Olej konopny tłoczony na zimno

Olej konopny tłoczymy w temperaturze poniżej 35o C z wyselekcjonowanych zdrowych i pełnych nasion pochodzących z własnych upraw na których nie stosowano środków ochrony roślin. Ponadto olej nie jest rafinowany ani filtrowany, ulega jedynie naturalnemu procesowi sedymentacji (opadaniu). W ten sposób pozyskujemy olej charakteryzujący się wysokimi parametrami biochemicznymi w formie niezmienionej czyli w takiej samej w jakiej naturalnie zalega w komórkach roślinnych. Olej konopny z naszego gospodarstwa charakteryzuję się delikatnym orzechowo-korzennym smakiem. Olej tłoczymy „na świeżo ” małymi partiami co kilka dni. Do momentu sprzedaży przechowywany jest w chłodni bez dostępu światła. Nie zawiera żadnych dodatków konserwujących .

Wartości odżywcze oleju konopnego

Olej zawarty w nasionach konopi składa się z około 80 % wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i tylko z 10 % mniej pożądanych nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest uznawany za najbogatsze źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT . Ponadto posiada dobrą proporcję kwasów omega 6 do omega 3. W oleju konopnym występuje bardzo ważny, ale rzadko spotykany kwas tłuszczowy gamma-linolenowy GLA, który jest prekursorem prostaglandyny PGE typu 1, bardzo cennej substancji odgrywającej rolę regulatora wielu ważnych procesów fizjologicznych, mającej działanie przeciwzapalne, odpowiadającej też za prawidłowy stan skóry. Jest bogatym źródłem steroli, tokoferoli (witamina E) oraz witaminy A.

– Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 84 %
    – kwasy omega-3: 22 %
    – kwasy omega- 6: 60 %  w tym kwas GLA: 4%
– Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 9 %
    – omega- 9: 9 %
– Kwasy tłuszczowe nasycone: 7 %
– Stosunek kwasów omega 6 do omega 3: 3:1
– Sterole: 300 mg/100 g
– Tokoferole (witamina E) 700 mg/kg

Właściwości zdrowotne oleju konopnego

– Reguluje poziom cholesterolu
– Zapobiega przedwczesnemu tworzeniu się zmarszczek
– Łagodzi stan zapalny przy łuszczycy i atopowym zapaleniu skóry
– Reguluje poziom glukozy we krwi
– Wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych
– Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.
– Zielony kolor nadaje mu chlorofil, który blokuje przemianę zdrowych komórek w tkanki nowotworowe.

Stosowanie oleju konopnego

Ze względu na niską temperaturę dymienia i wiele cennych składników przeznaczony jest do spożywania tylko na zimno. Olej można spożywać samodzielnie np. na czczo, jednak świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatek, serów, warzyw, ziemniaków, kasz lub sosów. 

Przechowywanie oleju konopnego 

Olej konopny  powinien być przechowywany w temperaturze poniżej 7o C w szczelnie zamkniętej butelce bez dostępu światła. Najlepiej spożyć go w ciągu 2 miesięcy po otwarciu. 

Close Menu