Olej z czarnuszki często nazywany jest złotem faraonów. Nic w tym dziwnego – starożytni Egipcjanie chętnie stosowali go na różne dolegliwości, co potwierdza fakt, że olej ten znaleziono w grobowcu Tutenchamona. Co czyni czarnuszkę tak wyjątkową? Przecież to niepozorna roślina z wyglądu przypominająca czarny sezam. Jednak jej największa moc kryje się w nasionach. Zawierają one olejek eteryczny, posiadający właściwości przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. To właśnie on odpowiada za charakterystyczny zapach oleju. Poza intensywnym aromatem i ziołowo-korzennym smakiem, olej z czarnuszki ma wiele właściwości prozdrowotnych. Na co w takim razie jest najlepszy?

Olej z czarnuszki:

  • zapobiega cukrzycy
  • obniża ciśnienie krwi
  • wzmacnia odporność
  • łagodzi objawy alergii i astmy
  • działa przeciwzapalnie
  • chroni przed wirusami i pasożytami jelitowymi
  • pozytywnie wpływa na układ trawienny.

Warto wiedzieć, że większość z wymienionych korzyści ze stosowania oleju z czarnuszki potwierdziły badania naukowe.

Olej z czarnuszki jest ceniony jeszcze z jednego powodu. Udowodniono, że może spowalniać wzrost komórek nowotworowych lub całkowicie je niwelować. W szczególności dotyczy to komórek odpowiedzialnych za mięsaka macicy, raka wątroby, białaczkę mieloblastyczną oraz raka piersi i prostaty. Przyjmowanie produktu może więc przynieść wiele pożytku dla całego organizmu i ochronić go przed szkodliwymi chorobami.

Olej z czarnuszki – jak stosować na włosy i twarz?

Czarnuszka znajduje zastosowanie również w szeroko rozumianej kosmetyce. Olej z tego surowca wykorzystuje się do pielęgnacji włosów i twarzy. Świetnie nadaje się do skóry dotkniętej łuszczycą lub atopowym zapaleniem skóry. Nawilży oraz złagodzi charakterystyczne dolegliwości. Wystarczy wcierać go około dwa razy dziennie w miejsca zmienione chorobowo. Olej z czarnuszki warto stosować również w przypadku trądziku, egzemy lub wysypki alergicznej. Produkt przyspiesza gojenie się ran i leczy liszaje, a nawet łupież. W przypadku tłustej i mieszanej cery reguluje wydzielanie sebum. Dba o naturalne nawilżenie skóry oraz opóźnia procesy starzenia się. Można stosować olej w celach ochronnych – doskonale bowiem chroni przed szkodliwym oddziaływaniem promieni słonecznych. Aby czerpać korzyści z tych właściwości, warto nie tylko włączyć produkt do swojej diety. Najlepiej nakładać go na oczyszczoną, lekko zwilżoną wodą lub hydrolatem skórę. Polecamy rozprowadzać olej delikatnymi ruchami dociskającymi, po uprzednim rozgrzaniu go w dłoniach. Warto używać go naprzemiennie z kremem nawilżającym lub dodać do ulubionego kosmetyku.

Olej z czarnuszki nie tylko doskonale wpływa na skórę twarzy, ale też na włosy. Oczyszcza i dotlenia skórę głowy oraz przyspiesza jej regenerację, więc ma bezpośredni wpływ na porost włosów. Do tego sprawia, że kosmyki wolniej się przetłuszczają. Dba o ich nawilżenie i wzmacnia. Stosowanie oleju gorczycowego to świetny sposób, by ograniczyć wypadanie włosów, a co za tym idzie – cieszyć się gęstą fryzurą. Wystarczy raz w tygodniu nakładać produkt na włosy i skórę głowy, przetrzymując go następnie przez 30-60 minut pod czepkiem foliowym. Po takim zabiegu należy dokładnie zmyć olej.

Sprawdź również, jak stosować olej lniany na twarz!