiwany jest z grzybów, w rzeczywistości jest surowcem wytłoczonym z nasion lnianki siewnej. Swoją nazwę zawdzięcza specyficznej barwie nasion, kojarzącej się z rdzą. Lnianka siewna to roślina zaliczana do grupy kapustowatych, która niejedną osobę zaskoczyłaby swoimi właściwościami. To właśnie z niej powstaje dobroczynny olej rydzowy, którego picie może przynieść nam mnóstwo korzyści. Lnianka nie ma dużych wymagań glebowych i jest jedną z najstarszych roślin oleistych. Mimo to producenci muszą zadbać, by jej wzrost przebiegał bez użycia żadnych chemicznych substancji dosuszających. Dlaczego? Ponieważ natura obdarzyła lniankę we właściwości sprawiające, że olej rydzowy korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko udaru. Picie oleju rydzowego pozwala ponadto ustrzec się takich chorób jak nadciśnienie czy cukrzyca. Olej ten jest również naturalnym suplementem na wzmocnienie odporności. Zawarte w nim karotenoidy, sterole i substancje fenolowe zdecydowanie zwiększają lecznicze działanie oleju rydzowego. Może on bowiem łagodzić alergie, a nawet hamować rozwój komórek nowotworowych. Surowiec ten dodatkowo wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ogólny stan psychiczny i działa uspokajająco na dzieci z ADHD. Do tego łagodzi reakcje zapalne, wspomaga koncentrację i pracę wątroby oraz pozytywnie wpływa na wygląd skóry.

Sprawdź tutaj, jak inne oleje wpływają na zdrowie i urodę.

Jak zażywać olej rydzowy?

Chcesz włączyć olej rydzowy do swojej diety? Nic prostszego! To doskonały dodatek do dressingów, sałatek, kasz, ziemniaków oraz serów. Jedynym jego mankamentem jest to, że nie można używać go do pieczenia, gotowania czy smażenia. Spowodowane jest to stosunkowo niską temperaturą dymienia. Jednak, co ważniejsze, nie nadaje się on do stosowania ,,na gorąco”, ponieważ straciłby wtedy wszystkie swoje dobroczynne właściwości oraz korzystne działanie.

Olej rydzowy może stracić swoje właściwości również z innego powodu. Niewłaściwy proces produkcji negatywnie wpłynie na jakość końcowego produktu. Na co w takim razie należy zwrócić uwagę kupując ten surowiec? Największe znaczenie ma to, by olej był tłoczony na zimno. Optymalna temperatura to poniżej 35 stopni Celsjusza. Wtedy produkt nie straci cennych witamin i substancji odżywczych. Dobrze, gdy jest całkowicie naturalny i ulega jedynie sedymentacji. Tylko wtedy otrzymamy surowiec o identycznej postaci, jaka znajduje się w komórkach roślinnych lnianki siewnej. Olej rydzowy powinien być także nierafinowany i niefiltrowany. Zażywanie go w takiej formie przynosi najwięcej korzyści dla zdrowia. Warto przy tym pamiętać, że dodanie oleju może zmienić smak potraw, z uwagi na jego intensywny aromat. Jeśli nie gustujesz w tym smaku, wykorzystaj olej rydzowy do pielęgnacji skóry. Smaruj nim rany, by przyspieszyć regenerację lub dodawaj do ulubionych kremów, by wzmocnić ich działanie. Możesz użyć go także na końcówki włosów, aby je scalić i odżywić. Staną się wtedy lśniące i gęste.