Gorczyca jest rośliną kojarzącą się przede wszystkim z musztardą, której jest głównym składnikiem. Jednak ta wyjątkowa roślina oleista daje nam znacznie więcej. To właśnie ona odpowiedzialna jest za powstanie oleju gorczycowego, czyli produktu o wielu właściwościach. Do najważniejszych z nich należy obecność rzadko występujących w przyrodzie kwasów: nerwonowego i eikozenowego. Kwas eikozenowy obniża poziom złego cholesterolu, jak również zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Wspiera również układ sercowo-naczyniowy.

Jeśli chodzi o inne właściwości oleju gorczycowego, można wymienić:

  • pozytywne działanie na układ nerwowy
  • łagodzenie bólu mięśni i stawów
  • regulowanie metabolizmu.

Olej musztardowy (bo tak też jest nazywany), z uwagi na to, że wspomaga metabolizm, jest chętnie stosowany przez osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy. Ponieważ wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, sprawdza się także do pielęgnacji skóry.

Olej z gorczycy tłoczony na zimno – jak wpływa na urodę?

Tak jak przed chwilą wspomnieliśmy, olej gorczycowy może wyraźnie wpłynąć na kondycję skóry. Ale to nie wszystko! Jego pozytywne działanie na tym się nie kończy. Istotnym atutem tego produktu jest fakt, iż doskonale radzi sobie ze zniszczonymi włosami, regenerując je i odżywiając. Swoje działanie zawdzięcza wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz innych składników poprawiających krążenie.

Jakich efektów można się spodziewać, stosując olej gorczycowy? Poniższa tabela obrazuje wpływ produktu na skórę oraz włosy.

Wpływ oleju gorczycowego:


NA SKÓRĘ

NA WŁOSY
Niweluje zmarszczkiPrzyspiesza wzrost
Wyrównuje kolorytWygładza
Poprawia elastycznośćNawilża
Zwalcza trądzikRegeneruje

Przed użyciem oleju gorczycowego musisz wiedzieć, że jego działanie jest na tyle silne, że nie należy go stosować samodzielnie. Na twarz można nałożyć wyłącznie olej gorczycowy w formie dodatku do bazowego oleju. Może to być na przykład nierafinowany olej rzepakowy.

Klikając tutaj, dowiesz się więcej o tym, jak prawidłowo stosować olej rzepakowy.

Olej gorczycowy 500 ml

Większość sklepów oferuje olej gorczycowy w dwóch wariantach – o pojemności 250 ml oraz 500 ml. Z uwagi na to, że dobry olej to taki, który jest naturalny i nie zawiera żadnych konserwantów, trzeba wiedzieć, jak go przechowywać. W przeciwnym razie nie ma sensu kupować oleju gorczycowego 500 ml, bowiem popsuje się zanim uda się go zużyć. Jak w takim razie dbać o świeżość produktu? Najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętej butelce, w miejscu bez dostępu do światła. Temperatura nie powinna przekraczać 7°C. Tylko wtedy uda się sprawić, że olej musztardowy będzie zdatny do spożycia przez dłuższy czas.

Własne nasiona gorczycy

Skoro olej gorczycowy posiada tak wiele właściwości, to surowiec, z którego powstaje, również musi być w nie bogaty. Nasiona gorczycy niewątpliwie należą do grona surowców o wielu zastosowaniach. Wykorzystuje się je do produkcji musztardy, służą jako przyprawa do wielu dań, a co najważniejsze – są głównym składnikiem oleju gorczycowego.

Nasiona gorczycy zawierają witaminę C, A, E, K, B6, kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę i tiaminę. Do tego znajdują się w nich minerały, takie jak:

  • żelazo
  • wapń
  • fosfor
  • magnez
  • potas
  • cynk.

Z tego względu warto wprowadzić je do swojej rutyny.

W naszym gospodarstwie znajdziesz nasiona gorczycy, które zostały pozyskane z roślin dorastających na rodzimych terenach. Posiadamy własne pola uprawne i dokładamy wszelkich starań, aby rośliny na nich rosnące miały optymalne warunki. Nie stosujemy żadnych dosuszających środków, więc nasiona otrzymujemy w wyniku naturalnych procesów. Do tego wykonujemy ich dokładną selekcję, wybierając tylko te najlepsze.

Chcesz kupić nasze nasiona gorczycy? Kliknij tutaj!

Olej gorczycowy – proces obróbki krok po kroku

Proces obróbki oleju gorczycowego będzie w wyraźny sposób wpływał na jakość końcowego produktu. Warto wiedzieć, że olej pozyskiwany z tego samego surowca może różnić się kolorem, zapachem, a nawet smakiem, jeśli jest inaczej produkowany. Wygląd produktu definiują trzy procesy:

  • proces tłoczenia
  • proces rafinowania
  • proces filtrowania.

Jak można się domyślić, czym bardziej naturalny jest olej, tym lepiej. Z tego względu zaleca się, aby surowiec był nierafinowany, niefiltrowany oraz tłoczony w niskiej temperaturze. Optymalnie będzie, gdy temperatura tłoczenia nie przekroczy 35°C.

Jak więc wygląda proces obróbki krok po kroku?

1. Najpierw pozyskane nasiona poddawane są selekcji.

2. Następnie magazynuje się surowiec, by później przekazać go do tłoczni.

3. W tłoczni olej gorczycowy jest tłoczony w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje swój unikalny wygląd i smak.

Wybierając wysokiej jakości olej gorczycowy, możesz mieć pewność, że doda Twoim ulubionym potrawom mnóstwo wartości odżywczych, jak również walorów smakowych. Dania zyskają niesamowity aromat, a co za tym idzie – będą bardziej charakterystyczne. To prosty sposób, by wzbogacić codzienny jadłospis i miło zaskoczyć domowników.

Sprawdź tutaj, co jeszcze powinieneś wiedzieć o olejach tłoczonych na zimno od producenta!