Czasami w kuchni brakuje powiewu świeżości. Każdy z nas ma swoje ulubione dania, ale po czasie mogą się znudzić. Z tego względu warto odejść od rutyny i urozmaicić znane potrawy. W tym celu można sięgnąć po przyprawy z całego świata lub po nasze polskie, rodzime oleje, które doskonale podkreślą smak wielu dań. Jednym z olejów świetnie sprawdzających się w kuchni jest olej rydzowy. Chociaż jego nazwa wskazuje, że wytwarzany jest z popularnego gatunku grzybów, w rzeczywistości nie ma z nim nic wspólnego. To lnicznikowi (roślinie z rodziny kapustowatych) zawdzięczamy ten leczniczy produkt. Olej rydzowy ma z reguły złocistą lub lekko brunatną barwę, skąd pochodzi jego nazwa.

Olej rydzowy okaże się szczególnie przydatny w kuchni. Można go wykorzystać do:

  • dressingów
  • sałatek
  • ziemniaków
  • warzyw
  • serów
  • kasz.

Warto przy tym pamiętać, że ze względu na niską temperaturę dymienia, produkt ten nie nadaje się do pieczenia i smażenia. Można jedynie spożywać go na zimno lub na czczo. Picie oleju rydzowego przynosi spore korzyści dla zdrowia. Surowiec ten wspomaga koncentrację, łagodzi objawy alergii, reguluje poziom cholesterolu, poprawia stan psychiczny i łagodzi reakcje zapalne w organizmie. Co ważne, można stosować go również jako zamiennik niektórych kosmetyków, bowiem opóźnia procesy starzenia i poprawia kondycję skóry. Ponadto może minimalizować ryzyko rozwoju komórek nowotworowych i zwiększa elastyczność żył, zapobiegając udarowi i miażdżycy.

Szukasz dobrego oleju rydzowego? Sprawdź tutaj nasze punkty sprzedaży.

Jak smakuje olej rydzowy i z czym warto go połączyć?

Dzięki wzbogaceniu swojej diety o olej rydzowy, możemy wiele zyskać. Dotyczy to nie tylko niezliczonych właściwości, ale również zupełnie nowego smaku i aromatu, jaki otrzymają znane i lubiane potrawy. Olej rydzowy posiada bowiem posmak lekko szparagowy. Niektórzy wyczuwają w nim też nutę orzecha. Ten wielowymiarowy smak świetnie komponuje się z kozim serem, śledziami oraz sałatą.

Aby olej rydzowy faktycznie miał wpływ na zdrowie, a przy tym dobrze smakował, powinien być nierafinowany i niefiltrowany. Wysokiej jakości produkt będzie podlegał wyłącznie procesowi sedymentacji. Jego smak i barwa będą pochodziły ze składników zawartych w nasionach. Ważne jest także, by olej był tłoczony w temperaturze poniżej 35°C. Olej rydzowy zimnotłoczony zachowa swoje właściwości oraz unikalny aromat. Z tego względu warto wybrać producenta, który będzie oferował w pełni naturalny surowiec, uprawiany na naszych polskich, rodzimych terenach.

Olej rydzowy – poznaj nasze oferty.

Oleje tłoczone na zimno mogą stanowić ciekawe urozmaicenie diety. Zastanawiasz się, czy to właśnie olej rydzowy jest tym, który warto wybrać? Sprawdź, jakich składników brakuje w Twojej diecie! Olej rydzowy zawiera kwasy omega-3, omega-6 i omega-9, karotenoidy, sterole oraz substancje fenolowe. Jeśli poszukujesz oleju będącego źródłem kwasu GLA lub kwasu eikozynowego, zdecyduj się na olej konopny lub gorczycowy. Dzięki temu dostarczysz organizmowi składniki, jakich najbardziej potrzebuje.