Olej gorczycowy tłoczony na zimno

Olej gorczycowy tłoczymy z nasion gorczycy niskoerukowej w temperaturze poniżej 35o C z wyselekcjonowanych zdrowych i pełnych nasion pochodzących z własnych upraw, które nie były dosuszane chemicznie. Ponadto olej nie jest rafinowany ani filtrowany, ulega jedynie naturalnemu procesowi sedymentacji (opadaniu). W ten sposób pozyskujemy olej charakteryzujący się wysokimi parametrami biochemicznymi w formie niezmienionej czyli w takiej samej w jakiej naturalnie zalega w komórkach roślinnych. Olej gorczycowy z naszego gospodarstwa charakteryzuję się łagodnym smakiem. Olej tłoczymy “na świeżo ” małymi partiami co kilka dni. Do momentu sprzedaży przechowywany jest w chłodni bez dostępu światła. Nie zawiera żadnych dodatków konserwujących .

Wartości odżywcze oleju gorczycowego

Olej gorczycowy w ponad 90 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowe i tylko 7% jego wartości odżywczej stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Jest bogatym źródłem kwasów jednonienasyconych omega-9, ponadto zawiera rzadko spotykane kwasy: nerwonowy i eikozenowy. Znajdziemy w nim również wielonienasycone kwasy omega-3 i omega-6. Ponadto olej gorczycowy jest  źródłem steroli, przeciwutleniaczy z grupy tokoferoli (Witamina E), witaminy K i A.

-Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 25 %
   -omega-3: 14 %
   -omega-6: 10 %
-Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 66 %
   -omega- 9: 60 %
-Kwasy tłuszczowe nasycone: 7 %
-Stosunek omega 6 do omega 3: 0,7

Właściwości zdrowotne oleju gorczycowego

– Pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu
– Pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry
– Może wpływać na obniżenie ryzyka cukrzycy
– Przyczynia się do zapobiegania chorobom nowotworowym

Stosowanie oleju gorczycowego

Właściwości oleju gorczycowego wykorzystamy najlepiej, używając go na zimno, do surowych warzyw, sałatek, kanapek, past, zmieniaków, kasz, serów. Zważywszy na stosunkowo wysoką temperaturę dymienia (ponad 185 o C) nadaje się również do pieczenia, gotowania i smażenia, nadając potrawą charakterystyczny smak i aromat.

Przechowywanie oleju gorczycowego

Olej gorczycowy jest bardzo trwałym olejem i bez problemu wytrzyma kilka miesięcy w temperaturze pokojowej, jednak przechowywanie go w lodówce znacząco wydłuży jego trwałość. Najlepiej spożyć go w ciągu sześciu miesięcy po wytłoczeniu.

Close Menu