Jeśli szukasz produktu, który potrafi odmienić smak wielu potraw, weź pod uwagę naturalne artykuły. Zamiast popularnych mieszanek przypraw, postaw na nierafinowany olej zimnotłoczony. Dlaczego to dobra alternatywa? Ponieważ nie tylko urozmaica smak, ale również wzbogaca posiłki o cenne wartości odżywcze. Zachodzi jednak pytanie: jaki olej warto wybrać? Przede wszystkim tłoczony na zimno. Dzięki temu produkt zachowa swoje dobroczynne właściwości. Istotne znaczenie ma również to, by surowiec był poddawany jak najmniejszej obróbce. Czym naturalniej, tym lepiej. Proces rafinowania i filtrowania negatywnie wpływa na jakość, dlatego też zdecydowanie lepiej wybrać produkt, który podlega jedynie naturalnemu procesowi sedymentacji.

Skoro już wiesz, jakie oleje odznaczają się najwyższą jakością, wybierz surowiec, który najlepiej wpłynie na Twój organizm. To grona najznamienitszych olejów należą kolejno:

  • olej lniany
  • olej konopny
  • olej z czarnuszki
  • olej rydzowy.

Uwagę konsumentów przyciąga w szczególności olej konopny, bowiem świetnie wpływa nie tylko na ciało, ale i na psychikę. Ze względu na swoje właściwości wykorzystywany jest w branży spożywczej, kosmetycznej i farmaceutycznej. Zawiera rzadki kwas gamma-linolenowy GLA oraz witaminy A i E. Jego spożywanie jest więc świetnym sposobem na urozmaicenie diety. I to nie tylko z uwagi na wartości odżywcze, ale i wyjątkowy smak. Olej konopny dostępny w naszym sklepie posiada delikatny orzechowo-korzenny smak. Dzięki temu świetnie nadaje się do naprawdę wielu potraw.

Sprawdź też, jak smakuje olej lniany.

Jak stosować olej konopny?

Ze względu na delikatny, aczkolwiek charakterystyczny smak i aromat, olej konopny sprawdza się zarówno w kuchni europejskiej, jak i azjatyckiej. Doskonale komponuje się w szczególności z ziemniakami i kaszami. Z jego pomocą możesz stworzyć niebanalne danie, używając dostępnych w kuchni produktów. Olej konopny sprawi, że nawet zwykła sałatka nabierze zupełnie nowego wyrazu. Jeśli jednak chcesz stosować ten produkt wyłącznie przez wzgląd na jego prozdrowotne właściwości, możesz pić go samodzielnie, na przykład na czczo. Pamiętaj tylko, że olej konopny można spożywać wyłącznie na zimno. Nie nadaje się on bowiem do gotowania czy smażenia ze względu na niską temperaturę dymienia. Można za to wykorzystać olej konopny do domowych dressingów lub warzyw.

Aby olej konopny zachował swoją świeżość na dłużej, należy odpowiednio go przechowywać. Najlepiej, by produkt znajdował się w miejscu bez dostępu do światła, w temperaturze poniżej 7°C. Dzięki temu będzie można stosować go nawet przez dwa miesiące po otwarciu. Chociaż czas przydatności do spożycia wydaje się stosunkowo krótki, jest to zasługa braku konserwantów i innych środków chemicznych. Naturalny produkt szybciej się psuje, dlatego warto kupić taki, który pochodzi od producenta tłoczącego na świeżo. Wybierz olej konopny z naszego gospodarstwa, by w pełni cieszyć się jego nietuzinkowym smakiem oraz bogactwem wartości odżywczych, witamin oraz minerałów. Postaw na jakość i przekonaj się sam o leczniczych właściwościach konopi!