Olej rzepakowy często jest nazywany oliwką północy. Wiele osób porównuje go bowiem do oliwy z oliwek, z którą jak się okazuje ma wiele wspólnego. Warto przy tym wspomnieć, że mowa o oleju rzepakowym tłoczonym na zimno i nierafinowanym. Produkt, który widujemy w sklepach spożywczych ma niewiele wspólnego z wysokiej jakości olejem rzepakowym. Mimo że pochodzą z tego samego surowca, różnią się właściwościami. Olej rzepakowy poddany odpowiedniej obróbce może chronić przed cukrzycą i regulować poziom cholesterolu.

Oliwa z oliwek kojarzona jest z kolei z krajami basenu Morza Śródziemnego. Chętnie stosuje się ją tam do sałatek, warzyw i mięs. Jakościowa oliwa zawiera dużo polifenoli, dzięki czemu świetnie wpływa na organizm. Do tego jest tłoczona na zimno i wytwarzana ze świeżych oliwek.

A jak wypada porównanie oliwy z oliwek i oleju rzepakowego? Sprawdź w poniższej tabeli!



OLIWA Z OLIWEK

OLEJ RZEPAKOWY
Omega-3
1%

10%
Omega-6
9%

19%
Omega-9
75%

60%
Witamina E
120 mg/kg

600 mg/kg
Polifenole
Zawiera

Nie zawiera
Nasycone kwasy tłuszczowe
14%

7%
Temperatura dymienia
165°C

205°C

Oczywiście są to tylko niektóre z wartości odżywczych oleju rzepakowego i oliwy z oliwek. Mimo to wydaje się, że więcej właściwości ma olej rzepakowy.

Dlaczego olej rzepakowy jest wart uwagi?

Olej rzepakowy jest jednym z produktów odznaczających się największą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składa się z nich w ponad 90%! Do tego odznacza się dobrą proporcją kwasów omega-6 do omega-3 – 2:1. Zawiera sterole oraz witaminy K i A, więc jego stosowanie może uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Olej rzepakowy tłoczony na zimno i nierafinowany przynosi następujące korzyści:

  • reguluje poziom cholesterolu
  • wspomaga pracę mózgu
  • wspiera układ sercowo-naczyniowy
  • obniża poziom glukozy we krwi
  • wspiera funkcjonowanie nerek
  • poprawia stan skóry
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Produkt jest doskonałym naturalnym kosmetykiem, ponieważ opóźnia procesy starzenia. Poza tym wspomaga koncentrację i świetnie wpływa na włosy.

Olej rzepakowy jest powszechnie znany jako produkt idealny do smażenia. Nic w tym dziwnego – świetnie nadaje się do gotowania, ponieważ ma stosunkowo wysoką temperaturę dymienia. Jeśli jednak chcesz, by zachował swoje właściwości, stosuj go wyłącznie na zimno. Możesz dodawać go do sałatek, warzyw, dressingów i kanapek. Dzięki temu, że olej rzepakowy ma dłuższy termin przydatności do spożycia niż inne oleje, można używać go nawet przez 6 miesięcy.

Wybierając olej rzepakowy, kieruj się przede wszystkim jego pochodzeniem. Jeśli został wytłoczony z nasion rzepaku rosnącego na polskich ziemiach, jest większe prawdopodobieństwo, że charakteryzuje się wysoką jakością. Tak jak na początku zostało wspomniane, zawsze należy sprawdzić, czy olej jest tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany. Duże znaczenie ma proces produkcji surowców. Kupując olej rzepakowy, masz szansę wzbogacić swoją dietę o cenne składniki odżywcze. Skosztuj więc tego orzechowo-słonecznikowego smaku!

Przeczytaj też wpis, w którym porównujemy olej rzepakowy z olejem z czarnuszki!