Olej konopny, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z konopi, czyli gatunku roślin, który znajduje zastosowanie w branży odzieżowej, farmaceutycznej i kosmetycznej. W przeciwieństwie do równie popularnego olejku CBD, produkt jest wytwarzany z nasion konopi. Z kolei oleje CBD są pozyskiwane z kwiatów i liści konopi na drodze ekstrakcji lub destylacji. Surowce te rozpuszczane są w dowolnym oleju o określonym stężeniu.

Skoro już wiesz, jak odróżnić olej konopny od innych produktów wytwarzanych z tego samego surowca, koniecznie sprawdź, gdzie dostać olej, który będzie wykazywał właściwości prozdrowotne. Musisz pamiętać, że dobry olej konopny:

  • jest tłoczony na zimno (najlepiej w temperaturze poniżej 35°C)
  • nie jest rafinowany ani filtrowany
  • pochodzi ze zdrowych roślin i wyselekcjonowanych nasion
  • jest całkowicie naturalny – nie zawiera żadnych substancji konserwujących.

Ale gdzie znaleźć taki produkt? Najlepiej szukać u rodzimych producentów rolnych. Na szczęście wiele gospodarstw działa teraz online. Dzięki temu można łatwiej i szybciej nabyć pożądany artykuł.

Najchętniej kupowane oleje konopne

Najchętniej kupowane oleje konopne to oczywiście takie, które pochodzą od polskich producentów rolnych. Sklepy, które sprowadzają surowce od zewnętrznych dystrybutorów z reguły nie oferują tak jakościowych olejów, ponieważ nie mają wglądu w to, w jakich warunkach dorastały rośliny oleiste. A to właśnie pielęgnacja surowca od momentu zasiewu przekłada się na jego właściwości, smak i aromat. Dobry producent rolny dba o to, by gleba, na której rosną konopie miała zapewnione optymalne warunki wodno-powietrzne. Duże znaczenie ma też to, aby w danym gospodarstwie uprawiano odpowiednią odmianę roślin oleistych, najlepiej nie-GMO o wysokich właściwościach fizyko-chemicznych.

Konsumenci najchętniej kupują oleje konopne, które są naturalne. Jako społeczeństwo wracamy do korzeni i staramy się wybierać produkty, które są jak najmniej przetworzone. Właśnie dlatego w naszym gospodarstwie tłoczymy olej konopny, używając prasy ślimakowej własnej konstrukcji. Nasiona poddawane tłoczeniu nie są wcześniej ogrzewane czy rozdrabniane. W prasie są za to rozgniatane, umożliwiając swobodny odpływ oleju. Dzięki takiemu procesowi olej zachowuje swoje właściwości biochemiczne, czemu zawdzięcza swoje lecznicze działanie.

Kliknij tutaj, aby przeczytać artykuł, w którym porównaliśmy olej konopny z olejem lnianym.

Olej konopny – na co pomaga?

Olej konopny znany jest z licznych właściwości prozdrowotnych. Pozytywnie wpływa nie tylko na zdrowie całego organizmu, ale również na stan skóry i włosów. Nic w tym dziwnego! Nasiona konopi zawierają w końcu:

  • niacynę
  • białko
  • kwas gamma-linolenowy GLA
  • potas
  • żelazo
  • magnez
  • wapń
  • fitoestrogeny
  • sterole
  • lignany
  • flawonoidy
  • witaminy K, A, E i z grupy B.

Ponadto są źródłem błonników pokarmowych, więc wspomagają procesy metaboliczne. Z uwagi na wszystkie te właściwości, warto wybierać oleje konopne od sprawdzonych producentów rolnych. Wtedy zawarte w nasionach witaminy i minerały znajdą się również w oleju. Olej konopny będzie pomagał więc na:

  • wysoki poziom cholesterolu
  • wysoki poziom glukozy we krwi
  • zmarszczki i inne problemy skórne
  • włosy i paznokcie
  • pracę serca i naczyń krwionośnych
  • stany zapalne przy łuszczycy i atopowym zapaleniu skóry.

Wartym podkreślenia działaniem oleju konopnego jest blokowanie przemiany zdrowych komórek w nowotworowe, a co za tym idzie – zapobieganie nowotworom.

Przeczytaj też o właściwościach oleju rydzowego.

Ile kosztuje dobry olej konopny?

Cena dobrego oleju konopnego zależy przede wszystkim od jego jakości, sposobu wytwarzania oraz użytych surowców. Należy pamiętać, że za jakość się płaci, więc olej z górnej półki nie będzie tani. Koszt może wynosić kilkanaście złotych za 100ml. Jednak jest to cena zdecydowanie warta korzyści, jakie można odnieść z regularnego stosowania tego surowca.

Jak stosować olej konopny?

Olej konopny można stosować wyłącznie na zimno. Nie jest to więc odpowiedni produkt do smażenia, pieczenia czy gotowania. Dlaczego? Po pierwsze olej ten ma stosunkowo niską temperaturę dymienia, a po drugie: ma dużo właściwości leczniczych, które mógłby stracić po poddaniu ich wysokim temperaturom. Z tego względu zdecydowanie lepszym pomysłem jest dodawanie produktu do ulubionych potraw. Olej konopny bowiem doskonale sprawdza się jako dodatek do:

  • sałatek
  • sosów
  • kasz
  • serów
  • warzyw.

Jego delikatny orzechowo-korzenny smak świetnie komponuje się z daniami pochodzących z różnych kuchni świata. Niektórzy używają go również jako alternatywę dla oliwy z oliwek.

Jeśli nie jesteś miłośnikiem smaku oleju konopnego, nie musisz dodawać go do spożywanych posiłków. Równie dobrze możesz przyjmować go jak lekarstwo, czyli bezpośrednio i na czczo. Może to być na przykład 1-2 łyżki dziennie. Nie musisz obawiać się niepożądanych skutków – produkt nie zawiera żadnych substancji psychoaktywnych.

Należy jednak przy tym pamiętać, by odpowiednio przechowywać olej konopny. Najlepiej trzymać go w szczelnie zamkniętej butelce, w temperaturze poniżej 7°C i spożyć w ciągu 2 miesięcy po otwarciu.

Sprawdź również nasz wpis na temat oleju z czarnuszki.