Olej lniany to niezwykle popularny i ceniony produkt. Posiada właściwości prozdrowotne, dlatego jest chętnie przyjmowany jako alternatywa dla suplementów diety. Przede wszystkim obniża poziom złego cholesterolu, łagodzi stany zapalne, reguluje poziom glukozy we krwi, a także poprawia ogólny stan psychiczny. Ale to nie wszystko! Stosuje się go także w razie alergii oraz dolegliwości związanych z menopauzą. To prawdziwy fenomen świata olejów, ponieważ zawiera kwasy omega-3 w największym stężeniu. Do tego ma najwyższy stosunek kwasów omega-3 do omega-6, co czyni go wyjątkowym. Obecność witamin, steroli i substancji fenolowych czyni ten surowiec jeszcze bardziej wartościowym. Dzięki temu, że olej lniany posiada doskonały smak, jest chętnie dodawany do różnego rodzaju potraw. Wzbogaca walory smakowe dań, a także sprawia, że zyskują jeszcze więcej wartości odżywczych. Jednak warto pamiętać, że olej olejowi nie równy. Gdzie w takim razie znaleźć wysokiej jakości produkt? Najlepszym pomysłem jest skorzystanie z oferty gospodarstwa, które pozyskuje surowiec z własnych pól uprawnych. Proces produkcji powinien być nadzorowany od samego początku. Dobry producent rolny będzie sam uprawiał len, dokładnie go doglądał i tłoczył małymi partiami na świeżo. Bardzo ważne jest również, by dbał o czystość gleby i sprawdzał, czy jest wolna od metali ciężkich. Zanim wybierzesz konkretny olej lniany, sprawdź, czy produkt na pewno jest w 100% polski. Korzystanie z oferty rodzimych producentów to naprawdę mądra decyzja.

Olej lniany – na co musisz zwrócić uwagę przy wyborze?

Tak jak zostało powyżej wspomniane, wybierając olej lniany musisz przede wszystkim zwrócić uwagę na jego pochodzenie. Produkt powinien być wytłoczony z wyselekcjonowanych nasion lnu wysokolinolenowego (przynajmniej 50% kwasu omega-3). Najlepiej, gdy surowiec jest tłoczony małymi partiami co kilka dni. Dzięki temu zachowa swoją świeżość. W naszym gospodarstwie trzymamy się surowych zasad wytwarzania oleju lnianego, tak by był jak najsmaczniejszy oraz zawierał jak najwięcej wartości odżywczych. Nie filtrujemy ani nie rafinujemy. Pozyskany surowiec pozostaje w formie niezmienionej, czyli takiej, jaka zalega w komórkach roślinnych.

Możesz kupić olej lniany z naszego gospodarstwa klikając tutaj.

To bardzo ważne, z jakich nasion wytwarzany jest olej lniany. W końcu to one w największym stopniu wpływają na jakość końcowego produktu. Jako doświadczony producent rolny uprawiamy dwie odmiany lnu – brązową i złotą. Dlaczego? Ponieważ to właśnie one zawierają wysoką zawartość kwasów omega-3, które wspomagają prawidłową pracę mózgu. Dokładność, jaką przejawiamy podczas produkcji uwidacznia się w delikatnym smaku oleju. Zazwyczaj olej lniany posiada nieprzyjemny gorzki posmak, jednak wynika to z braku staranności przy produkcji. Dzięki temu, że naprawdę dbamy o najmniejsze szczegóły, otrzymujesz smaczny i pełen wartości odżywczych produkt. Z uwagi na to, że nie ma w nim konserwantów, pamiętaj o właściwym przechowywaniu. Najlepiej spożyj produkt w przeciągu sześciu tygodniu po otwarciu. To sprawi, że zachowa swoją świeżość i okaże się doskonałym dodatkiem do potraw.