Stosowanie oleju makowego to jeden z najrozsądniejszych sposobów na wzbogacenie codziennej diety w cenne składniki odżywcze. Produkt ten pomaga na wiele schorzeń oraz działa prewencyjnie. Przede wszystkim zapobiega rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej, jak również kamicy żółciowej. Dzięki temu, że zwiększa elastyczność żył, jesteśmy mniej podatni na różnego rodzaju schorzenia układu krwionośnego. Ponadto olej makowy wykazuje zbawienne działanie na skórę. Przyspiesza jej regenerację, a dzięki zawartości witamin A, C, D, E i K odżywia i odmładza cerę. Zawarte w nim wapń i żelazo nie tylko pozytywnie oddziałują na skórę, ale też wspierają cały organizm. Olej makowy aż w 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezwykle cenne dla zdrowia. Obecność steroli dodatkowo wzmacnia wartości odżywcze surowca.

Zachodzi jednak pytanie: jak właściwie wprowadzić olej makowy do codziennej diety? Na szczęście nie jest to trudne. Jego uniwersalność sprawia, że można go dodawać do wielu dań. Dużą zaletą jest stosunkowo wysoka temperatura dymienia – ponad 170°C, co umożliwia pieczenie. Olej makowy sprawdza się w kuchni jako dodatek do:

  • sosów
  • sałatek
  • makaronu
  • marynat
  • deserów.

Poza tym świetnie nadaje się do wypieków. Jego charakterystyczny smak urozmaici dobrze znane ciasta. Może być ,,tajemniczym składnikiem”, który wzniesie domową kuchnię na zupełnie inny poziom.

Olej makowy – gdzie kupić?

Trzeba wiedzieć, że w zależności od wybranego oleju makowego, jego właściwości mogą się różnić. Nie oznacza to oczywiście, że nagle stanie się innym produktem. Po prostu rodzaj surowca, jego jakość, sposób pielęgnacji rośliny oraz proces produkcji wyraźnie wpływają na stan końcowy produktu. Przykładowo olej makowy tłoczony w wysokich temperaturach nie będzie miał tak dobrego wpływu na organizm, jak ten wytłoczony w temperaturze poniżej 35° Celsjusza. Na jakość wpływa też proces rafinacji i filtracji. Olej makowy nierafinowany i niefiltrowany jest bogaty w witaminy i substancje odżywcze, które świetnie wpływają na zdrowie i urodę. Czym bardziej naturalny produkt, tym lepiej. Właśnie dlatego dobry producent unika używania chemicznych środków dosuszających i innych substancji, które mogłyby negatywnie wpłynąć na rośliny oleiste. Ponadto nie dodaje do surowca żadnych konserwantów.

Jakiego producenta w takim razie warto wybrać? Oto kilka wskazówek:

  • Wybieraj tylko polskich producentów – nie tylko wesprzesz rodzimą gospodarkę, ale też będziesz mieć pewność, że powstałe oleje wyprodukowano z roślin rosnących na czystych, zielonych terenach.
  • Wybieraj producentów rolnych, którzy korzystają z własnych upraw – dzięki temu zyskasz olej, którego produkcję nadzorowano już od momentu zasiewu.
  • Wybieraj producentów, którzy tłoczą oleje tylko na zimno, nie rafinują ich, ani nie filtrują – to gwarancja naturalności oraz tego, że olej będzie posiadał właściwości, które pozytywnie wpłyną na Twoje zdrowie.

Wysokiej jakości olej makowy znajdziesz tutaj.

Dzięki wiedzy na temat produkcji oleju makowego, będzie Ci łatwiej wybrać taki, który odznacza się wysoką jakością i czystym składem.