Czasami w kuchni brakuje powiewu świeżości. Każdy z nas ma swoje ulubione dania, ale po czasie mogą się znudzić. Z tego względu warto odejść od rutyny i urozmaicić znane potrawy. W tym celu można sięgnąć po przyprawy z całego świata lub po nasze polskie, rodzime oleje, które doskonale podkreślą smak wielu dań. Jednym z olejów świetnie sprawdzających się w kuchni jest olej rydzowy. Chociaż jego nazwa wskazuje, że wytwarzany jest z popularnego gatunku grzybów, w rzeczywistości nie ma z nim nic wspólnego. To lnicznikowi (roślinie z rodziny kapustowatych) zawdzięczamy ten leczniczy produkt. Olej rydzowy ma z reguły złocistą lub lekko brunatną barwę, skąd pochodzi jego nazwa.

Olej rydzowy okaże się szczególnie przydatny w kuchni. Można go wykorzystać do:

  • dressingów
  • sałatek
  • ziemniaków
  • warzyw
  • serów
  • kasz.

Warto przy tym pamiętać, że ze względu na niską temperaturę dymienia, produkt ten nie nadaje się do pieczenia i smażenia. Można jedynie spożywać go na zimno lub na czczo. Picie oleju rydzowego przynosi spore korzyści dla zdrowia. Surowiec ten wspomaga koncentrację, łagodzi objawy alergii, reguluje poziom cholesterolu, poprawia stan psychiczny i łagodzi reakcje zapalne w organizmie. Co ważne, można stosować go również jako zamiennik niektórych kosmetyków, bowiem opóźnia procesy starzenia i poprawia kondycję skóry. Ponadto może minimalizować ryzyko rozwoju komórek nowotworowych i zwiększa elastyczność żył, zapobiegając udarowi i miażdżycy.

Szukasz dobrego oleju rydzowego? Sprawdź tutaj nasze punkty sprzedaży.

Jak smakuje olej rydzowy i z czym warto go połączyć?

Dzięki wzbogaceniu swojej diety o olej rydzowy, możemy wiele zyskać. Dotyczy to nie tylko niezliczonych właściwości, ale również zupełnie nowego smaku i aromatu, jaki otrzymają znane i lubiane potrawy. Olej rydzowy posiada bowiem posmak lekko szparagowy. Niektórzy wyczuwają w nim też nutę orzecha. Ten wielowymiarowy smak świetnie komponuje się z kozim serem, śledziami oraz sałatą.

Aby olej rydzowy faktycznie miał wpływ na zdrowie, a przy tym dobrze smakował, powinien być nierafinowany i niefiltrowany. Wysokiej jakości produkt będzie podlegał wyłącznie procesowi sedymentacji. Jego smak i barwa będą pochodziły ze składników zawartych w nasionach. Ważne jest także, by olej był tłoczony w temperaturze poniżej 35°C. Olej rydzowy zimnotłoczony zachowa swoje właściwości oraz unikalny aromat. Z tego względu warto wybrać producenta, który będzie oferował w pełni naturalny surowiec, uprawiany na naszych polskich, rodzimych terenach.

Oleje tłoczone na zimno mogą stanowić ciekawe urozmaicenie diety. Zastanawiasz się, czy to właśnie olej rydzowy jest tym, który warto wybrać? Sprawdź, jakich składników brakuje w Twojej diecie! Olej rydzowy zawiera kwasy omega-3, omega-6 i omega-9, karotenoidy, sterole oraz substancje fenolowe. Jeśli poszukujesz oleju będącego źródłem kwasu GLA lub kwasu eikozynowego, zdecyduj się na olej konopny lub gorczycowy. Dzięki temu dostarczysz organizmowi składniki, jakich najbardziej potrzebuje.