Olej makowy stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Być może z tego względu jest tak chętnie używany przez osoby dbające o swoją dietę. To produkt uniwersalny – sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i do pielęgnacji twarz. Swoją popularność zawdzięcza leczniczym właściwościom. Olej makowy:

  • zapobiega kamicy żółciowej
  • zwiększa elastyczność żył
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej
  • wzmacnia odporność organizmu
  • przeciwdziała powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych
  • wspomaga procesy spalania tłuszczu
  • przyspiesza regenerację skóry.

Niektórzy kojarzą produkt z właściwościami narkotycznymi, jednak olej jest produkowany z innej odmiany maku. Dzięki temu pozytywnie wpływa na organizm, nie zagrażając naszemu zdrowiu. Uprawa surowca do celów spożywczych, mimo że jest to odmiana niskomorfinowa, jest regulowana prawnie. Brak wiedzy na ten temat może być powodem, dla którego olej makowy na polskim rynku jest wręcz produktem zapomnianym, choć jest to całkowicie niesłuszne. Stosowanie tego oleju może przecież uchronić nas przed niektórymi chorobami.

Olej makowy – co wyróżnia go od innych olejów?

Większość olejów wykazuje pozytywny wpływ na organizm, jeśli tylko zostaną poddane odpowiedniej obróbce. Zdrowy olej to w końcu taki, który jest jak najbardziej naturalny – czyli w skrócie: nierafinowany, niefiltrowany i tłoczony na zimno. Jednak właściwości surowca znacząco odbijają się na smaku i działaniu danego produktu. Olej makowy wyróżnia się na tle innych delikatnym smakiem i aromatem oraz bardzo dużą zawartością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Jak żaden inny produkt potrafi wpływać na skórę. Z tego powodu jest bardzo chętnie wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Gdzie konkretnie go znajdziemy?

Olej makowy w kosmetyce – w jakich produktach możemy go spotkać?

Ze względu na zawartość witamin K i A, wapnia, potasu oraz manganu, olej makowy jest cennym składnikiem wielu kosmetyków. Tak jak zostało wcześniej wspomniane, wspomaga regenerację skóry, co czyni go wyjątkowym. Łagodzi też stany zapalne oraz uspokaja skórę. Stanowi nieocenione wsparcie w przypadku trądziku. Odżywia skórę i nawilża ją. Do tego zapobiega powstawaniu rogowaceń i zaskórników. Doskonale sprawdzi się nie tylko do stosowania na twarz, ale również jako balsam do ciała. Ujędrnia i uelastycznia, dlatego może pomóc w pozbyciu się cellulitu. Olej makowy warto włączyć do pielęgnacji włosów, aby przywrócić im sypkość i blask. Dzięki stosowaniu produktu kosmyki powinny stać się nawilżone i wzmocnione.

O wymienionych właściwościach oleju makowego doskonale wiedzą producenci kosmetyków. Właśnie dlatego jest on wykorzystywany do produkcji preparatów na skórę i włosy. Można go spotkać między innymi w:

  • szamponach i odżywkach do włosów
  • serum
  • kremach nawilżających
  • balsamach do ust
  • kremach do rąk
  • preparatach na trądzik.

Świetnym pomysłem okaże się dodanie oleju makowego do ulubionych kosmetyków. Można też stosować go samodzielnie. Obydwa sposoby są dobre.

Przeczytaj też nasz wpis o oleju rzepakowym.