Dieta pacjentów cierpiących na choroby nowotworowe powinna uwzględniać nienasycone kwasy tłuszczowe. Pomagają one bowiem w ustabilizowaniu wydatków energetycznych organizmu, jak również mogą spowalniać rozwój komórek rakowych. Często zmniejszają nasilenie stanu zapalnego i zapobiegają rozwojowi niedożywienia. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 wykazują działanie profilaktyczne w przypadku raka piersi, prostaty, płuc, jelita oraz żołądka. Chory może wprowadzić je do diety, spożywając ryby (szczególnie łososia, makrelę, sardynki czy śledzia), orzechy oraz oleje tłoczone na zimno.

Duża część badań naukowych udowodniła, że olej lniany, olej rzepakowy, olej z awokado i oliwa z oliwek mogą hamować rozwój komórek nowotworowych. W szczególności dotyczy to oleju lnianego, który jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3 i ma najlepszy stosunek kwasów omega-3 do omega-6 spośród olei roślinnych. Właśnie dlatego pacjenci onkologiczni powinni włączyć go do swojej diety. Tłuszcze są w końcu podstawowym źródłem energii dla organizmu, a ponadto rozpuszczają się w nich witaminy, takie jak A, D czy E. Olej lniany jest pełen NNKT (nienasyconych kwasów tłuszczowych), które łagodzą stany zapalne, co udowodniły badania australijskiego naukowca G. E. Caughey’a. Wyniki eksperymentu polegającego na podawaniu jedzenia zawierającego olej lniany pokazały, że osoby spożywające produkt miały mniejsze reakcje zapalne.

Olej lniany na raka piersi

Olej lniany może pomóc w przypadku wielu chorób nowotworowych, do których zaliczamy raka piersi. Produkt zawiera kwas alfa-linolenowy (ALA) i inne zdrowe tłuszcze, które wykazują działanie profilaktyczne u kobiet zagrożonych rakiem piersi, a także mogą zmniejszać ryzyko śmierci u pacjentek, które już zachorowały na ten nowotwór. Skuteczność lnu potwierdzają badania przeprowadzone przez badaczy z uniwersytetu w Toronto, które pokazały, że spożywanie 25 g siemienia lnianego dziennie spowalnia rozrost nowotworu piersi. Olej lniany pomaga także w przypadku raka prostaty oraz zmniejsza dolegliwości związane z menopauzą. Pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną.

Olej lniany na raka jelita

Skuteczność oleju lnianego w przypadku dolegliwości układu trawiennego jest znana już od wieków. Jego właściwości dostrzegł sam Hipokrates, zalecając chorym stosowanie oleju w przypadku bólów podbrzusza czy zapalenia błony śluzowej. A co można powiedzieć o działaniu produktu u pacjentów chorych na raka jelita? Zawarte w oleju lnianym kwasy omega-3 i ligniany wspomagają działanie enzymu beta-glukuronidaza, który odpowiedzialny jest za usuwanie szkodliwych materiałów oraz komórek nowotworowych, bakterii i wirusów.

Pod tym linkiem znajdziesz badania naukowe, które potwierdziły lecznicze właściwości oleju lnianego, zwłaszcza w przypadku raka.

Olej lniany na raka żołądka

Olej lniany działa równie dobrze na raka żołądka, jak na wymienione powyżej choroby nowotworowe. Tak jak zostało wcześniej wspomniane, produkt łagodzi stany zapalne, co jest bezcenną właściwością w przypadku uciążliwego raka żołądka. Stosowany w diecie dr Budwig może również zapobiec powstaniu zmian nowotworowych. Dieta Budwig jest leczniczym jadłospisem olejowo-białkowym, polegającym na przyjmowaniu dużych ilości tłuszczy roślinnych. Ten sposób żywienia jest polecany pacjentom cierpiącym między innymi na raka żołądka. Osoby, które wolą odżywiać się w tradycyjny sposób, mogą na przykład dodawać olej lniany wysokolinolenowy do zup, koktajli czy past.

Olej lniany – właściwości lecznicze

W trakcie choroby organizm pacjenta jest narażony na wyniszczenie, i chociaż wskazane jest przyjmowanie odpowiednich ilości białka, węglowodanów, witamin i składników mineralnych, większość chorych ma trudności z ich spożywaniem z uwagi na postępujący brak apetytu. 1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, więc dwa razy więcej niż ta sama ilość węglowodanów. To oznacza, że dodając olej lniany do diety, łatwiej zadbać o zaspokojenie podstawowego zapotrzebowania kalorycznego.

Jakie jeszcze właściwości lecznicze posiada produkt? Zróbmy krótkie podsumowanie.

1. Olej lniany może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów (szczególnie raka piersi, jelit i żołądka).

2. Olej lniany spowalnia rozwój komórek nowotworowych.

3. Olej lniany łagodzi stany zapalne w organizmie.

4. Olej lniany reguluje gospodarkę hormonalną.

5. Olej lniany dostarcza do organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, sterole, przeciwutleniacze z grupy tokoferoli i karotenoidy.

6. Olej lniany zmniejsza bóle żołądka oraz łagodzi dolegliwości układu trawiennego.

Do innych właściwości leczniczych oleju lnianego możemy również zaliczyć:

  • łagodzenie alergii
  • regulację poziomu glukozy we krwi oraz cholesterolu
  • zapobieganie udarom i zawałom
  • obniżanie ciśnienia krwi
  • łagodzenie dolegliwości związanych z menopauzą
  • wspieranie zdrowia psychicznego.

Właściwości oleju lnianego są niezwykle cenne dla pacjentów onkologicznych. Warto stosować olej wysokolinolenowy, który nie został poddany procesowi rafinacji czy filtracji. Bardzo ważne jest również to, aby surowiec był tłoczony na zimno. Wtedy włączenie go do diety powinno przynieść wiele korzyści dla zdrowia i wesprzeć organizm chorego.