Olej z konopi należy do grona produktów o zbawiennym działaniu na organizm. Trudno wskazać inny surowiec, który zawierałby tak wiele właściwości leczniczych. Jednak nie powinno to nikogo dziwić, z uwagi na fakt, jak wiele zastosowań mają same konopie. Ten gatunek roślin wykorzystywany jest w branży farmaceutycznej, kosmetycznej, spożywczej, a nawet odzieżowej. Można więc łatwo się domyślić, dlaczego olej konopny również znalazł się grupie surowców mających wielowymiarowy wpływ na człowieka.

Od jakiegoś czasu da się zauważyć, że artykuły z konopiami w składzie zyskują ogromną popularność. Olej konopny także pojawia się w wielu punktach sprzedaży. Ale po czym poznać, że wybrany produkt jest wysokiej jakości? Dobry olej konopny powinien być przede wszystkim:

  • tłoczony na zimno
  • pozyskiwany z polskich upraw
  • nierafinowany i niefiltrowany
  • tłoczony na świeżo.

Tłoczenie oleju konopnego w niskich temperaturach procentuje tym, że produkt lepiej smakuje, jest bardziej aromatyczny, a do tego zachowuje swoje właściwości. W naszym gospodarstwie tłoczymy oleje wyłącznie w temperaturze poniżej 35°C.

Olej konopny tłoczony na świeżo a olejki CBD

Najlepszy olej konopny to taki, który tłoczy się na świeżo. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że świeże produkty są najbardziej pożądane na współczesnym rynku. Ale co właściwie oznacza tłoczenie ,,na świeżo” w przypadku olejów? Chodzi o to, że surowce tłoczone są na bieżąco małymi partiami. Nie przebywają długo w chłodni, tylko szybko trafiają do klientów.

Mówiąc o oleju konopnym, nie można nie wspomnieć o tym, jak często porównuje się go do olejków CBD. Dla niektórych może to być zaskoczeniem, ale olej konopny to zupełnie coś innego od oleju CBD. Chociaż oba produkty wytwarzane są z tej samej rośliny, mają inne działanie oraz różne zastosowania.

Zastanawiasz się, czym różni się olej konopny od CBD? Sprawdź tutaj!

Właściwości oleju konopnego

Z uwagi na to, że konopie to gatunek roślin o wielu właściwościach, wytwarzany z nich olej również będzie bogaty w cenne substancje.

W oleju konopnym znajdują się między innymi takie składniki jak:

– kwas tłuszczowy gamma-linolenowy GLA (rzadko spotykany)

– kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 (około 80% produktu)

– sterole

– tokoferole.

Duża ilość cennych składników sprawia, że olej konopny wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Należą do nich:

  • regulacja poziomu cholesterolu
  • obniżenie poziomu cukru we krwi
  • obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów
  • opóźnienie procesów starzenia.

Olej konopny doskonale wpływa na urodę. Poprawia kondycję skóry oraz włosów, dlatego chętnie wykorzystywany jest przez producentów kosmetyków, jako składnik wielu preparatów. Dzięki przyjmowaniu oleju konopnego od wewnątrz i aplikowaniu go na skórę, można wygładzić cerę, widocznie zmniejszając ilość zmarszczek. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, olej konopny wspomoże także osoby walczące z trądzikiem. Jeśli chodzi o włosy, pozytywnie wpłynie on na ich kondycję. Przede wszystkim wygładzi kosmyki i doda im blasku.

Dowiedz się więcej o właściwościach oleju konopnego!

Olej konopny – obróbka

Na to, jakie właściwości będzie posiadał olej konopny, znaczący wpływ wywiera jego obróbka i proces pozyskiwania. Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nawet produkty pochodzące z tego samego surowca mogą różnić się od siebie wyglądem, smakiem, a nawet zapachem. Nie inaczej jest w przypadku oleju konopnego. Jeśli został on poddany procesowi rafinacji czy filtracji, straci sporą część swoich unikalnych właściwości. Również tłoczenie w wysokich temperaturach wpływa na osłabienie działania surowca. Zdecydowanie lepiej więc wybierać takie oleje, które są w pełni naturalne.

Jak w takim razie powinna wyglądać obróbka oleju konopnego? Zacznijmy od początku. Dobry produkt powinien być monitorowany już od momentu zasiewu. Rolnicy muszą więc dbać o optymalne warunki gleby. Po zebraniu nasion surowiec przechodzi przez następujące etapy:

1. Selekcja nasion – to właśnie tutaj wybiera się najlepsze nasiona, z których powstanie wysokiej jakości olej.

2. Magazynowanie surowca – producenci muszą zadbać, by w magazynie panowały odpowiednie warunki.

3. Tłoczenie oleju – rolnik z powołania wie, że najlepiej tłoczyć olej konopny w temperaturze poniżej 35°C.

Tak powstały olej zostaje przelany do butelek i doręczony do klientów.

Jak przechowywać olej konopny?

Tak jak każdy naturalny produkt, również olej konopny tłoczony na zimno nie zawiera żadnych środków konserwujących. Z tego względu, należy przestrzegać zasad dotyczących jego przechowywania. W przeciwnym razie już po niedługim czasie olej byłby niezdatny do spożycia.

Olej konopny należy przechowywać:

  • w szczelnie zamkniętej butelce
  • w miejscu bez dostępu do światła
  • w temperaturze poniżej 7°C.

Stosowanie się do zaleceń producenta pozwoli cieszyć się smacznym olejem na dłużej. Dzięki temu będzie można użyć go do wielu potraw i naprawdę skorzystać z jego właściwości. Wystarczy tylko nabyć produkt pochodzący z zaufanego źródła, by czerpać z dobrodziejstw, jakie dają konopie.

Spróbuj także herbaty z wiechy konopnej.